A pedagógusok világnapja alkalmából újabb jelentős megmozdulást szerveznek a magyar tanárok munkakörülményeinek javításáért. A tüntetéssorozat részéként Budapesten már elkezdték szervezni a demonstrációt, ahol a Margit híd elfoglalását tervezik a szervezők.

Hídfoglalásra készülnek

A Grund ifjúsági szervezt létrehozott egy eseményt a Facebook oldalán október 5-re. Az oldalon feltüntetett részletek szerint gimnáziumi diákok a szervezők, akik azt tervezik, hogy a pedagógusok világnapján elfoglalják a Margit hidat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tanáraikért tüntetnek

„Ennek a napnak a minket tanító pedagógusok ünnepléséről és megbecsüléséről kéne szólnia, de ezt a jelenlegi politikai intézkedések lehetetlenné teszik. Tüntetni fogunk tanárainkért, hogy valóban meg legyenek becsülve, hiszen, ha nincs tanár, nincs oktatás és akkor jövő sincsen!” – írják a közösségi oldalon, a tervek szerint 17-19 óra között akadályoztatnák a belváros forgalmát.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Virrasztottak a diákok

Virrasztást tartottak az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium jelenlegi, illetve volt diákjai a vasárnapról hétfőre virradó éjjel. A hvg.hu beszámolója szerint körülbelül száz ember ment ki a tiltakozásra, amelyet az iskola nyitásáig, első óráig tartottak.

Ilyen lesz, ha nem lesznek tanáraik

A résztvevők a tanárok megbecsültségéért és a magasabb fizetéséért tiltakoztak. Az egyik végzős azt mondta, azért tartanak órát is, hogy ezzel is demonstrálják, milyen lesz, amikor már nem lesznek tanáraik.

Egykori tanárok is kimentek az iskola elé

Pár egykori tanár is megjelent a Radnóti előtt, megköszönték a diákoknak, hogy kijöttek. A tiltakozóknak az aulából hoztak ki padokat, hogy ne a földön üljenek, illetve a földszintre bemehettek mosdóba is.

Pécsen is tiltakoznak

Hétfő reggel nyolckor kockás ingben álltak ki a pécsi Cserepka Iskola sztrájkoló tanárai az intézmény elé. Kétnapos munkabeszüntetésre készülnek, a vezetőség és a fenntartó tudomásul vette a tiltakozást, a szülők nagyon támogatóak.

Gondoskodtak a gyermekfelügyeletről

A tantestület jelentős többsége – a sztrájkolók szerint 80 százalékuk – vesz részt a megmozdulásban. A baptisták fenntartásában lévő pécsi általános és középiskolában a tavasszal módosított sztrájktörvény szerint szervezték meg a tiltakozást. Azaz a gyermekfelügyeletről gondoskodnak. A sztrájkot egyelőre csak kétnaposra tervezik, elsősorban azért, mert a legtöbb kolléga több munkabeszüntetést anyagilag nem engedhet meg magának – írja a Telex.

Budaörsön is tiltakoztak

A Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola pedagógusai szeptember 13-án 8-10 óra között folytatták a polgári engedetlenségi akciójukat. Annak ellenére sem vették fel a munkát, hogy amint írták: “a tankerület felsőbb utasításra aránytalan szankciókat kilátásba helyezve megfenyegette 19 tanárunkat”.

Polgári engedetlenség

A Tanítanék mozgalom közösségi oldalán tette közzé a felhívást, miszerint a Belügyminisztérium elutasító és lekezelő válasza után kénytelenek megszervezni az őszi polgári engedetlenségi hullámot. Tavasz óta sztrájkkal, polgári engedetlenséggel és tüntetésekkel próbálják elérni a pedagógusok a bérrendezést és a munkaterhek csökkentését. Azt kérték, hogy csatlakozzon mindenki, aki tud az oktatás jövőjéért folyó küzdelemhez.

Levelet kapott a tanár

Az egyik budaörsi tanárnak írt, nyilvánosságra került levélben a területi igazgató kifejtette, hogy sajnálattal értesült arról, hogy a levél címzettje szeptember 5-én 8 és 10 óra között nem vette fel a munkát. Majd hozzátette, hogy amennyiben ez megismétlődik munkáltatói rendkívüli felmentésre is számíthat a pedagógus.

Budakalászon sem tanítottak

A budakalászi Szentistvántelepi Általános Iskolában a méltatlan oktatási körülmények javítása érdekében öt pedagógus polgári engedetlenségi akcióba kezdett. Erre válaszul a Váci Tankerületi Központ vezetője szeptember 9-én levelet küldött az érintett tanároknak, melyben jelezték: ha nem veszik fel a munkát, elveszíthetik az állásukat.

Kiemelt kép: illusztráció