Ahogyan arról a BudaPestkörnyéke.hu is hírt adott hatalmas toronyházak megépítésére kapott engedélyt a Mészáros Lőrinc-féle MBH Bank. Az épület elérheti a 90 métereses magasságot is, amivel ez lenne a főváros második legmagasabb irodaépülete. Budapesti viszonylatban viszont, ha az összes építményt figyelembe vesszük, akkor csupán a kilencedik helyre férne be. Na, de mi az első?

Mi a legmagasabb?

Ha valakit arról kérdeznek, melyik Budapest legmagasabb épülete, akkor nagy eséllyel gondolkodás nélkül rávágja, hogy a MOL-székház, de ha már az összes épületet figyelembe kellene venni, akkor jóval nagyobb lenne a bizonytalanság. Sőt, hamar ki is derül, a MOL-székház bizony nem az első ezen a listán. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az ország legmagasabb irodaháza, de…

Tavaly decemberben adott hírt arról a BudaPestkörnyéke.hu, hogy átadták Budapest és Magyarország legmagasabb irodaházát, az új MOL-székházat. A Kopaszi-gátnál épület 143 méteres toronyházról azt mondták: az ország egyik legkorszerűbb irodaháza, amelynél odafigyeltek a takarékosságra is. Korábban a Szent István Bazilika volt a legmagasabb budapesti épület, azonban a MOL székház 47 méterre lett magasabb a Bazilikánál és a Parlamentnél. Szóval a MOL-székház valóban a legmagasabb irodaház, de van itt nagy de…

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Kategóriák

„Az építmények tehát két kategóriába sorolhatók. Egyiket az épületek jelentik, amelyek különböző emberi tevékenységek végzésére szolgáló létesítmények, pl. lakás, munkavégzés, pihenés, melyek helyiségeket és tereket foglalnak magukba. Ezzel szemben a szintén építményekhez tartozó műtárgyak közé részben a vonalas infrastruktúra elemei – pl. út, vasút, híd -, részben pedig valamilyen rendeltetéssel összefüggő tevékenység elemei – pl. adótorony, távközlési tornyok, gáz, víz, ömlesztett anyag tárolói – tartoznak” – írja a Portfolio. Íme a lap által két kategóriába sorol építmények.

Budapest legmagasabb építményei

 1. MVM Észak-Budai Fűtőerőmű kéménye: 216 m
 2. Széchenyi-hegyi adótorony: 192 m
 3. Száva utcai adótorony: 154 m
 4. Kelenföldi Erőmű egykori kéménye (ma már használaton kívül van): 146 m
 5. Mol Campus: 143 m
 6. Újpesti Erőmű kéménye: 122 m
 7. Parlament: 96 m
 8. Szent István Bazilika: 96 m
 9. Nagyvárad téri Elméleti Tömb (SOTE): 88 m
 10. Kőbányai Szent László Templom: 83 m

Budapest legmagasabb iroda-, lakó- és kereskedelmi épületei

 1. Mol Campus: 143 m (11 kerület.)
 2. Nagyvárad téri Elméleti Tömb (SOTE): 88 m (8. kerület)
 3. Országos Nyugdíjfolyósító Intézet székháza: 73 m (13. kerület)
 4. Víztoronyház: 71 m (15. kerület)
 5. Schönherz Kollégium: 67 m (11 kerület.)
 6. Agora Tower 65 m (13. kerület)
 7. Körszálló: 64 m (2. kerület)
 8. Europe Tower: 64 m (13. kerület)
 9. Duna Tower: 62 m (13. kerület)
 10. Kassai téri toronyház / Országos Rendőr-főkapitányság: 60-60 m (14. kerület, 13. kerület)

Nincsenek túl magas toronyházak

A két listát elnézve egyértelmű, hogy Budaoesten nincsenek világviszonylatban magasnak számító toronyházak. A hivatalos kategória egyébként azt mondja, felhőkarcolónak 150 méteres magasság felett nevezhető egy épület, így ebbe a Mol-torony sem tartozik bele.

Kimagaslónak számít majd

Ez azt is jelenti, hogy az MBH készülő 90 méteres székháza sem nevezhető majd kiugróan magasnak, a fővárosban mégis majd kimagaslónak számít, ha elkészült, még a 13. kerületben is, ahol egyébként több elég magas irodaház épült az utóbbi években. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kapcsolódó:

90 méteres toronyház épülhet az Árpád hídnál – megkapta az engedélyt a a Mészáros Lőrinc-féle gigabank

Kiemelt kép: napjainkban a MOL Campus a legmagasabb budapesti épület. Fotó: archív