Csónakokba ültek és bejárták a Ráckevei (Soroksári-Duna) ágat, hogy Szigetszentmiklós környékén megtisztítsák a folyót. Döbbenete, hogy a legnagyobb mocskot a rendszeresen használt stégeknél találták. Az akciót 12 éve rendszeresen megrendezik és rendszeresen rengeteg szemetet szednek ki a folyóból.

A Szigetszentmiklósi Vízi Sport Egyesület idén is megtartotta már 12 éve hagyományos környezetvédelmi programját.

Vasárnap reggel borongós időben 54-en szálltak csónakokba, kajakokba, kenukba, hogy a vízen és a parton hagyott szemetet összeszedjék – írják Szigetszentmiklós hivatalos közösségi oldalán.

A „Kisduna” szigetszentmiklósi szakaszáról az egyesület tagjai, önkormányzati dolgozók és természetvédő helyi lakosok egy 3 köbméteres konténert töltöttek meg az akció végén.

Nagy János Szigetszentmiklós polgármestere is takarít – Forrás: Facebook

Víg Géza, az egyesület elnöke nagyon szomorúnak nevezte, hogy a horgászállások környezetében gyűjtötték össze a legtöbb hulladékot. Főképp sörös dobozok, műanyag zacskók, flakonok kerültek a zsákokba, de székeket, asztalokat is találtak.

Pozitívumként hozzátette, hogy a jelenlegi programon húsz fővel többen vettek részt, mint a korábbin. Bíznak benne, hogy az októberre tervezett Duna-takarítást a járványhelyzet alakulása nem befolyásolja majd, és hasonló, vagy magasabb létszámban újra vízre szállhatnak, remélhetőleg kevesebb szemetet találva.

Korábban írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy 2002-ben Szigetszentmiklósnál kialakítottak egy úgynevezett úszóláp tanösvényt a parton. Az egykori iszapból megszilárdult zátonyon lehet gyalogolni, a vízelvezetők felett pedig az alábbi képen látható fahidakon lehet átmenni. A tanösvény építési munkálatai során alapelv volt, hogy a kialakult természetes-természetközeli állapotot minél kevésbé módosítsa az emberi beavatkozás. A teljes cikket ide kattintva éred el, érdemes elolvasni, mert egy igazi gyöngyszemről van szó.

Úszóláp tanösvény Szigetszentmiklósnál – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Kiemelt kép: Szemétszedők a Kisdunán – Forrás: Facebook/Szigetszentmiklós