Személyenként változó időtartamú, összességében egy hétig tartó munkabeszüntetésbe kezdenek a két intézet tanárai.

Egy gimnáziumról és egy általános iskoláról van szó

Két pestszentlőrinci oktatási intézményben is beszüntetik a munkát november 14 és 18. között a tanárok. Konkrétan a Karinthy Frigyes Gimnáziumról valamint a Brassó Utcai Általános Iskoláról van szó. Azt, hogy pontosan mit kell érteni a személyenként változó időtartamú munkabeszüntetés alatt, nem fejtették ki a 24.hu számára. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez az oka a polgári elégedetlenségnek

Berta Beáta, a pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium pedagógusa a lapnak kifejtette, hogy így akarják kifejezésre juttatni azt, hogy nem elégedettek az oktatásirányítás reakciójára az országos megmozdulások kapcsán. Mint ahogyan arról mi is beszámoltunk, számos tüntetést szerveztek az elmúlt időszakban idehaza, amelyeken a tanárok és a diákok összefogtak.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nincs semmilyen konkrét lépés

A nyilatkozatukban az áll, hogy sokféleképpen és sokan jelezték a gondokat, ám nem rajzolódik ki még ígéret szintjén sem konkrét, elfogadható lépés. Úgy vélik, hogy nincs annak látszata, hogy a kormány rendezze az oktatás problémáinak égető kérdéseit. Ez az oka az akciójuknak, amivel változtatást szeretnének elérni ez ügyben.

Ezek is érdekelhetnek!

Erre lenne szükség a pedagógusok szerint

A tanárok kifejtették, hogy a tanári autonómia visszaállítása sürgető volna. Párbeszédre lenne szükség az oktatás problémáiról „megfélemlítés és félelemben tartás helyett”. Fontosnak tartják az érdekérvényesítő sztrájkjogot, valamint a diákok és a pedagógusok terheinek a csökkentését.

Így nem tudnak tovább dolgozni

A pedagógusok kötelességüknek érzik, hogy szót emeljenek a fenti problémák miatt. Nem szeretnének és nem is tudnak olyan rendszerben dolgozni, ahol sem a tanárok, sem a diákok sem a szülők véleményét nem hallgatják meg. Nem akarnak csendben hallgatni, mintha az oktatás kapcsán minden jól működne. “A csend nem rend!” – mondták a pedagógusok.

Idén már biztosan nem lesz béremelés

A pedagógusok bérét januártól 20%-kal emelnék, ám csak abban az esetben, ha megszületik a megállapodás az Európai Bizottsággal. Komjáthy Anna, a pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos választmányának vezetője a hétfői, Oktatási Hivatalban tartott sztrájktárgyalás után azt mondta, legrosszabb esetben 10%-kal növekedhetnek a bérek. Ezt azonban az infláció nyomban elvinné a szavai szerint.

A szakszervezetek még idén tárgyalni fognak a kormánnyal

November 26-a után a szakszervezeteknek még lesz egy tárgyalása a kormánnyal. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, aki szintén részt vett a sztrájktárgyaláson elmondta, hogy a kormány újfajta bértáblát szeretne, ám ehhez jogszabály módosítására van szükség.

Ennyi lehet a pedagógusok bére a jövőben

Totyik Tamás elárulta, hogy 2025-re érhetné el a diplomás átlagbér 80%-át a pedagógusok fizetése. 2024-ben ez az érték 72% lehet.

Nem elégedettek Maruzsa Zoltán munkájával

A Tanítanék Mozgalom közleményben azt írta, hogy „hihetetlen és megalázó, hogy a kormány képviseletében Maruzsa Zoltán államtitkár még mindig nem tudott előállni olyan javaslattal, ami legalább a pedagógusok napi megélhetési problémáit rendezi”. Hozzáfűzték, hogy mindezen nem lepődtek meg. A mozgalom kitart a követelései mellett, azaz elvárják, hogy az oktatási dolgozók bérét igazítsák a diplomás átlagbérhez, állítsák vissza a pedagógusok sztrájkjogát és kapják vissza azok a tanárok az állásukat, akiket kirúgtak munkabeszüntetés miatt, továbbá a kormány ne fenyegesse tovább a tanárokat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balázs Attila