A térségben tapasztalható vízhiány miatt szerdától bezárnak a iskolák, óvodák és a bölcsődék Törökbálinton. Amint arról korábban beszámoltunk,  sorra durrannak szét a csövek, a vízhiány már Diósdot, Törökbálintot, Érdet, Tárnokot és Pusztazámort is érinti. A szolgáltató szerint szombatra és vasárnapra állhat helyre a víznyomás.

Vízhiány van a térségben

Az ÉTV tájékoztatásának értelmében az Érd területén történt csőtörések miatt a következő napokban súlyos vízhiánnyal kell megküzdenünk – írja legfrissebb Facebook bejegyzésében Törökbálint polgármestere.A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A hipermarketek segítenek

„Az első és talán legfontosabb, hogy senki ne maradjon ivóvíz nélkül. Ennek érdekében alpolgármester úrral közösen felvettük a kapcsolatot a Törökbálinton működő hipermarketekkel és a segítségüket kértük.  Az általuk felajánlott vízmennyiséget a Segítő Kéz Szolgálat, Városgondnokság, Városrendészet és a Városőrség és Hegyőrség segítségével a következő órákban és a holnapi nap folyamán eljuttatjuk azoknak, akiknek az ivóvíz beszerzése problémát okoz” – áll Elek Sándor bejegyzésében.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Itt lehet segítséget kérni

Törökbálinton, este 8 órától a Városháza recepcióján biztosítanak  palackozott ivóvizet mindazoknak, akik máshonnan azt nem tudják beszerezni. „Kérem Önöket, hogy ha a környezetükben tudnak olyan törökbálintiról, aki nem tudja ellátni magát ivóvízzel, próbáljanak segíteni neki. Ha nem tudnak, akkor kérem jelezzék ezt a 06 20 404 7775 telefonszámon” – írja a polgármester.

Nincs oktatás

A vízhiány miatt szerdától szünetel az oktatás a törökbálinti iskolákban, óvodákban és a bölcsődében is. „Sajnos a vízhiány miatt ügyeletet sem áll módunkban biztosítani. Zárva tart továbbá a Polgármesteri Hivatal, a Sportközpont és a Munkácsy Mihály művelődési ház is” – írja Elek Sándor.

Emiatt van baj

Amint arról korábban beszámoltunk, néhány nappal ezelőtt egy stratégiai fontosságú 600 mm belső átmérőjű vezetéken keletkezett csőtörés, amely vezeték a Budapest-Csepel irányból átvett ivóvizet továbbítja az Érd, Bakonyi-Mecseki utcák kereszteződésében lévő tároló medencékbe. Ezekből a medencékből szivattyúzzuk tovább Érd parkvárosi részeibe, Törökbálint nagy részére és Diósd egy részére a vizet.

Külföldről rendelték a csőkötőt

„Mivel a 600-as vezetéken olyan jellegű meghibásodás van, amelyet csak speciális anyagokkal, idomokkal lehet javítani, két speciális csőkötő idomot kellett külföldről megrendelnünk, ami előreláthatólag pénteken (december 22-én) érkezik hozzánk. Ezzel reményeink szerint meg tudjuk javítani a vezetéket” – írja közleményében az ÉTV.

Kevesebb víz érkezik

„Mindaddig egy másik töltővezetéken tudjuk, tudtuk tölteni a Bakonyi-Mecseki medencéket, amelynek viszont csak 400 mm a belső átmérője. Tehát ezen jóval kevesebb vizet tudunk feladni a medencékbe, ami ugyanakkor az elmúlt napokban még éppen elég volt ahhoz, hogy ne legyen sehol vízhiány”.

További csőtörések

Az ÉTV azt írja, hogy hétfőn és ma éjjel viszont további csőtörések keletkeztek más vezetékeken (Érd, Mecset u., Erzsébet u. Tárnoki u., Diósd Pacsirta u.), amely csőtörések negatívan befolyásolták a medencék tölthetőségét.

Itt van vízhiány

Így mára olyan mértékben csökkentek a medence szintek, hogy azt valószínűsítjük, holnap Érd, II. III. IV. nyomásövezetben, Törökbálinton és Diósd egy részén vízhiány lesz, ami előreláthatólag szombat-vasárnapig eltarthat (a tervezett pénteki csőjavítás után idő kell az újra töltésekhez). Sóskúton és Pusztazámoron csak rövidebb idejű vízhiány várható, Tárnokon pedig az érdi I. nyomászónához hasonlóan valószínűleg nem lesz vízhiány (kivéve esetleges csőtörést abban a zónában).

Mindenki készüljön!

Tehát fel kell készülni három településen is többnapos vízhiányra. Jelenleg három 5 m3-es tartályos autót tudtunk rendelni és rendelkezünk még három kis tartállyal. További lajtos kocsi lehetőségek felkutatásában kérünk az önkormányzatoktól is segítséget. Fel kell hívni a lakosságot, hogy palackos vízből is tartalékoljanak lehetőség szerint nagyobb mennyiséget. Vízhiány bekövetkezése esetén a tartályos autók kiállási helyét közöljük településenként, illetve egyeztetünk annak helyéről. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Törökbálint egyik óvodája – Forrás: BPK