Egyre többször szólal meg közéleti ügyekben Lengyel Tamás színművész, az RTL-en futó Mi kis falunk című sorozatban Gyurit, a fociedzőt játszó színész. Most egyértelműen kiállt a pedagógustüntetés mellett, szerinte mi más lehet a hazaszeretet, ha nem az oktatás magas színvonalának biztosítása, amihez kiváló tanárok kellenek, akiket rendesen megfizet a társadalom.

A Radnótiban érettségizett

Lengyel Tasmás 1977-ben született Budapesten, 45 éves, Radnóti gimnáziumban érettségizett 1996-ban, majd felvették a színművészetire. Számos színházi szerepe mellett főleg az RTL-ről is merik sokan. Saját közösségi csatornáin rendszeresen kiparodizálja a kormányinfókat és a politikusokat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sok jó tanár

Az ismert színész részletesen elmondta miért áll ki a jelenlegi helyzetben a pedagógusok mellett. Így fogalmazott a közösségi oldalán: „Én kilencvenes évek közepén érettségiztem. Nagyon sok nagyon jó tanárom volt, de összeségében nem igazán szerettem az iskolát. Azt érztem gátol abban, amit csinálni szeretnék. Ma már tudom, ez nem így volt. Sok tekintetben szélesítette a spektrumom, differenciáltabbá tette a gondolkodásom.”

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

16 ezer tanár hiányzik

Lengyel Tamás így folytatja: „Ha akkor nincsenek azok a tanárok, ma sok mindent gondolok máshogy. De mi van a mai gyerekekkel, fiatalokkal? Ők elmondhatják-e majd ugyanezt. Nem azt kérdezem, hogy a mostani tanárok megtesznek-e mindent, hanem hogy vannak-e elegen a feladatothoz? A 40-es korosztály pl kompletten hiányzik a tanárok közül. Összességében 16000-rel vannak kevesebben az oktatásban.”

Alacsony fizetés

„És miért van mindez?” – teszi fel a kérdést a színész, majd válaszol rá: „Nekem van választásom, én nem dolgoznék olyan helyen, ahol borzalamasak a munkakörülmények, rossz az infrastruktúra, eszeveszett és tarthatatlan a megkövetelt ledolgozandó munkaóraszám, elmondhatatlan a szöveg mennyisége, a jövedelem pedig jó esetben elég a rezsi, és albérlet kifizetésre.

A nemzet jövője

Én fel sem fogom, milyen hivatástudat és elkötelezettség kell ahhoz, hogy a kemény körülmények ellenére az ember mégis a tanítást válassza. Nekem eszembe sem jutna. Pedig amíg nem biztosít kiszámítható életpályát a tanári szakma, addig csökkenni fog a tanárok száma, amíg csökken, addig veszélyben lesz a világban elfoglalt helyünk, a versenyképességünk, a kultúránk, a jövőnk. Szóval mi más lehet a hazaszeretet, ha nem mindezen értékek megóvása és a tanárok támogatása?” – teszi fel videójának végén a költői kérdést Lengyel Tamás.

40 ezer tüntető

Ahogy arról részletesen beszámoltunk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon óriási pedagógus és diáktüntetés volt szerdán Budapesten. Az akciót az váltotta ki, hogy a Kölcsey gimnáziumból több tanárt rúgtak ki azért, mert kinyitották a szájukat és polgári engedetlenség formájában tiltakoztak azért, mert elvették a tanároktól a sztrájkjogot. Egyes beszámolók szerint 40 ezren vettek részt a demonstráción. A tüntetők lezárták a Margit hidat, majd megtöltötték a Parlament előtti Kossuth-teret. Számos ismert művész is kiállt a pedagógusok mellett, hiszen sokan az oktatás színvonalát féltik. Mi lesz a gyermekekkel, ha nem lesznek tanárok? – Teszik fel sokan a kérdést. Ide kapcsolódik: Tanársztrájk: akkora tömeg tüntet a Kossuth téren, hogy talán a Holdról is látszik, 40 ezer ember vonult utcára az oktatásért

24-en kaptak levelet

Ahogy arról szintén beszámoltunk, csütörtökön, a budapesti Karinthy gimnázium 24 tanára kapott levelet a tankerülettől. Pontosabban nem kapták meg, mert a borítékokat az iskola igazgatójának adta át Rábel Krisztina, tankerületi igazgató.A pedagógusok úgy döntöttek, hogy nem az igazgatótól szeretnék átvenni a levelet, hanem személyesen a munkáltatótól, ezért péntek reggel elmentek a tankerületben. Péntek reggel körülblül ezer ember jelent meg az Üllői úti épület előtt. A tanárok bementek, ők is átvették a levelet. Ebben figyelmeztetik őket a polgári engedetlenség következményére. A levélben az is szerepel, hogy a tanárok magatartásukkal korlátozzák a diákok tanuláshoz való jogát.

Orbán Viktor volt iskolájában is tiltakoznak

Friss hír, hogy Orbán Viktor egykori gimnáziumában, Székesfehérváron a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolában 55 tanára írta alá azt a közleményt, amely szerint az iskola pedagógusai szolidaritást vállalnak mindenki mellett, akiket az elmúlt években, évtizedekben hátrány ért azért, mert felszólaltak az oktatásügy állapota ellen, kiemelve azokat is, akiket elbocsátottak ezért.

Orbán Viktor legszebb évei

A miniszterelnök egy korábbi videójában arról beszélt, hogy akárhányszor elhalad az épület mellett, elérzékenyül, mivel élete legszebb éveiként tartja számon az itt eltöltött perceket. A 2021-es érettségi előtt tett látogatás során kiemelte, hogy hálával tekint vissza egykori tanáraira, akik megpróbáltak embert faragni belőle. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez is érdekelhet:

Kiemelt kép: Lengyel Tamás, Gyuri szerepében – Forrás: RTL