Folyamatosan tüntetnek a közoktatásban tapasztalható állapotok miatt. Több iskolában egy hetes sztrájkba kezdtek, de a diákok tiltakozási kedve sem hagyott alább.

Peneteken lesz az újabb megmozdulás

A Facebookon szerveződő megmozdulás meghívóját a hvg.hu szúrta ki. A szervezők ebben azt írják, továbbra sem történt változás az oktatásügy terén, a november 7-én tartott sztrájktárgyaláson a kormány még mindig nem tudott érdemi ajánlattal előállni a szakszervezetek követeléseire.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elég a lenézésből!

Ezzel a címmel hirdették meg a tüntetést. Kifogásolták, hogy a „közmédia” hallgat a demonstrációkról és nem tájékoztat az oktatás valódi állapotáról. Emiatt ultimátumot adtak az állami média vezetésének. Szeretnének ugyanis élő adásban, főműsoridőben megszólalni, megalább öt perc erejéig.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Meg akarják mutatni, megmaradt a lelkesedés

„Látszatintézkedésekkel nem lehet minket elhallgattatni! Ezért mindenkit hívunk, hogy november 18-án vonuljatok velünk a Március 15. térről a Clark Ádám térre! Mutassuk meg, hogy nem fogyott el a lelkesedés, mert az oktatás nemzeti ügy!” – zárul a felhívás.

Egyre több fideszes szimpatizál a tanárok ügyével

A Publicus Intézet a Népszava számára készített reprezentatív kutatásából kiderül, tizennégy százalékkal több Fidesz-szavazó támogatja a tanárok tiltakozását, mint alig egy hónappal korábban. A Fidesz-KDNP híveinek 33 százaléka értett egyet a pedagógusakciókkal, míg a hónap végén már 47 százalékuk volt ugyanezen a véleményen. Az ellenzéki voksolóknál már korábban is egyértelmű volt a helyzet ebben a kérdésben (96 százalékuk támogatta a tanárokat), a mostani számok szerint – 98 százalék –, viszont nagyjából nincs is olyan szimpatizánsuk, aki ne lenne pedagógus-párti.

Tárgyaltak ugyan, de nincs előrelépés

Hétfő délután három órakor kezdődött a sztrájktárgyalás, és több mint két órán át tartott az Oktatási Hivatalban a Szalai utcában, ahol a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral tárgyalt a követeléseikről.

Nem visznek haza többet

Idén nem lesz semmilyen béremelés, a többi sztrájkkövetelésünkben sem történt semmilyen előrehaladás. Egy halvány ígéretet kaptunk arra, hogy a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek heti 40 órás munkaidejét csökkentik – ezt mondta az Indexnek Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányának vezetője a sztrájktárgyalás után.

Esetleg majd bő két év múlva

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke azt mondta: a kormány újfajta bértáblában gondolkodik, de ehhez jogszabályt kellene módosítani. Egyelőre azt ígérték, hogy 2025. január elsejéig fogja elérni a diplomás átlagbér 80 százalékát a pedagógusok fizetése.

Izomból akarják lenyomni az elégedetlenséget

A kormányzat eddig érdemben nem foglalkozott a közoktatás helyzetének rendezésével, amely már nem csak a béremelésről szól. Mint a területért felelős miniszter Pintér Sándor az Országgyűlés szakbizottsága előtt tett meghallgatásán kijelentette, ő maga fegyelmi kérdésként tekint a polgári engedetlenségre. Eddig alkalmazta ezt a szemléletet, hiszen folyamatos fenyegetések érik azon tanárokat, akik a sztrájkjog kiüresítése után munkabeszüntetéssel jelzik tiltakozásukat. Többeket már elbocsátottak emiatt állásukból.

Gimnáziumok sorában szüntették be ezen a héten a munkát

Mint korábban megírtuk, a Karinthy Frigyes Gimnázium és a Brassó utcai Általános Iskola tanári karának egy része után a szintén budapesti Eötvös József Gimnázium 38 tanára is úgy döntött, egy héten át megtagadják a munkát. Az intézmény egyik tanára, Lakatos István azt nyilatkozta, szolidaritás a legfontosabb a jelen helyzetben, mivel a problémákra csak közösen találhatnak megoldást.

A bérekhez képest minden más részletkérdés

Legalábbis a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint. „A pedagógus követelések között olyan hangsúlyos a bérkérdés, hogy semmi mást nem tudunk, vagy semmit nem tudunk megoldani, még azt nem tudjuk megoldani, mert minden más ügy még ha konkrét részlet tekintetében nyugtató, vagy megnyugtató végeredményre jutunk, akkor sem fogja elérni azt a hatást, hogy a pedagógusok ne tiltakozzanak vagy ne érezzék úgy, hogy méltánytalan helyzetben vannak” – fogalmazott Gulyás Gergely.

(Kiemelt képünkön az ADOM Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által a pedagógusokért meghirdetett szolidaritási tüntetés résztvevői láthatók a Műegyetem előtt október 23-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)