Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján elmondta: mindenkinek ingyen biztosítják az influenza elleni oltást. Az is elhangzott, hogy jelenleg a fertőzöttek átlagéletkora 35 év.

A járvány második hullámának a természete eltér a tavaszi hullámtól, ezért járvány kezelése is eltér ettől. Míg tavasszal elsősorban az idősek voltak veszélyben, a második hullámban a fiatalok, a 20-28 éves korosztály a leginkább érintett, náluk a betegség többnyire enyhe tünetekkel, néhány nap alatt lezajlik, azonban a vírust tovább tudják adni azoknak, akik magasabb kockázati csoportba tartoznak.

Meglepődsz, ha ezt elolvasod: Gyalázatos állapotok: Az Orvosi Kamara képeken mutatta meg, hol kell pihenniük az orvosoknak a COVID-centrumban

Müller Cecília elmondta: a koronavírusos betegek átlagéletkora tavasszal magasabb volt, jelenleg a két hullám fertőzötteinek együttes átlagéletkora 41 év, az utolsó tíz napot tekintve viszont csak 35 év.

Rámutatott: bár a fertőzöttek többsége fiatal, tovább tudják adni a vírust azoknak, akik magas kockázati csoportba tartoznak. Továbbra is a legveszélyeztetettebbek az idősek és a krónikus betegségben szenvedők – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.

Szomorú, de ezt sokan tapasztalják: A háziorvosok egy része tesz a betegekre és akkor sem kér koronavírus-tesztet, ha nyilvánvalóak a tünetek

A tisztifőorvos szerint a védekezés elsődleges célja, hogy a mindennapi életünket tudjuk élni, de mindezt biztonságosan tegyük. Az októbertől életbe lépő szabályok egyike, hogy csak lázmérés után léphetnek be a gyerekek az iskolákba és az óvodákba.

Tudj erről, mielőtt valamilyen rendezvényre mennél! Megdöbbentő: kiszámolták, mekkora eséllyel fertőződünk meg egy budapesti tömegrendezvényen

Müller Cecília az influenza elleni védőoltásokról elmondta, ezek október második felétől lesznek elérhetőek. aki most oltást kér, térítésmentesen hozzá fog jutni a háziorvosnál. A recepteket továbbra is fel lehet íratni telefonon a háziorvosnál.

A védőoltásra előzetes telefonos bejelentkezést követően lehet beadatni, időpontot kérve úgy, hogy ne találkozzanak az oltásra érkezők. 

Ezt mindenképpen olvasd el! Hiába gyógyultak meg a koronavírusból sok durva szövődményekre panaszkodnak, jobb nem elkapni ezt a vírust

MTI/BPK, Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt