Az egészségügyi államtitkár szerint nem okoz fennakadást a fővárosi betegellátásban, ha egyes kerület lakóit máshol látják el. Takács Péter szerint jelenleg a kórházakban tapasztalható fennakadásokat a szabadságolások okozzák, a kórházi osztályok leállása pedig csak ideiglenes.

Leállás a kardiológián

Hétfőn számoltunk be arról, hogy Müller Cecília hivatala által közzétett határozatok egyike szerint tovább folytatódik az ellátás leállása a Szent János Kórházban. A budai intézmény 2024. november 30-ig a Kardiológiai Osztály „a minimumfeltételek részleges- és átmeneti hiánya miatt nem tudja ellátni a 2. kerületi lakosságot, a meglévő 36 fekvőbeteg ágyat 18-ra kénytelen csökkenteni”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

További leállások

Majd a napokban számoltunk be arról, hogy a kórház további betegellátásokat is kénytelen korlátozni: egy január 3-i dokumentum alapján a gasztroenterológia, az endokrinológia és az anyagcsere osztály, a neurológia állt le, valamint stroke-ügyelet sem lesz a János kórházban. A kórház az intézkedések tényét elismerte, mégis az ügy minősítését viszont rosszindulatúnak nevezte.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Leállt a traumatológia

Most viszont az is kiderült, hogy a János kórház a komoly baleseti sérültek ellátását sem tudja biztosítani. Vagyis sem a budai, sem a hozzá tartozó agglomerációban élő betegek ellátását nem tudja az intézmény biztosítani, valamint az ittas sérültek ellátását sem vállalja. Az előbbi esetben, épület felújítással magyarázza az intézmény a kapacitás csökkentés, míg az ittas sérültek ellátásnak megszüntetésének okait nem magyarázza a határozat.

Margit kórház

A Szent János Kórházon kívül hasonlóan sikeresen kezdi az új évet Budapesti Szent Margit Kórház is. Az intézmény a gasztroenterológiai ellátást, és a gyomor- bélrendszeri vérző betegek ellátását sem tudja biztosítani. Ez a helyzet azért okozhat nagy bajt, mert a budai oldalon a János kórház sem fogadja a fent említett betegeket.

Ideiglenes intézkedések

Az ügyben megszólalt az egészségügyi államtitkár, aki korábban a János kórház főigazgatója volt. „Ideiglenes intézkedésről van szó, beteg ellátatlanul nem marad” – mondta a Népszavának Takács Péter.

A szabadságolások miatt van fennakadás

Takács Péter szerint ugyan januártól a kórházak már nem köthetnek szerződést, szavai szerint „a szürke gazdasági zónában működő” munkaerő közvetítő cégekkel, de úgy vélte, hogy az eddig általuk foglalkoztatott szakdolgozók majd bejönnek a rendszerbe. Az államtitkár azt mondta: az év végi, éveleji szabadságolások miatt van most egyes kórházi osztályokon kapacitáscsökkenés.

Nincs gond

Takács Péter azt mondta, általában az aktív fekvőbeteg osztályok 60-65 százalékos kihasználtsággal működnek, azaz beteg nem marad ellátatlanul, a helyettesítésre kijelölt intézmények fogadják őket. Szerinte a fővárosban nem is nagyon okozhat gondot, ha valakinek egy másik kerületben lévő ellátóig kell utaznia.

Takács Péter pályafutása

Takács Péter, jenlegi egészségügyért felelős államtitkár 2015-2017 között a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak finanszírozási osztályvezetője és járóbeteg-ellátási igazgatója volt. Majd 2019-2020 között az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő megbízott főigazgatója volt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez is érdekelhet

„Az, hogy Tibor meghalt, igazságtalan” – élete végéig gyászolta fiát Benedek Miklós, barátai szerint betegségében fia tragédiája is közrejátszott

Kiemelt kép: Takács Péter – Forrás: BPK montázs