Új lakója van a Veresegyházi Medveotthonnak. Az új maci egyenesen Olaszországból érkezett, ahol korábban rátámadt egy csendőrre. Az olaszok egy része felháborodott, hogy a mackót deportálták, vagyis elszállították.

Kukázott és támadt

A nyomjelzője alapján M57 nevet viselő barnamedvét legalább hétszer látták Olaszország északi, alpesi vidékén lakott területen. 14 alkalommal kukákból szerzett élelmet, tavaly augusztusban az andaloi sportpálya mellett pedig rátámadt egy csendőrre. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fekete körvonal

A támadásról akkor az olasz sajtó is beszámolt. A karabinieri tiszt, a 24 éves Diego Balasso egy barátjával sétált egy szombati napon. „Egy ponton zajt hallottunk, mintha egy ág törne le” – mondta Balasso a Corriere della Serának adott  interjújában. “Aztán megláttam egy állat fekete sziluettjét, és amikor megértettem, hogy medve, rákiáltottam a barátomra, hogy ne mozduljon, és én is mozdulatlan maradtam.”

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Vonszolni kezdte a csendőrt

Balasso elmondta, hogy az M57 kóddal elnevezett medve felállt, és érezni kezdte a szagát. Közvetlenül ezután azonban az állat leereszkedett, és megpróbálta megharapni a rendőr térdét. „Hátráltam egy lépést – mondta Balasso -, de ekkor a lábamba támadt, és a földre dobott. Megpróbáltam rádobni a telefont, de folyamatosan vonszolt. Talán el akart vinni a tóhoz.

Összegörnyedt a csendőr

Szerencsére barátja bátyja és néhány járókelő elkergették az állatot, míg a rendőr az arcát eltakarva labdába gömbölyödve maradt. „Ha nem lennének azok az emberek, meghaltam volna” – mondta Balasso. Ez is érdekelhet: „Komótosan ballagott át a medve az úton Nagytarcsa felé” – mondta a férfi, aki közelről látta a brutálisan nagy vadállatot, közben máshol is medveriadót fújtak Budapest környékén

Elzárták

A támadás után a hatóságok egy elzárt vadasparkba helyezték M57-et, és bár úgy volt, hogy szabadon engedik, mégis az elszállítás mellett döntöttek. Így került a medve most a Veresegyházi Medveotthonba – írja a Bors. Téma: Veresegyházi Medveotthon: Nagyon cuki családi program

Botrány lett az elszállításból

Olaszországban országos felháborodást váltott ki a medve elszállítása. Egyenesen deportálásról beszélnek azok az olasz állatvédők, akik tiltakoztak a trentinoi medve, az internet sztárjának számító M57 elszállításáról. Ez is érdekelhet: Veszélyes barnamedvét fényképeztek Budapest közvetlen közelében Nagytarcsa és Gödöllő között a mezőn

Sokat gyalogolt

Az állat 2016-ban született az észak-olasz hegyekben, és felnőtté válása után, mint minden medve, ő is nagy távolságokat, naponta akár több tíz kilométert sétált azért, hogy megfelelő táplálékhoz jusson. 

Olaszok keresték meg Veresegyházát

Zsiák Norbert, a Veresegyházi Medveotthon üzemeltetési vezetője elmondta: „Az olasz hatóságok kerestek meg minket, hogy elhelyeznék a medvét. Mi május közepén tárgyaltunk a római magyar nagykövetség segítségével, és december 20-án szállították hozzánk egy zárt, állatszállító kisbuszban M57-et – mesélte a vezető.

Nyugodt állat

A Veresegyházra érkezett medve meglepően nyugodt és jó kedélyállapotban van. Most elkülönítve tölti napjait a többi állattól. Január végéig szoktatják az új környezetéhez és az emberek közelségéhez. Addig folyamatosan állatorvos figyeli meg. Ez is érdekelhet: “Beszéltem Károllyal és két másik munkással, de azt állították, hogy a főnökség elzavarta Szvetlánát” – különösen kegyetlenséggel végzett párjával a Veresegyházi Medveotthon dolgozója

Két lábra áll

Azt mondják, hogy M57-nek biztosan van tapasztalata az emberekkel, mert nyugodtan viselkedik a közelükben. Ráadásul a maci nagyon érdeklődő, két lábra áll és úgy nézelődik, mi történik a karanténon kívül. Ezt is sokan olvasták: Botrány a Veresegyházi Medveotthonban, nem adták át a kulcsot a polgármesternek

Nem szereti a csirkét

Az első reggelén almát és narancsot kapott. Az almát azonnal megette, a narancsot kicsit kerülgette, de végül rákapott. Később megpróbálkoztunk a csirkefarháttal, ahhoz viszont napok óta hozzá sem nyúlt – mondta a Medveotthon vezetője.

Giovanni lehet a neve

A Mackó nevével kapcsolatban a medveotthon munkatársa elmondta, mindenképp stílszerű, olasz névben gondolkodnak, eddig a Giovanni név tűnik befutónak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: M57, azaz Giovanni – Forrás: Facebook/ Veresegyházi Medveotthon