Egyre nagyobb az izgalom Biatorbágyon, a hétvégén nem mindennapi esemény lesz a Budaörs melletti kisvárosban. Helyi népszavazásra kerül sor, arról fognak dönteni, hogy a településen áthaladó Budapest-Balaton kerékpárút (BuBa) a kisváros főutcáján, közvetlenül a házak előtt haladjon, vagy inkább kerülje el a települést. Mindkét nyomvonal mellett vannak érvek és ellenérvek, Biatorbágy hamarosan dönthet. Meglepő, hogy a Biatorbággyal szomszédos Sóskút független polgármestere, Kőnig Ferenc videót készített arról, miért ellenzi a biatorbágyi polgármester javaslatát, a településen belül vezetett nyomvonalat. A Biatorbágyon élő sóskúti polgármester videóját a cikkünk alján nézheted meg.

Nagyot ment Biatorbágy az elmúlt években

A 15 ezer fős Biatorbágy a budai agglomeráció leggyorsabban bővülő, növekvő települése. Egymás után nőnek ki a lakóparkok, új házak a település M1-es autópályához közeli, úgynevezett torbágyi részén. Az 1-es főút mentén közben logisztikai parkok és óriásraktárak épültek az elmúlt pár év során. A településen iskolák, óvodák épülnek, szép játszóterek vannak, új utcák épülnek, az infrastruktúrát is fejlesztik, az átlagos agglomerációs településekhez képest kiváló szolgáltatásokat nyújt a város, ezért is költöznek ide egyre többen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Helyi közlekedésre használná a polgármester

Biatorbágy fideszes polgármestere, Tarjáni István néhány évvel ezelőtt elintézte, hogy az EU-s források felhasználásával épülő, Budapest-Balaton kerékpárút (BuBa) áthaladjon a településen. A polgármester elképzelése lényegében az volt, hogy így nem kell külön bringautat építenie a településnek, megépítik azt nélkülük is végig a főutcán, a helyiek pedig majd kényelmesen használhatják helyi közlekedésre a BuBát.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kapcsoltak a helyiek

Telt-múlt az idő, egyre közelebb került a BuBa megvalósítása. A 108 km-es szakaszon egyszerre több helyen indult meg az építkezés. Közben a biatorbágyiak egy része kapcsolt, és rádöbbentek arra, nem biztos, hogy olyan jó lesz nekik, ha az ország várhatóan legforgalmasabb bringaútja miatt feláldozzák a település fáinak egy részét és a bringások közvetlenül a házak előtt tekernek el. Ide kapcsolódik: Ide még a miniszter is sportnadrágban jött: Átadták a Budapest-Balaton kerékpárút Etyekig tartó 22 km-es csodaszép szakaszát, Gulyás Gergely bringán érkezett az átadóra és ez a cikkünk is a témába vág: Teljes gőzzel épül a Budapest-Balaton kerékpárút, most bringás aluljáró készül egy fontos szakaszon

Két álláspont: Településen belül vagy kívül menjen a BuBa

A településen átvezető nyomvonalat ellenzők szerint kifejezetten sok gyalogos-biciklis konfliktusra fog sor kerülni, hiszen a forgalmasabb hétvégéken – állításuk szerint – ki sem lehet majd úgy lépni az udvarokból a járdára, hogy ne húzzon el az orruk előtt egy bringás. Az ügyből egyre nagyobb feszültség lett, végül a téma mentén két markáns álláspont alakult ki.

Helyi népszavazás

A BuBa településen belüli megépítését a polgármester és köre szeretné, igaz nem kampányolnak mellette hangosan. A BuBa településen belüli ellenzői viszont azt mondják, sokkal jobb lenne mindenkinek, ha a települést elkerülve szép patakvölgyek és dombokon bringáznának a Balatonra vagy a Velencei-tóhoz igyekvő kerékpárosok. Annak érdekében, hogy eldöntsék, kinek van igaza a BuBa településen belüli nyomvonalának ellenzői helyi népszavazást kezdeményeztek.

Csendes és hangos kampány

A döntésre most vasárnap kerül sor. A belső nyomvonal ellenzői a Facebookon kampányolnak, plakátoltak a városban, sőt videót is készítettek az álláspontjuk megismertetéséről. A településen belüli nyomvonal támogatói lényegében a csendes kampányt választották, mondván, ha nem csinálnak semmit, és a népszavazás sem lesz eredményes, akkor úgyis az ő terveiknek megfelelően, a településen belül épül majd meg a bringaút.

Praktikus okok alapján döntenek

Ahogy ez ilyenkor lenni szokott, a polgármester egykori szövetségeseiből ellenfelek lettek és beálltak a településen kívüli nyomvonalat támogatók táborába. A bringaút kérdéséből mégsem lett Fidesz-ellenzék közti népszavazás, mert sokan praktikus okok és nem pártpolitika miatt támogatják egyik vagy másik nyomvonalat.

Közbeszólt a szomszédos polgármester

A bringaút településen belüli megépítését ellenzők közé tartozik a Biatorbággyal szomszédos Sóskút polgármestere, Kőnig Ferenc is. Ő azért érintett, mert Biatorbágyon lakik. A szomszédos település vezetője videót készített arról, hogy szerinte miért nem jó a biatorbágyi polgármester által javasolt, településen belüli bringaút.

Aggódnak az üzletek tulajdonosai

Az alkalmi riporternek állt szomszédos polgármester egymás után szólaltatta meg a bringaút érintett részén működő vállalkozókat. A videójából kiderül, hogy a településen belüli bicikliút mentén működő üzletek alkalmazottai aggódnak. Állítják, ha nem lesz a bringaút miatt előttük elegendő parkolóhely az autós vásárlóknak, a vevők elmennek, csökkenni fog a forgalmuk, ők pedig elveszítik a munkájukat.

Erős helyi kampány

A videóban az is elhangzik, hogy Biatorbágyon a tervezett belső nyomvonal mentén nemsokára új iskola, két óvoda nyílik és féltik a gyerekeket az elsuhanó bringásoktól. A településen áthaladó nyomvonal ellenzői rengeteg érvet sorakoztatnak fel álláspontjuk mellett, láthatóan erős helyi kampányt csinálnak. Ha a belső nyomvonalat támogatók is készítenek hasonló tájékoztató anyagokat, azokat is közöljük, a népszavazás eredményéről pedig vasárnap beszámolunk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a sóskúti polgármester videója a biatorbágyi BuBa nyomvonalról

Kiemelt kép: Kampányplakátok Biatorbágyon – Fotó: BPK