Egy külföldi út megtervezésekor nagyon sok mindent számításba kell venni. Korábban a telefonhasználati szokásaink is komoly fejtörést okoztak a felmerülő többletköltségek miatt, de mára már az Európai Unió roaming-szabályozásának köszönhetően nem feltétlenül kell a határon túli mobilozás díjaitól tartani. Ennek ellenére célszerű résen lenni, mert még napjainkban is sok félreértéssel találkozhatunk a témában.

Ha szeretnél minél körültekintőbben felkészülni az EU-n belüli utazásaidra, a cikkben összegyűjtött információk segítenek a külföldi telefon- és adatforgalom-használat részleteinek feltérképezésében.

A roaming és a nemzetközi hívás közötti különbségekről

Vannak, akik a mai napig attól tartanak, hogy a telefonszámlájuk egyik percről a másikra a duplájára nő, ha az országhatáron túl használják a mobiljukat. Bár mi tagadás, erre akadhat példa, de nem akkor, amikor egy másik európai uniós tagállam felé vesszük az irányt.

A sok félreértés általában abból adódik, hogy a legtöbben egy fogalomként kezelik a roamingot és a nemzetközi hívást, miközben a két szó két különböző szolgáltatást takar. A roaming – más néven barangolás –, akkor lép életbe, ha elutazunk, és egy darabig egy másik országban használjuk a telefonos szolgáltatásainkat. Ezzel szemben nemzetközi hívást akár itthonról is indíthatunk, ha külföldi számot tárcsázunk. 

Emellett a roaming uniós szabályozása lehetővé teszi, hogy pontosan ugyanolyan díjak szerint telefonáljunk, írjunk SMS-t vagy netezzünk, mint az itthon töltött mindennapok során, míg a nemzetközi hívások jellemzően extra költségekkel terhelik a számlánkat. Ugyanígy plusz kiadásokra számíthatunk, ha például Svájcba, Törökországba vagy az Egyesült Államokba(tehát nem uniós országokba) látogatunk el. Fontos megjegyezni, hogy ezekben az esetekben nem csak a hívások vagy SMS -ek, de a hívás fogadása is költséggel jár (ez az ára annak, hogy egy másik szolgáltató hálózatát használjuk). 

Mindig figyelj oda az uniós roaming méltányos használatának feltételeire!

A roaming az Európai Unión belül kifejezetten kedvezményes lehetőség, épp ezért a szolgáltatók nagyon szigorúan veszik, ha valaki megpróbál visszaélni vele, azaz megszegi a méltányos használat feltételeit. De milyen esetben beszélhetünk az előírások megsértéséről?

A méltányos használat szabályai szerint hivatalosan Magyarországon élünk, így a mobilszolgáltatást csak egy bizonyos ideig, például nyaralások vagy munkaügyek miatt használjuk külföldön. Ezért amint a megszokottól eltérően, tehát az országhatáron kívül kezdjük el használni a készülékünket, a szolgáltató elkezdi monitorozni mobilos tevékenységeinket.

Ha idővel arra lesz figyelmes, hogy hosszú időn keresztül jellemzően több a külföldön lefolytatott hívás, üzenet vagy adatforgalom-használat, mint a belföldi, először csak figyelmeztetést küld, és türelmi időt szab ki. Amennyiben később sem tapasztal változást a telefonos szokásainkat illetően, a figyelmeztetés napjától kezdődően minden tevékenységünket megemelt áron számlázza ki.

A külföldi mobilnetezés feltételeiről célszerű egyénileg egyeztetni

A hazai mobilszolgáltatók arra törekednek, hogy az Unión kívül is minél szélesebb körben képesek legyenek eleget tenni az ügyfeleik elvárásainak. Ennek köszönhetően mostanra nem csak végtelen mennyiségű díjcsomagajánlat áll a rendelkezésünkre, de a saját igényeink szerint nagyon sokféleképp személyre is szabhatjuk a nekünk szimpatikus választást, például a szolgáltatók által kínált kedvezményes külföldi adatjegyekkel. Másrészt ha valaki aggódik a túlhasználat miatt, lehetőség van akár csak az internet korlátozására is roaming helyzetben (a szolgáltatók roaming zóna korlátozásoknak hívják ezeket). Ily módon a készülék nem fog adatot forgalmazni, ha például egy olyan idegen hálózatra csatlakozik fel, amely számunkra drága, vagy akár véletlenszerűen át-csatlakoztunk (mondjuk egy Alpesi kirándulás során Ausztria és Svájc határán.) Ugyanakkor szükség esetén a hanghívás lehetősége megmarad.

Magyarán egy nagyobb kiruccanás előtt mindenképp célszerű egyénileg is átbeszélni a megállapodásunk részleteit, hogy a nyaralás után ne érjen kellemetlen meglepetésként a soron következő számla befizetési összege.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: yettel.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.