Palotás Katalin szerint Moldova György is egyetértett azzal, hogy ne adják ki utolsó könyvét, amely részben róla is szólt. A nemrég meghalt író özvegye hosszú interjút adott.

Hosszú éveken át várt rá

Palotás Katalin évtizedekig volt Moldova György munkáinak szerkesztője. Miután meghalt az író felesége hivatalosan is egymásra találhattak. Palotás Katalin a Blikknek mesélt szerelméről. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A mogorva Moldova

Toleráns volt a végtelenségig. Kevesen ismerték az igazi énjét. Erős volt és kedves. Végtelenül kedves – mondta a lapnak Palotás Katalin. Ahogy teltek az évek, úgy megváltozott ő is. Idős korára előjött a lírai énje.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Mikor ismerkedtek meg?

Évtizedeken át tartó munkakapcsolat volt. Szerettem az írásait, szerettem az egyéniségét, de nem gondoltam volna, hogy ennél mélyebb, sokkal mélyebb érzéseket táplálok majd iránta – vállja. A BudaPestkörnyéke.hu-n is beszámoltunk arról, amikor idén tavasszal összeházasodtak.

Az író nős volt

Elfogadtam. Olykor fájt, amikor mesélt a családjáról. De nem volt jogom, sem lehetőségem szólni. Úriember volt. végig úriember volt – emlékszik a kapcsolatukra.

Az író családja mit szólt hozzá?

Hogy is mondjam… elfogadtak. Talán a lányai is elfogadják, hiszen mindent Moldova György két lánya örököl majd. Az első lépcsőfoktól az utolsó szögig, a bútorokig, a kredencig. Gyuri könyvgyűjteményéig. Semmit nem viszek el innen. Egyetlen fűszálat sem, csak Gyurit, aki itt van bennem bármeddig is élek – beszélt erről a kényes kérdésről is.

A Kádár-korszak kedvence

Palotás Katalin szerint Moldova György reményteljesen fogadta a rendszerváltást. Már ő is látta, hogy az idős kommunisták nem alkalmasak az ország vezetésére. Hitt a fiatal Orbán Viktorban, azt gondolta róla, hogy valódi változást hozhat ebbe az országba, hogy „friss vér” kerül majd a politika életbe. Aztán csalódnia kellett, mélységesen csalódnia.

Palotás Katalin is dícséri a Kádár-korszakot

Senki nem tiltotta meg, hogy tanuljak, hogy képezzem magam. Most meg mást sem hallani ettől a rendszertől, és annak vezetőjétől, hogy elégedj meg magyar fiatal egy szakmával, mert az a haza érdeke. A Kádár-rendszer és ezt elfogultság nélkül mondom, valódi jövőképet adott a fiataloknak, biztonságot az embereknek, az átlagembereknek.

Kádár János sírjánál

Sokszor kijártak Kádár János sírjához. Gondozták a sírkertet. MOldova Györgynek ez fontos volt. Nem is akkor gyászolt igazán, amikor Kádár János meghalt, hanem amikor feltörték, szétrombolták, feldúlták a sírját.

Az utolsó mű

Nem adják ki az utlsó könyvét, mert “nem volt méltó a mi kapcsolatukhoz, s ezt Gyuri is tudta”. De ettől is volt ő csodálatra méltó, hogy hagyta veszni a kéziratot, a munkáját. Először és utoljára ebben az életben.