Hiába ígérte meg az ősszel, nem tartja be ígéretét a Magyar Posta, miszerint a téli kényszerszünet után kinyitja az „átmenetileg bezárt” fiókjait. A posta szerint a jelenleg is működő több mint 2200 szolgáltatóhely megfelelően kezeli a forgalmat.

Rezsisokk a postán is

A Magyar Posta október végén jelentette be, hogy az energiaárak drasztikus emelkedése miatt novembertől országosan 364 posta működésének szüneteltetésére kényszerült. Ebből 22 budapesti fiók volt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

45 fiúk nyitott újra az év elején

Az önkormányzatokkal folytatott tárgyalások eredményeként, 32 településen összesen 45 posta újra kinyitott ez év elején. Erre abban az esetben nyílt lehetőség, ha az önkormányzatok anyagilag jelentős mértékben hozzájárultak a postafiókok üzemeltetéséhez.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

„Nincs lehetőség az újranyitásra”

 „A vállalat vezetése megvizsgálta a jelenleg szünetelő posták további működtetésének lehetőségeit, majd úgy döntött, hogy nincs lehetőség az ideiglenesen szünetelő további posták újranyitására. Az eddigi tapasztalatok alapján a jelenleg is működő több mint 2200 szolgáltatóhely az ügyfélforgalmat megfelelően kezeli. A Magyar Posta továbbra is lényegesen túlteljesíti a jogszabályi kötelezettségeit, az előírtnál mintegy 600 postával több áll az ügyfelek rendelkezésére” – fogalmaztak közleményükben.

Új partneri program indul

A Posta arra is utalt, hogy új partneri programot indít. „Ennek keretében lehetőséget biztosítanak arra, hogy az önkormányzatok, vállalkozások, és egyéb partnerek még nagyobb számban vegyenek részt a posták működtetésében” – írják. Korábban már 19 Takarékbank-fiók és 2 kistelepülési élelmiszerüzlet bevonásával tesztelték a partneri üzemeltetési formát. A Magyar falu programban megújuló kistelepülési üzletek közül 220-ba integrálódik postai szolgáltatás.

Átadják a csekkfelvételt

A társaság a felvételhez köthető tevékenységet – egyebek közt csekkfelvételt – kívánja partneri kezelésbe adni, a háznál történő kézbesítést továbbra is a Magyar Posta Zrt. végzi. Az új partneri modell keretében a meglévő vállalkozói vagy szolgáltatói tevékenység mellett végezhető a postai feladat.

Üzleti alapon

Az állami vállalat arról is tájékoztatott, hogy a Magyar Posta megújított feltételekkel továbbra is lehetőséget biztosít a posták szerződés üzemeltetésére, amikor is a szerződő fél üzleti alapon fizet díjat.

Sikeres egyeztetés Csepelen

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról korábban, hogy sikerre vezettek a tárgyalások: Csepel polgármestere, Borbély Lénárd megállapodott a Magyar Postával, és ennek értelmében január 2-től újra kinyitott a csillagtelepi 4-es számú posta. Budapesten és környékén több önkormányzat is szerette volna megmenteni a bezárt postákat – több-kevesebb sikerrel.

Átvállalják a működési költségek felét

A működési költségek felének átvállalásával biztosítja az önkormányzat a postafiók újranyitását, így nagyon sok idős, nyugdíjas és mozgásában korlátozott csepelinek van újra lehetősége, hogy a közelben tudják intézni a postai ügyeiket, számolt be róla a kerület polgármestere. 

Vácon is be kellene szállni

Máshol sem jobb a helyzet, írta meg a BudaPestkörnyéke.hu. Nem igaz az, hogy csak szüneteltetnék a deákvári kisposta működését – ez derült ki azon a tárgyaláson, amelyet Vác polgármestere, Matkovich Ilona a Magyar Posta Zrt. képviselőjével folytatott. A megbeszélésen az hangzott el, hogy a bezárás végleges, ha az önkormányzat nem fizeti ki a teljes költség 50 százalékát.

Szinte mindenhol tiltakoztak

A Posta őszi döntése ellen szinte minden érintett településen tiltakoztak. A változások érzékenyen érintették a főváros második kerületét, Gödöllőn pedig aláírásgyűjtést indítottak a máriabesnyői posta megmentéséért, mert nagyon sok idős ember járt rosszul a bezárással. Dunakeszin szintén elhibázottnak tartották a döntést. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: archív