Otthonunk kiválasztása több mindent is jelenthet egyszerre: egy életre szóló döntést, egy valóra vált álmot, esetleg egy izgalmas, új fejezet kezdetét. Ennek megfelelően pedig a folyamat legnehezebb fázisa, amikor érzelmeink és a racionalitás egymásnak veselkedik. Egy azonban biztos: egy új lakás vagy ház vásárlása olyan mérföldkő életünkben, amelyet hosszas tervezésnek, a lehetőségek alapos feltérképezésének és pontos kalkulációknak kell megelőzniük. Így a lehető legjobb döntést hozhatjuk mind egyéni preferenciáink, mind az anyagiak tekintetében.  

Természetes, hogy ezen a ponton még tele vagyunk bizonytalansággal. Éppen ezért a következőkben adunk egy kis útmutatást, hogy könnyebben menjen a választás.

Panel, tégla és társaik – a különféle típusok jellemzői

A választásunk – a különféle aspektusok összegzése után – eshet panellakásra, betonblokkból épült téglalakásra, tégla- vagy könnyűszerkezetes családi házra, ikerházra, lakóparki ingatlanra. A lakáspiacon találkozhatunk garzonokkal, szuterénekkel is, továbbá népszerűek a loft- és stúdiólakások, valamint az újépítésű társasházi lakások is. Mivel Magyarországon a lakosság több mint negyede lakásban, több mint kétharmada pedig önálló családi házban él, az alábbiakban ezen épülettípusok főbb jellemzőit, előnyeit és hátrányait igyekszünk összefoglalni.

Mindenki ismeri, de csak kevesen szeretik: a panel

A panelházakat, ezeket az előre gyártott építőelemekből készült, húsz-harminc méter magas épülettömböket senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen a fővárosban és kisebb-nagyobb vidéki településeken is gyakoriak. Magyarországon több mint kétmillióan élnek ilyen típusú lakásokban. Régen egyértelműen a legolcsóbb típusok közé tartoztak, de mára a folyamatos korszerűsítéseknek köszönhetően jelentősen felértékelődtek a vásárlók és befektetők körében.

Sok pozitívum említhető a nevük mellett, például a maximális térkihasználás, egy panellakásban biztos, hogy minden zugnak valamilyen szerepe, funkciója van. Nagyon logikus elosztásúak, de ha valakinek mégsem lenne teljesen megfelelő, akkor az átalakítás is könnyebb, olcsóbb. Emellett a fenntartásuk sem eget rengető összeg, különösen, ha panelprogramos lakásról van szó. Tény, hogy kívülről nem a legszebb látványt nyújtják – bár manapság egyre több az esztétikusabb épülettömb is –, ám a magasabb emeletekről igazán szép kilátás tárulhat a szemünk elé.

Mindezek ellenére még mindig sok negatív jelző párosul a panellakásokhoz, például hogy nem elég esztétikusak, korszerűtlen technológiával épültek, vagy hogy papírvékonyak a falak. Ez utóbbi sajnos több szempontból sem szerencsés. Egyrészt, ha nagyon áthallatszik minden, ami a szomszédban történik, az sokak számára igazi rémálom. Másrészt a vékony és kemény falakra nehezebben lehet polcokat, képeket, dekorációkat rögzíteni. A régi sztereotípiák közül ugyan már sokat megcáfolhatunk, az ingatlanpiaci szakértők előrejelzései szerint a panellakások lesznek a recessziós helyzet első áldozatai. Azaz: nem ez a leginkább ajánlott típus, ha lakásunk hosszabb távú értékállósága is fontos nekünk.

Az örök klasszikusok: a tégla és a betonblokk

Azok számára, akik kedvelik a modern városi életet, de a szürke betonrengeteget kevésbé tartják vonzónak, a téglaépületek jó alternatívát jelenthetnek. Ezek országszerte, a fővárosban és vidéken is, népszerűek és keresettek, részben azon tulajdonságaik miatt, amelyek a panellakások gyengeségei. A téglaépületek bizonyítottan hosszú élettartamúak, a betonblokkokból felépített falak nagyon strapabíróak, ráadásul ez a természetes alapanyag rendkívül jó hő- és hangszigetelő képességgel rendelkezik. Jól szigetelő nyílászárókkal felszerelve rengeteget spórolhatunk közüzemi számláinkon. A téglalakások belmagassága jóval nagyobb, mint a paneleké, ezáltal galériázhatóak, továbbá a válaszfalak is bonthatók, mert általában nem hordoznak terhet.

Ami hátrányként említhető, hogy a tégla meglehetősen drága alapanyag. Ennek következtében a lakások ára jóval borsosabb, mint a paneleké, új ház esetén pedig hosszú folyamat lehet az építkezés. Ha lakásról van szó, ezekben az épületekben sokszor nincs lift, ami szintén okozhat fejfájást, például ha nagyobb csomagokkal, bevásárlás után kell megmásznunk a lépcsőket. Ezen kívül, főleg, ha egy régebbi épületben veszünk nagypolgári lakást, belefuthatunk olyan problémákba is, mint a korszerűtlen technológia, például elavult vezetékrendszer. Ilyenkor a felújítás, modernizálás jelentős költségeket vonhat maga után.

Mindent összevetve, a téglalakások és -házak esetében a pozitív ár-érték arány vitathatatlan, így ha anyagi lehetőségeink is lehetővé teszik, igazán értékálló, energiahatékony otthonunk lehet.

Társasház másképp: az újépítésűek

Az újépítésű társasház egy külön kategória, mivel ezek a lakások teljesen más jellemzőkkel bírnak, mint hagyományos társaik. Ilyen például az egész épületre jellemző energiagazdaságosság. A modern építészeti megoldásoknak köszönhetően ezeknek az épületeknek, a lakásoknak és a közös tereknek is sokkal tudatosabb az energiafelhasználásuk, és alacsonyabbak az üzemeltetési, fenntartási költségeik. A közös használatú terekben ráadásul jellemzőek az olyan kényelmi szolgáltatások, mint például a kerékpár- és babakocsi-tároló.

Sok új lakóépülethez tartozik garázs vagy mélygarázs is, ami nem csekély bosszúságtól és költségtől tud megkímélni minket, pláne, ha otthonunk a belváros frekventált részén van, ahol nehezen találunk parkolóhelyet. Ez óriási előny, ha meg szeretnénk kímélni autónkat az időjárási és környezeti hatásoktól, rongálástól, lopástól. A társasház méretétől és elhelyezkedésétől függően olyan extrák is tartozhatnak még hozzá, mint a közös kert, amit sokszor kertész, gondnok ápol. Ha nem tartozik ilyen hozzá, akkor is gyakran valamilyen park, füves terület vagy játszótér közelében épül.

Ami a lakásokat illeti, átgondolt tervezés jellemzi őket, mivel számos építési előírásnak, sztenderdnek meg kell felelniük. Például olyan tényezők tekintetében, mint a helyiségek minimális mérete, vagy az egyes helyiségeken belüli napfénytartam, úgynevezett benapozottság. Alapvetően korszerű, jól szigetelő nyílászárókkal vannak felszerelve, ami a rezsiköltségekszempontjából sem elhanyagolható, és jobb hangszigetelést is biztosítanak, mint amit egy panellakásban tapasztalnánk.

És hogy mi lehet a hátrányuk? Elsősorban az áruk. Egy újépítésű ingatlan nagyságrendekkel többe kerül, de ezért cserébe modern technológiát, környezetbarát megoldásokat, értékálló otthont kapunk. A fent felsorolt jellemzők miatt az újépítésű lakások népszerűek lehetnek hosszabb távon is a lakásvásárlók és bérlők körében egyaránt, így akár befektetésnek is tökéletesen alkalmasak.

Családi ház: érdemes átgondolni, mi a fontosabb számunkra

Ha abban a szerencsés, ugyanakkor óriási kihívást jelentő helyzetben vagyunk, hogy építkezésbe tudunk kezdeni, törekednünk kell az újabb fejlesztésű, lehető legjobb minőségű építőanyagokra, szigetelőanyagokra. Akármennyire is fájdalmas szembenézni ilyenkor a magasabb árakkal, nem szabad elfelejtenünk, hogy ezek az ingatlan élettartamát és értékét növelik, valamint jelentősen csökkentik fenntartási, karbantartási költségeinket.

A legtöbb ház Magyarországon még mindig téglából épül, időtállósága, formálhatósága, strapabírása miatt töretlen a népszerűsége. Egy régi ház bővítéséhez is ez a legmegfelelőbb választás. Előnyei gyakorlatilag megegyeznek azokkal, amelyeket a lakások esetében említettünk, kiegészülve még a saját ingatlan által nyújtott előnyökkel. A tégla ellenáll a környezeti hatásoknak, szilárd, esztétikus, tartós. Tűzálló anyag révén biztonságos is. Hátránya a hosszú építési idő, emeletes ház esetén ez akár években is mérhető, és az összességében magasabb költségek.

A könnyűszerkezetes konstrukciók szinte a szöges ellentétei mindennek. Az ilyen házak fa- és acélvázzal rendelkeznek, megépítés idejük, valamint költségigényük is töredéke a hagyományos építési módszereknek, ráadásul kevesebb hulladéktermeléssel is járnak. Emellett egyedileg és rugalmasan tervezhető mind a méret, mind pedig az elrendezés. További nagy előnye, hogy viszonylag gyorsan, könnyen felfűthető és üzemeltetése alacsony energiafelhasználással jár. Hátránya valójában pont az egyik előnyéből fakad, mégpedig a gyors felépítésből. Mivel a munkálatok számottevő része szerelő jellegű, nagyfokú szakértelem szükséges hozzá, amellyel sajnos egyelőre kevesen rendelkeznek.

Meg kell még említeni, hogy előfordulhatnak a gondatlan kivitelezésből származó problémák, hiányosságok, ezek következtében pedig komoly veszélyek, balesetek is. Éppen ezért nem véletlen, hogy a téglaházak továbbra sem veszítenek népszerűségből és nehezen lehet megjósolni, hogy a jövőben hogyan alakul majd a könnyűszerkezetes házak piaca.

Olcsó panel vagy gazdaságos betonblokk: hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbbet?

Hogy végül milyen legyen az általunk választott lakás vagy ház, azt sok minden segíthet eldönteni. Először is, mi a célunk vele? Saját részre, vagy befektetési céllal vásároljuk? Amennyiben előbbi, hányan és milyen élethelyzetben költözünk, ha utóbbi, milyen távú befektetésben gondolkodunk? Mi a helyzet a közlekedéssel? Közel van-e munkahelyünk vagy gyerekeink óvodája, iskolája? Vannak-e elérhető távolságra olyan üzletek, amelyek közelsége fontos számunkra, például élelmiszerbolt, gyógyszertár, bevásárlóközpont? Vannak-e szabadidős lehetőségek a környéken? Egy szó, mint száz: szisztematikusan számba kell vennünk minden olyan aspektust, ami mindennapi életünk során szerepet játszhat.

Alapos ismeretek kellenek a jó döntéshez

Otthonunk megválasztása nemcsak anyagi, hanem érzelmi kérdés. Mindazok mellett, amelyeket a fentiekben kifejtettünk, nem árt, ha rendelkezünk bizonyos jogi és pénzügyi ismeretekkel is. Például arról, milyen esetekben lehetünk jogosultak illetékkedvezményre, igénybe vehető-e valamilyen állami támogatás vagy kamatmentes hitel, illetve hogy milyenek a hitelfelvételi lehetőségek az ingatlanvásárláshoz. Azonban akármennyire igyekszünk mindent feltérképezni, így is előfordulhat, hogy a végén nem tudjuk eldönteni, mi lenne számunkra a tökéletes választás – ami kielégíti az igényeinket és amit meg is engedhetünk magunknak. Ha ebben a helyzetben találjuk magunkat, forduljunk bátran ingatlanközvetítőhöz!

Ne úgy tekintsünk rá, mint egy újabb költségre, hanem sokkal inkább egy olyan segítségre, aki feltárhatja valós és akár rejtett motivációinkat azon a ponton, amikor mi már elvesztünk a számok és végeláthatatlan ajánlatok útvesztőjében. Gondolhatunk egyfajta befektetésként is erre a szakértői segítségre, mellyel rengeteg időt és pénzt spórolhatunk egyszerre, valamint megkímélhetjük magunkat a folyamatos keresés okozta stressztől. 

Új otthonunk legfontosabb paramétereinek kiválasztása nem egyszerű feladat, de alapos tervezéssel, és elképzeléseink pontos meghatározásával jelentősen megkönnyíthetjük a folyamatot. Akár panelban, akár betonblokkból épült házban vagy téglafalú lakásban képzeljük el új életünket, mindenképp vizsgáljuk meg álomlakásunk előnyeit és hátrányait, hogy a lehető legjobb döntést hozhassuk.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.