Napjainkra már jól tudjuk, hogy az óceánok műanyag szennyezéséhez a mikroműanyagok jelenléte nagyban hozzájárul. Ezek a parányi kis részecskék kimutathatóak már a jéghegyekben, a kifogott halakban és egyéb állatokban is. Természetesen egyre több szabályozás keletkezik a mikroműanyagokat kibocsátó termékekkel kapcsolatban, de messze még a folyamat vége. Cikkünkben a ruházatok felhasznált anyagainak szerepét vizsgáljuk ebben a globális kérdésben.

Műszálas anyagok

Kutatások kimutatták, hogy egy műszálas anyagból készült ruhaneműt legalább 30 hétig kell hordani ahhoz, hogy a gyártása során létrejövő szennyező kibocsátásokat (kemikáliák, vízszennyezés, festőanyagok, stb.) kompenzálni tudjuk. Ezen kívül a lebomlási folyamat is nagyon lassú. 

A 70-es években készített pólók például még bizonyosan nem bomlottak le teljesen, így több szeméttelepen is megtalálhatóak most is. Amíg a bomlási folyamat teljesen le nem zajlik, rengeteg mikroműanyag részecskét bocsátanak a környezetbe. Nem jobb a helyzet azoknál a ruhadaraboknál sem, amik Ecolynből készültek. Bár egy szép kezdeményezés, hogy az óceánokból kihalászott műanyaghulladékot újrahasznosítják, sajnos a bomlási folyamatok ennél az anyagnál sem kecsegtetőbbek, mint a többi műszálas társuknál. A végén sajnos így is, úgy is mikroműanyag-szennyezés keletkezik.

A helyzet súlyosságát látva szeretnél te is inkább természetes alapanyagokat használni a kreatív elfoglaltságaid során? Keresd a Butika.hu oldalán a természetes alapanyagú fonalakat, hogy még valami jót tehess a bolygónkért!

Mosás közben

Amikor a mosógép dobjában a ruhák összedörzsölődnek, apró darabok morzsolódnak le róluk. Mivel ezek a részecskék kisebbek, mint 5 mm, a mosógép szűrőrendszere nem képes megakadályozni, hogy a vízrendszerbe, majd onnan a természetbe kijussanak. Ugyan a kímélő mosás a ruháknak kimondottan jót tud tenni, környezetvédelmi szempontból azonban talán még több kárt is okoz, mint hasznot. Ebben az esetben lényegesen hosszabb idejük van a ruháknak, hogy lemorzsolják egymásról az apró műanyag szálakat.

Így lehetséges tehát az, hogy egyetlen mosás alatt több, mint 700 000 mikroműanyag részecske kerülhet a környezetbe.

A legszennyezőbb anyagok

Kutatások kimutatták, hogy az óceánokban lévő mikroműanyag szennyezettség 35 %-áért a műszálas ruházatok tehetők felelőssé. A műszálas anyagok közül az egyik legkevesebb mikroműanyagot kibocsátó típus a pamut-poliészter keverék. Ennél lényegesen több káros plasztikdarabot termel a hagyományos, keveretlen poliészter. A prímet azonban határozottan az akril viszi. Ennek a kibocsátása a poliészter-pamut keveréknek körülbelül az ötszöröse. 

Érdemes tehát ezeket ahol csak lehet, természetbarát alapanyagokkal, például pamuttal kiváltani. Óvjuk környezetünket, őrizzük meg a Földet a későbbi generációk számára!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb 15 top hírportáljának elit klubjában van, akkor kattintson ide!