Hazánkban is egyre többen döntenek a megújuló energiaforrások használata mellett, amelyek közül kiemelkedik a napelem népszerűsége. A napelemes rendszer kiépítésével kapcsolatban azonban még mindig számos kérdés és tévhit terjed a köztudatban. Ilyen például a napelemek működése nap nélkül. Magyarországon a napsütéses órák száma magas ugyan, de ez főként a nyári hónapokra igaz. Mi a helyzet ha be van borulva, vagy ködös az idő? És ha szakad a hó? Ha Önt is érdekli, hogy vajon működik-e a napelem nap nélkül, akkor alábbi cikkünket mindenképp olvassa el.

Hogyan működik a napelem?

napelem a fotovillamosság elve alapján működik. Neve az angol photovoltaic effect kifejezésből származik, innen a ‘PV’ rövidítés is, amivel bizonyára már Ön is találkozott. A fotovillamosság elvét szokás még fényelektromos hatásnak és fotoeffektusnak is nevezni.

A nap elektromágneses sugárzásának – amelynek csak egy szűkebb tartománya az általunk is látható fény – hatására a napelemben elektromos áram keletkezik. Ez az energiaátalakítási folyamat leegyszerűsítve az alábbiak szerint működik:

A nap által kibocsátott sugárzás elnyelődésekor mozgásképes töltött részecskéket generál, amiket az eszközben a beépített elektromos tér rendezett mozgásra kényszerít, így hozva létre az elektromos áramot. Kevesen tudják, hogy ez a jelenség más ideális fényspektrummal rendelkező fényforrás esetén is lezajlik, nem csak napfénnyel. 

Mi befolyásolja a napelem hatékony működését?

napelem optimális működéséhez elengedhetetlen a panelek megfelelő szögben való rögzítése. Ez Magyarországon 30-40 fok közötti dőlésszöget jelent. A tájolás is kiemelkedő fontossággal bír a magas hatékonyság érdekében. A legideálisabb tájolás a déli. Ha ez nem lehetséges, a napelem délkeleti és délnyugati irányba való elhelyezése is megfelelő lehet.

Árnyékoló hatások 

Ha napelem telepítésével kapcsolatban informálódott már korábban, akkor bizonyára tudja, hogy az egyes árnyékoló hatások kizárása vagy megszüntetése is nagy jelentőséggel bír a rendszer hatékony működése érdekében. Hagyományos napelemes rendszer esetén ugyanis a napelem panelek egymáshoz kapcsolódnak és teljesítményük mindig a legalacsonyabb teljesítményű napelemhez igazodik. Ez azt jelenti, hogy ha egy panel árnyékba kerül az a teljes rendszer hatékonyságát rontja. 

Ennek elkerülése érdekében választhat okos rendszert is, amelyben minden napelem panel külön optimalizálóval rendelkezik, így egy átmenetileg árnyékba kerülő modul nem rontja az összteljesítményt.

Napelem inverter

A napelem inverter felelős azért, hogy a napelemek által megtermelt egyenáramot a háztartási eszközök által is használható váltóárammá alakítsa. Egy jó minőségű, modern inverter ennél azonban sokkal több feladatot ellát: gondoskodik a rendszer biztonságos és hatékony működéséről és valós időben nyomonkövethetővé teszi azt. Ahhoz, hogy a napelemes rendszer egész évben magas hatékonysággal működjön érdemes olyan innovatív készüléket választani, amely napkövető kollektorokkal együttműködve lehetővé teszi a limit nélküli tájolással és dőlésszöggel tervezhető rendszert. 

Ezek azok a tényezők, amelyekre felhasználóként ügyelhet. Vannak azonban olyan környezeti hatások, amelyeket nem tud befolyásolni. Ilyen például a vastag felhőréteg, a ködös idő vagy a téli rövid nappalok és hosszú éjszakák. Mi történik ilyenkor a napelemekkel?

Működhetnek-e közvetlen napfény nélkül a napelemek?

A rövid válasz: igen. A kulcs az optimalizálás. 

A rendszer működése azonban bővebb magyarázatot igényel. Ehhez nézzük meg melyek azok környezeti és természeti tényezők, amelyek hatással vannak a napelem működésére:

Szórt fény

Felhős és ködös idő esetén a napelemeket nem közvetlen napfény, hanem úgynevezett szórt fény éri. Napelem típustól függ, hogy mennyire hatékonyan tudja ezt hasznosítani. A monokristályos napelem például magas hatásfokáról ismert, a szórt fényt azonban kevésbé jól hasznosítja. A polikristályos napelem ezzel szemben felhős és ködös időben is jól teljesít.

Téli hónapok

Gyakori kérdés, hogy mi lesz a napelemekkel télen amikor a napsütéses órák száma drasztikusan visszaesik, hótakaró fedheti be a napelemeket, ráadásul az éjszakák jóval hosszabbak, mint a nappalok. Emellett pedig a nap sugarai alacsonyabb, kevésbé optimális szögben érik a napelemeket. Ezek miatt sem kell aggódnia. 

A napelemek felülete olyan anyagból készült, amin nehezen tud megtapadni a hó. A szakemberek pedig természetesen figyelembe veszik a különböző évszakok sajátosságait valamint a környezeti tényezőket és úgy tervezik meg a napelemes rendszert, hogy az egész évben optimálisan működjön.

A jelenleg érvényes szaldós elszámolásnak köszönhetően a kevésbé napos hónapokban sem kell magas áramszámlától tartania. A nyáron megtermelt többletáramot ugyanis télen jóváírja a szolgáltató, így Önnek csak egy alacsony rendszerhasználati díjat kell fizetnie. 

Előzze meg a magas rezsiszámlát napelem segítségével

A megújuló energiaforrások közül jelenleg a nap energiájának felhasználása a legelérhetőbb a háztartások és vállalkozások számára. Érdemes minél előbb elkezdenie a napelem telepítési folyamatot, ha szeretné elkerülni az egyre dráguló villamos energia díjakat. A másik ok, amiért a javasolt mihamarabb belevágni a projektbe az a szaldós elszámolási lehetőség közelgő határideje. 2023 december 31. után kötött szerződések esetén ugyanis csak a kevésbé kedvező bruttó elszámolást választhatják majd a fogyasztók.

Kiemelt kép forrása: Envato Elements

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.