Az év vége felé egyre több helyen botlunk kis cserépbe ültetett, négylevelű lóherébe. Valójában egy madársóska fajtáról van szó (Oxalis), amelyet a köznyelv szerencsehere vagy lóherevirág néven emleget. Ránézésre hasonlít a hazai, ismert négylevelű lóherére, de őshazája Mexikó. Ebből máris kiderül, hogy szobanövényről van szó, a fagyot nem viseli el.

Szerencsénk lehet

De ajándékba tökéletes, ha valakinek szerencsés új esztendőt szeretnénk kívánni. Kedves dísze lehet az évvégi ünnepi asztalnak is, és ha levelei elkókadtak, akkor se halt meg végleg. Ültessük ki tavasszal a kertbe, és ha szerencsénk van – és miért is ne lenne – virágokkal is meg fog örvendeztetni!

Szerencseherét találni

A kis szerencsehere varázserővel bír a néphit szerint. Ahogyan lópatkót találni, kéményseprőt látni, újévkor malacot enni szintén szerencsét hozó tevékenységek – a kis cserepes madársóska esetében pedig nem is kell keresnünk a négylevelűt – hiszen minden száron négy levelecske billeg.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Tökéletes ajándék

A négy levélke egyenként is jelentést hordoz: a hitet, a reményt, a szeretet és a negyedik a szerencsét szimbolizálja. Ezért az újévi köszöntéskor az egyik legtökéletesebb ajándék a kertbarátoknak, amely később is örömet fog szerezni!

December végén a kertben csillogó csöppeket dédelget az igazi lóhere

Az igazi

Az lóhere (Trifolium pratens) a méhek zsongta mezők, rétek szerény virága, pázsit helyett pompás talajtakaró. A tehéntej is a legelőkön szép számmal található lóhere virágától lesz illatos! Nektárral teli édeskés ehető virágai salátákhoz, zöldséglevesekhez illenek legjobban. Négylevelű változata a szerencse szimbóluma az európai kultúrkörben. Átlagosan tízezer lóherét kell ahhoz megvizsgálnunk, hogy egyetlen négylevelű akadjon köztük.

Fű helyett?

A lóherét talajtakarónak érdemes vetnünk, ha szeretnénk valami mást a fű helyett. Strapabíró, nem kell nyírni, szépen zöldell, jól bírja a szárazságot és tökéletes méhlegelő – kell ennél több? Ha most kinézünk a kertbe, a lóherék vígan elvannak, leveleikben reggelente egy-egy üveggyöngyöt szorongatnak.

Krémsajthoz, házi túrókrémhez pompás kiegészítő tavasszal a lóherevirág

A lóhere ehető

A kerti lóhere nem csak a kérődző állítok számára kiváló tápanyag. Zsenge leveleit fogyaszthatjuk salátában, szendvicseken. Később kis virágait is hasonlóképpen használhatjuk fel. Tavaszig érdemes egy kicsit belemélyedni a lóhere és a más ehető vadnövények világába, mert értékes ásványi anyagokkal és különleges ízekkel tudjuk így kiegészíteni étkezéseinket.

Új év, új gondolatok

Halmos Mónika

A kert nyugovóra tért, de az élet nem állt meg. Boldog új évet  kívánok minden kedves olvasónak, és az új esztendőben újabb zöld gondolatokkal és téli tanácsokkal jelentkezem, addig is további kerti és konyhai ötletekkel vár a www.rozsakunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók. Természetes és szépséges ajándékokért pedig keressék fel a Rózsakunyhó online boltját!