Kiderült, hol fog elkészülni az újabb, oszlopokkal védett kerékpársáv. A kivitelezés már október végén megkezdődhet. A műanyag oszlopok kihelyezésének más helyszínen nem mindenki örült, a mentősök azt állították, akadályozza őket a munkájuk elvégzésében.

Eldőlt, hol lesz az újabb védett kerékpársáv

A Szent István körúton fognak kialakítani egy újabb olyan kerékpársávot, amit műanyag pollerekkel határolnak. A Nyugati tér irányába a parkolósáv helyén készül el ez a biciklisáv. Más szakaszokon a buszok és kerékpárosok közlekedését segítő közös sávok kerülnek kialakításra. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezért alakítják ki a biciklisávot

A Nyugati tér és a Margit-sziget két népszerű közlekedési és találkozási pontnak számít Budapesten. Ezt a két helyszínt sokan a Szent István körúton közelítik meg. A BKK adatai alapján ezt rengetegen teszik kerékpárral.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Most nem elég biztonságos az útvonal

A BKK friss közleményében azt írja, hogy sem a kerékpárosok, sem a gyalogosok számára nem elég biztonságos a környék. A bicikliseknek a nagy tempóval közlekedő autósok mellett, azokkal egy sávban kell tekerniük. Eddig a Szent István körúton nem volt lehetősége biztonságosan kerékpároznia a budapestieknek.

Igény volt a kerékpársávra

A budapesti lakosok közül sokan jelezték, hogy szeretnék, ha megoldást találnának a kerékpárosok bizotnságos közlekedésére a Szent István körúton. A biciklisek nem érezték magukat védve az autósok között, ezért voltak, akik a járdán, a gyalogosok között tekertek. Ez ugyancsak balesetveszélyes, elsősorban a járókelőkre nézve.

Ez a cél

A Főváros és a BKK azon dolgozik, hogy ne csökkenjen a Szent István körút áteresztőképessége. Azt is szem előtt kell tartani, hogy minden közlekedési móddal biztonságosan lehessen eljutni egyik pontból a másikba. Ennek érdekében változások fognak életbe lépni a Szent István körúton.

Erre kell készülnie az autósoknak

Autóval továbbra is a szokásos módon lehet közlekedni a környéken. Megmarad a 2×2 forgalmi sáv a Nyugati tér és a Jászai Mari tér között. Az üzletek rakodóhelyeit viszont áthelyezik a mellékutcák torkolataiba.

Segíteni akarják a közösségi közlekedést

A tervezés alkalmával a fókusz a közösségi közlekedés segítésén volt. Közös BKK-kerékpársáv kerül kialakításra az Oktogon felé vezető oldalon, a Nyugati tér előtt. Így azok a járatok, amik nagy forgalmat bonyolítanak le, elkerülhetik a dugót. A Margit híd irányában már van busz-kerékpársáv, ezt továbbra is az eddig megszokott módon tudják igénybe venni a kerékpárosok és a buszok.

A parkolósáv helyén lesz a kerékpársáv

Jelenleg a Szent IStván körút egyes szakaszai parkolósávként használatosak. Ezekből műanyag pollerekkel védett kerékpársávokat fognak kialakítani. A Nyugati tér és a Jászai Mari téri villamosmegálló között eddig nem volt biciklisáv, most viszont lesz.

Vannak már tapasztalatok ilyen kerékpársávok kapcsán

A BKK azt írta, hogy a Szent István körút új közlekedési rendjének megtervezésekor felhasználták azokat a tapasztalatokat, amik az Üllői úti és Váci úti pollerekkel védett kerékpársávok kialakítása óta gyűltek össze. Több módosítás után alakult ki a véglegesnek tekinthető verzió. A terveket véleményezte a Magyar Autóklub és a Magyar KErékpárosklub is.

A mentősöknek gondja volt máshol az ilyen kerékpársávokkal

Mint ahogyan arról korábban írtunk, a mentősök nehezményezték azt, hogy a buszsávokból kialakított pollerekkel védett kerékpársávokban nem tudnak biztonságosan haladni a mentőautókkal. A Szent István körúton történt változásokról tájékoztatták az Országos Mentőszolgálatot és a megkülönböztető jelzést használó közszolgáltatókat is. Az érintett szakaszon több vendéglátóhely is van, amelyeket szintén értesítettek a pozitív változásokról. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: kerékpáros a Szent István körúton – Forrás: BKK