Csupán egy vízvezetéket javítottak, mégis teljesen elesett Budakeszi. Figyelemreméltó, hogy a mellékutcák is beálltak, így kedden mindenki megtapasztalhatta, mi történik akkor, amikor sokezer ember, autó és rengeteg busz egyetlen keskeny úton akar bejutni a fővárosba. A budakesziek kedden azt is megláthatták milyen lesz hamarosan egy normál hétköznap a városuk az egyre több autó miatt. Kedden Budakeszi közlekedése csődöt mondott, sok ezren pedig nagyon elkéstek, radikális változásra lenne szükség.

Budakeszi különleges közlekedési helyzetben van az agglomerációban, ugyanis a településről elnevezett úton járnak be a fővárosba a budakeszieken kívül még jónéhány környező faluból is a buszok, autósok. Mivel a kisváros egyetlen főutcája hétköznap alapjáraton is araszolásra ítéli még a közösségi közlekedést használókat is, kedden kiderült, hogy egy apróság akkora fennakadást okoz, amelyet gyakorlatilag nem lehet kezelni.

Csak egy csőtörés

Lezárták a fél útpályát a Budakeszi úton a városhatár közelében, mert vízvezetéket javítanak – szólt a rövid hír, amely teljes káoszt okozott. A Facebook különböző helyi és dugós csoportjai riadó-híradóként terjesztették az infót, hogy aki csak tudja, kerülje el reggel a Budakeszi utat mert egy csőtörés miatt felére szűkítették a mindössze két sávos utat, óriási a torlódás.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

A felhívás ellenére ezrek ragadtak a dugóban. Ezúttal nem csak Budakeszi főutcája állt be, hanem az összes létező egyirányú mellékutca is. Megmutatta magát az dugó, amely néhány év múlva teljesen hétköznapi lesz Budakeszin, ha nem tesznek a helyiek semmit.

Elviselhetetlen szennyezés

Nagyon sokan azzal szembesültek, hogy a saját udvarukból sem tudnak kiállni az álló autósor miatt, mások, akik a gyaloglást választották az elviselhetetlen légszennyezésről beszéltek. Valóban ironikus, hogy azon a településen problémás a levegő minősége, ahová egykor tüdőszanatóriumot építettek a jó levegő miatt. Mi történik itt, meddig folyhat ez így – tették fel sokan a kérdést a Facebookon.

FONTOS: Az agglomerációs iskoláknál is megmérte a levegő szennyezettségét a Greenpeace, nagy a baj Budakeszikn

Egymásnak estek az emberek

Megoldási javaslat persze rengeteg akad, a budakeszi dugódíjtól a település részleges lezárásáig szinte minden felvetődött. Szépen egymásnak is estek az autósok és a busszal utazók, a helyiek és az átutazók. Hosszútávon persze felderengenek megoldások: M0 budai szakasz, Budakeszit elkerülő út és a Budakörnyéki vasúthálózat kiterjesztése Budakeszire.

FONTOS: Újra fellobban az M0-ás budai szakaszát akarók tüze

Nagy a baj, egyre több az autó

Rövid távon azonban sajnos a Budakeszin élők esélyei nem túl jók. Jelenleg nincs olyan fejlesztés a csőben, amely radikálisan csökkentené a város autóterhelését az elkövetkező három évben.

Ahogy azt itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon megírtuk az elmúlt 9 évben 200 ezer autóval lett több Budapesten és környékén. A Budakeszi és a környező települések lakosságszáma folyamatosan nő, így egyre több autós akar majd áthaladni a súlyosan terhelt településen. A keddi esemény megmutatta: rémálom vár Budakeszire.

Lehet a múltba révülve keresni az okokat, hogy ezt ki cseszte el, melyik rendszerben éppen ki nem csinált semmit, de ez nem viszi előre szerencsétlen budakesziek és a környező, Budakeszin áthaladó településen élők életét.

Láthatóan óriási a baj. Akkor, amikor egy csőtörés ennyi ember normális napi tevékenységét akadályozza, kényszeríti kilátástalan dugóba és arra, hogy a kipufogógázt szívjon, akkor ott azonnal tenni kell valamit.

A polgármester nem csak ül a hivatalban

Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere – Forrás: BKTV

Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere a minap azt mondta a Budakörnyéki TV műsorában, hogy az elkövetkező 5 évben mindent szeretne megtenni a Budakeszi út buszsávjának megvalósítása érdekében és szeretné, ha a Budakeszit elkerülő út helyi közlekedésre vonatkozó hatásának a vizsgálata is elkészülne a ciklus végéig.

Azt is elmondta a polgármester, hogy a közlekedéssel ebben a ciklusban valamit tenni kell, mert a budakesziek életét nagyon megkeseríti. Ebben az önkormányzatnak lépnie kell, eredményeket is kell elérnie. A lépéseikről tájékoztatni is fogják a lakosságot, hogy “ne azt higyjék, hogy csak itt ülünk a hivatalban, hanem igenis beleállunk ezekbe az ügyekbe is” – mondta a polgármester.

Eltökéltség, bátorság és egy jó terv

A keddi nap szomorú lecke volt Budakeszinek és környékének. Rossz hír, hogy a helyzet ennél csak súlyosabb lesz, vagyis radikális változásra van szükség. A helyiek életminősége várhatóan olyan drasztikusan fog romlani, hogy az ingatlanok jelentős értékcsökkenése a kisebb probléma lesz az egészségügyi károkhoz képest. A radikális változáshoz terv, eltökéltség és bátorság kell. Vajon ez megvan a település vezetőiben?

Kiemelt kép: A keddi budakeszi dugót okozó csötörésnél készült helyszíni felvétel – Forrás: Facebook/Budakeszi Hír