Egyre forrósodik a hangulat a Színház,- és Filmművészeti Egyetem környékén. A tanárok sztrájkbizottságot hoztak létre, sztrájkolni fognak, ha a nem teljesítik a követeléseiket. A Vidnyánszky Attila vezette kuratórium bejelentette, hogy sztrájk esetén alternatív oktatást szerveznek, ehhez már minden készen áll.

Alternatív oktatást terveznek

Ha sztrájk lesz a Színművészetin, alternatív oktatást szervez az intézmény új fenntartója, a  Vidnyánszky Attila vezette kuratórium, amely szerint jogellenes a sztrájk, ezért bírósághoz fordulnak.

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el!

Bírósághoz fordul a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium

Tamás operatőr, az intézményt fenntartó alapítvány kuratóriumának tagja az ATV Híradójával közölte, hogy a sztrájk miatt bírósághoz fordultak, szerintük azért jogellenes a munkabeszüntetés, mert a dolgozók követelései politikai jellegűek.

Lajos Tamás arról is beszélt, megvan a színművészeti oktatás új helyszíne, és lesznek tanárok is. Hozzátette, amennyiben a bíróság kimondja, hogy jogszerű az egyetemi oktatók sztrájkja, a kuratórium alternatív oktatást szervez.

Az SZFE bejárata – Fotó: BPK

Sztrájkolni fognak a tanárok

Két órás figyelmeztető sztrájkba kezdtek a Színház-és Filmművészeti Egyetem dolgozói, miután a szerdai első sztrájktárgyalás eredménytelenül zárult.

Ezt követelik az SZFE tanárai

Az SZFE tanárai szeptember első felében a követeléseiket az alábbi 5 pontban foglalták össze:

  • Garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát.
  • Állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit.
  • Az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg.
  • Az egyetem rektorát, intézetvezetőit, osztályvezetőit demokratikus úton, a szenátusi képviseleten keresztül az egyetemi közösség választhassa meg.
  • Garantálják, hogy nem csökkentik az egyetem pénzügyi forrásait

A politikai követelésnek tartják

Az ATV Híradónak nyilatkozó Lajos Tamás, a SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi tagja szerint ezek politikai követelések, ezért úgy véli a sztrájk úgy ahogy van jogellenes. Az operatőr hozzátette: a kuratórium a magyar jogszabályok által adott, és megengedett keretek között vont magához jogokat.

Vidnyánszky Attila miatt tört ki a balhé

Néhány hónappal ezelőtt jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium, hogy a Színház-és Filmművészeti Egyetem alapítványi formában működik tovább. Az alapítvány élére Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját nevezték ki. Ezután minden fontos döntési jogkört megvontak az intézmény vezetőitől és átadták azt az alapítvány elnökének.

Sok mindenről nem dönthet önállóan az egyetem

A tanárok a továbbiakban nem dönthetnek a saját működési szabályzatukról, nem szólhatnak bele a költségvetésbe, nem választhatják meg az egyetem rektorát, nem jogosultak önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat kinevezni, osztályokat indítani.

Eltorlaszolták a bejáratot

Ezt követően egymás után mondtak fel a tanárok, a hallgatók pedig eltorlaszolták az egyetem Vass utcai bejáratát, mondván oda csak az egyetem hallgatói, oktatói léphetnek be, az új kuratórium tagjai nem.

Kiemelt kép: Az SZFE Vass utcai bejárata – Fotó: BPK