Néhány éven belül 30 százalékkal bővül a hulladékudvarok száma Magyarországon. Ezekre a helyekre lakcímkártyától függetlenül már most is elhelyezheti a lakosság a szelektív hulladékát. Október elseje óta pedig textilhulladék és használt sütőolaj leadására is van már lehetőség.

Új a hulladékgazdálkodási rendszer

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy júliusban elindult az új hulladékgazdálkodási rendszer. Ennek egyik elemeként október elseje óta nem kérhet pénzt a gumis, ha ott hagyjuk nála a használt abroncsot! Október elsejétől kötelező külön gyűjteni a hulladékká vált gumiabroncsokat, melyeket a hulladékgazdálkodásért felelős MOHU MOL Zrt. és alvállalkozói, valamint a gumiabroncs-forgalmazók térítésmentesen átvesznek. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Javulást remélnek

A remények szerint az intézkedéssel „emelkednek a hulladékgyűjtési és hasznosítási arányok, ami hozzájárul a hulladékokból előállított másodnyersanyagok kínálatának növekedéséhez és az illegális hulladéklerakás csökkenéséhez”.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Hasznos hulladékudvarok

Nagyon sok olyan hulladék, például elektronikai cikk, használt ruha és sütőolaj halmozódik fel a háztartásokban is, amelyeket nem lehet az otthoni szemetesekbe tenni. Egy-egy költözés vagy komolyabb rendrakás után is sok hulladék gyűlhet össze és a családoknak gyakran komoly gondot okozhat, hogy mihez kezdjenek a felesleges holmikkal. Többek közt ezeknek az igényeknek a kielégítésére jöttek létre a hulladékudvarok.

Már nem lakcímhez kötött

A lakosságnak korábban leginkább csak arra volt lehetősége ilyen esetekben, hogy a bejelentett lakcíméhez legközelebb eső hulladéklerakóhoz menjen. Július elseje óta azonban bárki bármelyik hulladékudvart használhatja és az is megkönnyíti az emberek dolgát, hogy nem lakcímhez kötött lehetőségről van szó.

48 órás heti nyitvatartás

Nagyon fontos változás, hogy a MOHU minimum 48 órás heti nyitvatartást vezetett be és arra is törekszik a cég, hogy ne csak munkaidőben, hanem a délutáni órákban, valamint hétvégén is elérhetők legyenek a hulladékudvarok.

Van vagy lesz

Napjainkban már minden 10 ezer fő feletti településen vagy van már, vagy lesz a közeljövőben hulladékudvar. Ahol még nincs, ott a tervek szerint öt éven belül kialakítanak ilyen gyűjtőszigetet. A kisebb lélekszámú településeket is bevonják a projektbe, ahol úgynevezett mobil hulladékudvarokban gondolkodik a vállalat. Ez azt jelenti, hogy a MOHU dolgozói meghatározott időpontban gépjárművekkel jelennek meg az adott helyszínen és náluk lehet majd leadni a felhalmozott hulladékot.

Három hónapos tapasztalat

A MOHU-nak immár három hónapos tapasztalata van. Ezen időszak alatt minden érintett helyszínen meg tudták oldani a hulladékudvarokban a különféle textilanyagok, használt ruhák és sütőolajok átvételét is. „Ha most valaki elmegy egy hulladékudvarba, akkor le tudja adni ezeket a típusú hulladékokat is” – mondta a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója, Pethő Zsolt az InfoRádiónak.

Minden szelektív hulladék leadása díjmentes

Minden szelektív hulladék leadása díjmentes, így értelemszerűen a hulladékudvarok adta lehetőségek kihasználása sem kerül pénzbe. „Egy átlagember átlagos hulladékmennyiségének esetében ez ingyenes” – emelte ki a vezérigazgató, aki azt is elmondta, hogy egy költözés során keletkező nagyobb hulladékmennyiség leadásakor sem kell fizetni semmit a hulladékudvarokban. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a szentendrei hulladékudvar. Fotó: Facebook