Végre összeült csütörtökön a Fővárosi Közfejlesztési Tanács, ahol megbeszélte a kormány és a főváros vezetése a legfontosabb projekteket. Lesz atlétikai stadion, csak szabadidőközpontnak nevezik, épül új híd a Dunán, csak még vitáznak arról melyik legyen előbb, a Szuperkórházról pedig úgy nyilatkoztak: még vitááznak róla. Az agglomerációban élők számára egy fontos döntés történt.

A találkozó után tartott közös sajtótájékoztatón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy a tanács olyan fórum, amely lehetőséget biztosít a főváros és a kormány közötti vitás kérdések rendezésére. A csütörtöki találkozót követően is maradtak vitás kérdések, de vannak olyan területek, ahol egyetértés, illetve közeledés történt – mondta.

Fővárosi Közfejlesztési Tanács ülése, a kormány oldal – MTI Fotó

Szuperkórház

A miniszter úgy látja, a déli városkapu és a budapesti egészségügyi fejlesztések területein egyetértésre tudnak jutni, a kabinet Egészséges Budapest programjában ugyanis több forrás áll rendelkezésre, mint amennyit a főváros kért a járóbeteg-ellátás fejlesztésére. Arra kérték a főpolgármestert, hogy a stadionstophoz hasonlóan oldja fel a kórház-, híd- és múzeumépítési stopot is.

A Szuperkórház látványterve az M1-M7 bevezetőnél

A kormány szeretné az eredeti helyszínen, vagyis az M1-M6 bevezetőjénél felépíteni az új dél-budai centrumkórházat, ebben azonban nem tudtak egyetértésre jutni, mivel a főváros alternatív helyszíneket javasolt. Karácsony Gergely az esemény után megjelent facebookos posztjában azt írt, hogy a szuperkórház ügyében tovább egyeztetnek, hogy hol lenne a legjobb helye a budapestiek szempontjából.

Újbuda új polgármestere azért fúrja a szuperkórház építését, mert szerinte az sokba kerül, tömegközlekedéssel nem megközelíthető, fejlesszék inkább fel a Szent Imre Kórházat. A kormányoldal azzal érvel, hogy az ilyen új szuperkórházak minden nagyvárosban a városok szélén, közel az autópályákhoz vannak.

Az agglomerációban élők, különösen a dél-budai agglomerációban élő csaknem 150 ezer ember szempontjából az M1-M7-es bevezető lenne a legideálisabb helyszín, a főpolgármesternek azonban – ahogy a posztjában is írja – csak a budapestiek szempontjából lényeges a kórház helye.

Fővárosi Közfejlesztési Tanács ülése, a fővárosi oldal – MTI Fotó

Karácsony Gergely a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az új dél-budai centrumkórház helyszínéről szakmai vitájuk van. A főváros azért javasolt a Kelenföldi pályaudvarhoz közeli területeket, mert a kormány által kinézett rész jelenleg nem közelíthető meg közösségi közlekedéssel – mondta.

Fontos döntés az agglomerációban élők számára

Szent János Kórház – Forrás: janoskorhaz.hu

A Karácsony Gergely az MTI tudósítása szerint örömét fejezte ki, hogy a kormány szeretné felújítani a Szent János Kórházat. Úgy tűnik ebben nincs vita a felek közt, így a budai agglomerációban élő százezrek szempontjából ez volt talán a nap legfontosabb konkrét bejelentése.

A Szent János Kórház pocsék állapotáról legutóbb néhány napja írtunk itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon. Azért fontos ügy ez a Budapest környékén élők számára, mert szinte a fél budai agglomerációból ide szállítják a betegeket, itt van az éjszakai ügyelet és rengeteg budai település és gyermekgyógyászati ügyeletét is ellátja ez a kórház.

Új híd a Dunán

A Galvani-híd ügyében sem született megállapodás, mivel a főváros annak ellenére az albertfalvai híd megépítését támogatja, hogy a legtöbb szakmai érv az előbbi mellett szól és annak a tervezése is megkezdődött – fejtette ki a miniszter. Hozzátette: szeretnék, ha ebben határozni tudnának a tanács következő, várhatóan két hónap múlva esedékes ülésén. Szintén további szakmai egyeztetés szükséges a Galvani híd és az albertfalvai híd ügyében – tette hozzá Karácsony Gergely.

Az új dél-budai híd
A Galvani-híd látványterve

A Miniszterelnökség vezetője úgy fogalmazott, hogy tízből kilenc érv a Galvani híd megépítés mellett szól. Karácsony Gergely szerint ebben az esetben azt kell mérlegelni, hogy a Galvani híd – a belvárosi forgalom mentesítése mellett – fejlesztendő területeket kötne össze, az albertfalvai híd pedig nagy lakótelepek közlekedését tenné könnyebbé.

Sok pénz hiányzik

Karácsony Gergely azt is elmondta, hogy a város fejlesztésével kapcsolatos szakmai kérdésekről tovább egyeztetnek. A szuperkórház ügyében arról, hol lenne a legjobb helye a budapestiek szempontjából, a hídépítés ügyében pedig arról, melyikkel kezdjük, melyik szolgálja jobban a városi forgalomcsökkentés és a helyben lakók szempontjait. No persze, az örökség is terhel bennünket, sok pénz hiányzik a kasszából. A mai siker után alighanem lesznek még hangos viták, de én továbbra is kiszámítható partner leszek, mert azt képviselem, amit ígértem: Budapest legyen zöld és legyen szabad – mondta a főpolgármester.

MTI/BPK – Kiemelt kép: Fővárosi Közfejlesztési Tanács ülése – MTI Fotó