A Honvédségnél számos tisztnek és főtisztnek köszönték meg eddigi szolgálatait a közelmúltban.

A fiatalítás a cél

53 embert küldenek el hamarosan a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálattól (KNBSZ), tudta meg a hvg.hu. A katonai hírszerzés teljes létszáma körülbelül ezer főre tehető, így jelentős leépítésről van tehát szó. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egy kormányrendelettel kezdődött minden

Ahogyan arról mi is beszámoltunk korábban, egy kormányrendelet nyitott utat a fiatalítás előtt. A honvédelmi miniszter ennek értelmében egyoldalú döntéssel, kéthavi felmentési idővel mondhatta fel azoknak a katonáknak a szolgálati viszonyát, akik elmúltak 45 esztendősek, továbbá minimum 25 év tényleges szolgálati viszonnyal rendelkeznek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

150 főt már elküldtek a Honvédségtől

A rendelet óta eltelt idő alatt 150 főt építettek le a Magyar Honvédségtől. Szalay-Bobrovniczky Kristóf többnyire azzal indokolja a felmondásokat, hogy meg kell fiatalítani az állományt. Korábban elhangzott, hogy az a cél, hogy egy fiatal parancsnoki generáció emelkedhessen fel.

A rendelet után napokkal már voltak is következmények

Mindössze két nappal a rendelet Magyar Közlönyben történt megjelenését követően a Honvédelmi Minisztériumban és a Honvéd Vezérkarnál is megkezdődtek az elbocsátások. Tábornokokat, ezredeseket és alezredeseket is elbocsátottak. Nem mindenki örült a döntésnek.

A katonai titkosszolgálatnál arányaiban nagyobb a változás

A Honvédség létszáma a katonákkal, honvédségi köztisztviselőkkel és közalkalmazottakkal együtt 36 ezer főre tehető. Ennek a harmincadát teszi ki ezer fővel a katonai titkosszolgálat. Eddig legalább 53 főt küldtek el fiatalításra hivatkozva, azaz több mint 5 százalékukat.

Felsővezetők most nem kerülnek elbocsátásra

Egyelőre ez a leépítési hullám nem érint egyetlen felsővezetőt sem a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnáll a hvg.hu információi szerint. Persze ez csak a pillanatnyi állapot, arra nincs garancia, hogy később nem lesz e téren változás. A lap megkereste a leépítések kapcsán a KNBSZ-t, ám a honvédelmi tárcához irányították őket. Onnan szerda óta nem kaptak választ.

Ez vár a honvédségtől elküldöttekre

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter azt mondta nemrég, hogy a Honvédségtől elküldöttek a továbbiakban a civil életben vehetnek részt. Bevezették egyúttal a honvédelmi szolgálati juttatást. Ezt egyedi elbírálás alapján kaphatják a Honvédségtől elküldöttek, a nyugdíjkorhatár eléréséig.

Ezért szükséges megfiatalítani az állományt

A honvédelmi miniszter kifejtette, hogy modern eszközök érkeznek hazánkba a haderőfejlesztés keretein belül. Ezek az eszközök már egy másik generációt képviselnek, a rendszerbe állításukhoz, a kiképzések és gyakorlatok megszerzvezéséhez pedig úgy véli, fiatal vezetők kellenek.

Ezek is érdekelhetnek!

Komoly változások a haderőben

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy modern felfogást vár el a katonáktól. Azt is fontosnak tartja, hogy ne csak az eszközöket, hanem a vezetőket is megfiatalítsák. Olyanokkal számol vezetői pozícióban, akik nyelvtudással valamint nemzetközi tapasztalattal is rendelkeznek. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Tisztavatás – Forrás: MTI/Kovács Tamás