Sikerre vezettek a tárgyalások: Csepel polgármestere, Borbély Lénárd megállapodott a Magyar Postával, és ennek értelmében január 2-től újra kinyit a csillagtelepi 4-es számú posta. Budapesten és környékén több önkormányzat is szeretné megmenteni a bezárt postákat – eddig több-kevesebb sikerrel.

Átvállalják a működési költségek felét

A működési költségek felének átvállalásával biztosítja az önkormányzat a postafiók újranyitását, így nagyon sok idős, nyugdíjas és mozgásában korlátozott csepelinek lesz újra lehetősége, hogy a közelben tudják intézni a postai ügyeiket, számolt be róla a kerület polgármestere. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Célkeresztben a királyerdei 3-as posta is

A királyerdei 3. számú posta működése a művelődési házban végzett energetikai felújítás miatt továbbra is szünetel, hiszen fizikai akadálya van jelenleg az újranyitásnak. Ettől függetlenül a Magyar Postával további tárgyalásokat fog az önkormányzat folytatni annak érdekében, hogy az energetikai korszerűsítés befejeződését követően ismét megnyithasson ez a postafiók is.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Minden önkormányzati képviselőnek támogatnia kell

A kisposták újranyitásához szükséges anyagi fedezetet a jövő évi költségvetésben minden önkormányzati képviselőnek támogatnia kell ugyanúgy, ahogyan tették ezt a 3-as és 4-es számú postahivatalok működésének biztosításával kapcsolatos novemberi közös döntésünk esetében is – írta Borbély Lénárd az üggyel kapcsolatban a közösségi oldalán.

„Köszönjük szépen!”

„Köszönöm szépen! Nagyon praktikus, ha megyek az orvoshoz akkor a postai ügyeimet is el tudom intézni nem kell a Szent Imre térre menni! Sok idős ember is jól jár ezzel az intézkedéssel!” – írta az egyik hozzászóló. „Kérjük a Polgármester Urat, hogy a víztorony melletti kis postát is nyittassa ki, mert itt is nagyon sok nyugdíjas életét könnyítette meg. Az egyik legforgalmasabb kisposta volt” – tette hozzá egy másik kommentelő.

Vácon is be kellene szállni

Máshol sem jobb a helyzet, írta meg a BudaPestkörnyéke.hu. Nem igaz az, hogy csak szüneteltetnék a deákvári kisposta működését – ez derült ki azon a tárgyaláson, amelyet Vác polgármestere, Matkovich Ilona a Magyar Posta Zrt. képviselőjével folytatott. A megbeszélésen az hangzott el, hogy a bezárás végleges, ha az önkormányzat nem fizeti ki a teljes költség 50 százaléka.

Bezárások „a rezsiválság miatt”

A Magyar Posta Zrt. még október végén jelentette be, hogy országszerte többszáz postát zár be a rezsiválság miatt. A tiltakozási hullám ellenére is bezártak a hivatalok, és egyre inkább úgy tűnik, hogy sok helyen nem csak átmeneti a helyzet. Vácon az önkormányzat mellett több, mint 2200 aláírással a helyi polgárok is erősen tiltakoztak a döntés ellen, november elején bezárt a mintegy 15 ezer embert kiszolgáló posta.

42 millióba kerülne

Kiderült, hogy a bezárásra nem a rezsiválság miatt és nem átmenetileg került sor, hanem véglegesen! Csak akkor nyithat ki január 1-től ismét, ha a város a költségek felét – beleértve a dolgozók bérét, a pénzszállítás költségét és a rezsit is – átvállalja. Ez Vác esetében egy évre mintegy 42 millió forint lenne.

Fizetés negyedéves bontásban  

Matkovich Ilona a tárgyalás után azt is elmondta: az állami tulajdonú, állami feladatot ellátó Magyar Posta Zrt. egy keretszerződésben állapodna meg az önkormányzattal 18 hónapra és negyedéves bontásban kellene fizetni a költségeket. A város a bevételből nem részesülne, csupán a kiadások felét vállalná át az állam helyett. A cég számításai szerint a deákvári a kisforgalmú fiókjaik közé tartozik.

A takarékosságra hivatkoztak

A BudaPestkörnyéke október végén adott hírt arról, hogy a Magyar Posta november 11-től ideiglenesen szünetelteti 210 településen 366 postahivatal működését az energiafelhasználás csökkentése érdekében. Az irányítási és a szolgáltatási területeken történő átalakítások eredményeként 300 munkavállalót érintő csoportos létszámleépítési szándékot is bejelentettek.

Szinte mindenhol tiltakoztak

A döntés ellen szinte minden érintett településen tiltakoztak. A változások érzékenyen érintették a főváros második kerületét, Gödöllőn pedig aláírásgyűjtést indítottak a máriabesnyői posta megmentéséért, mert nagyon sok idős ember járt rosszul a bezárással. Dunakeszin szintén elhibázottnak tartják a döntést. „Személyesen adtam fel a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatójának azt a levelet, amelyben kérem, hogy gondolják újra a 3. Sz. Posta ideiglenes bezárását, mert döntésükkel az országos átlaghoz képest jelentősen kevesebb szolgáltatóhely jutna 10 ezer főre városunkban. A település mérete és lakosságszáma alapján eddig is több postára lett volna szükségünk, amelyet már évekkel ezelőtt indítványoztam” – írta Dióssi Csaba polgármester. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: archív