„Én nem vetném el annak a gondolatát sem, hogy ha majd újraértékelődik a Biodóm sorsa, akkor kialakuljon egy olyan koncepció, amiben szimbiózis jöhetne létre a Biodóm-projekt és a cirkusz között.” Erről beszélt Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója, korábbi kultúráért felelős államtitkár a napokban. Az állatkert közleményben határolódott el a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójának ötletétől

Két opció

A Fővárosi Nagycirkusz igazgatója szerint most két opció van: vagy új cirkusz épül a Nyugatihoz és a mostani épületet megkapná az állatkert, vagy valamilyen módon bekapcsolják a Biodóm területét a cirkusz működésébe, ebben az esetben a mostani épületet kellene felújítani. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Határozott visszautasítás

A felvetésre hosszas közleményben reagált a Fővárosi Állat- és Növénykert, amely határozottan visszautasítja azt az ötletet, hogy az állatkerti és a cirkuszi funkciókat akár csak részben összevonják, összemossák, mint ahogyan azt is, hogy ismét visszatérjen az a korszak, amikor az állatkert amúgy sem túl nagy területét újra és újra megcsonkították.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem lehet keveredés

Az állatkert és a cirkusz műfaja között óriási különbségek vannak, ezért elvi kérdés, hogy ezek között ne legyen keveredés, ami a nemzetközi szakmai normákkal is szembe menne.

Folyamatosan csökkent a területük  

„Ráadásul egészen 2014-ig az állatkert területe folyamatosan csökkent, az európai fővárosok állatkertjeivel összevetve is kicsinek számított a budapesti” – fogalmaztak. A közlemény szerint emiatt is fontos a Pannon Park és a Biodóm megvalósulása. Utóbbiban a veszélyeztetett fajok természetvédelmi célú szaporítása mellett kiterjedt oktató, ismeretterjesztő tevékenység is folyna.

Noé bárkája

„A Biodómot tehát az állatkert nem cirkusznak, hanem természeti élményközpontnak és afféle Noé bárkájának szánja” – írták. Azt is felidézi az állatkert, hogy a tervek szerint a Nyugati pályaudvar közelében épülne fel az új Nemzeti Cirkuszművészeti Központ, és a jelenlegi cirkuszi telket az állatkert kapná vissza, amiről kormányhatározat is született.

Átmeneti állapot

A Biodommal kapcsolatos problémákról a BudaPestkörnyéke.hu is írt korábban. A Biodóm jelenleg átmeneti állapotban van: a fővállalkozó Market 2020 novemberében levonult a területről, és átadta az üzemeltetést az állatkertnek, bár a garanciális javításokat a cég rendesen elvégzi. A felelősség azonban már nem az övé, hanem az intézményé. Az építmény szerkezetkész állapotban van, olyan, mint egy irodaház, amelyből hiányzik minden belső dekoráció, berendezés, bútor, de működik benne az összes közmű, van víz és áram, az épület alapvetően áll, csak éppen a tervezett céljára még nem használható.

Elszálló költségek

A 2014-ben még 16 milliárdra becsült összköltség 2015-ben 25 milliárdra, 2017-ben 44 milliárdra, a 2019-es állatkerti tervezettel pedig már összesen 64 milliárdra emelkedett. A költségek növekedésével együtt az átadás tervezett dátuma is egyre csúszott. Az állatkert még a Tarlós-Persányi korszakban, 2017-ben 43,7 milliárd forintot kért a kormánytól a Liget Projekt részeként, ebből épült meg a szerkezetkész létesítmény. Éppen ezért volt sokkoló mindenki, de főként a városvezetés számára, amikor Persányi Miklós 2019 végén még 20 milliárd forintot kért a befejezéshez. Többet, mint amennyibe eredetileg az egész került volna.

122 állatfajjal találkozhatnánk

A Biodóm a legek épülete – lehetne. A tervezett látogatói útvonal két kilométer hosszú, ennek során 122 állatfaj egyedeivel találkozhatnánk, ami több órás programot kínálna. A közönségvonzó állatok közül ide kerülnének át az elefántok és az orrszarvúk, a külső medencébe a fókák, akik végre megszabadulnának a jegesmedvék nyomasztó közelségétől, és valódi fókashow-ra alkalmas szabadtéri színpadot is kapnának. Az állatkert ritka, értékes új fajokat szeretne beszerezni.

Nem lehet lebontani sem

A betonhegyet semmilyen más célra nem lehet használni, mint amire tervezték, nem lehet lebontani sem – még mindig jobb, ha működik, látogatókat vonz, a különleges belső teret ki lehet adni rendezvényekre, mint ha üresen áll. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: továbbra is félkész állapotban a Biodóm. Fotó: archív