Ha kellemes, könnyen bejárható kirándulóhelyet keresel, nem kell messze menned a fővárostól, hiszen ide még kék buszokkal is ki tudsz jönni. A budai oldalon Nagykovácsiból indul a Nagy-Szénás tanösvény, amely 1965-ben nyert európai védelmet. A másfél órás túra kellemes séta a hegyoldalon, közben páratlan látványban lesz részed és még piknikezhettek is a családdal, ráadásul olyan, csak itt élő növényeket is láthatsz, amelyekről nem is álmodtál korábban.

Könnyen járható túraútvonal

A Nagy-Szénás tanösvény a Hűvösvölgyből közlekedő 63-as busz Nagykovácsi községháza megállójától indulva bő félórás sétával érhető el. Ha autóval érkezel, akkor Nagykovácsiban a Gémeskúti út – Fenyő utca sarkát jelöld meg érkezésnek, itt az autót is lerakhatod. Az ösvény elején már táblák várnak, minden fontos infót megtudhatsz a környék értékeiről. Ezt követően az országos kéktúra útvonalon kell egy darabig haladnod. Közben egy köves kaptatón is fel kell másznod, de ne aggódj, egy sportcipőben könnyen megjárható, ráadásul eltévedni sem lehet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt indul a tanösvény

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Páratlan látvány

Ha nem akarsz nagy túrát, csak egy kis túraszerű sétát a gyerekekkel, akkor a kilátópontig menjetek el. Ez egy rét a Nagy-Szénás oldalán és páratlan látvány tárul majd elétek a Pilisvörösvárra, a Pilis-hegységre, de ellátni egészen a Dunáig, hiszen a Megyeri híd magas pilonjai is jól kivehetők.

Jól látszik a Megyeri híd is a távolban

A szemközti Pilis-hegység is közel van – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu
Gyerekek imádni fogják – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Európai védettség

A Nagykovácsiból induló, összesen 2,1 km hosszú és kb. 1,5 óra alatt bejárható tanösvény betekintést nyújt az 1965-óta Európa Diplomával büszkélkedő Szénás-hegycsoport ritka természeti kincsekkel tűzdelt világába. Az Európa Tanács 1965 óta adományozza az Európa Dipolmás a címet olyan természeti értékekben különösen gazdag területeknek, amelyek megvédése egész Európa számára rendkívül fontos. Mire végigjárod a tanösvényt, meg fogod érteni, hogy miért. 

Féltett kincsek

A Szénások legféltettebb kincsei azok a kis elterjedési területű, bennszülött, idegen szóval endemikus fajok, melyek teljes világállományát Magyarország, sőt néhány faj esetében kizárólag a Budai-hegység őrzi. A fajok nevében szereplő „magyar” vagy „budai” jelző is általában erre utal. A táblával jelzett magyar gurgolya és az István király-szegfû csak a Dunántúli középhegység dolomit sziklagyepeiben fordul elő.

Budai berkenye

A budai imola Magyarországon nem ritka, de csak a Kárpát-medencében él, ezért az előzőekkel együtt szerepel az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) Vörös Listáján. A budai berkenye csak a Budai-hegységben és a Pilisben, míg a pilisi len csak a Szénásokon él.

Élvezd a tájat és a jó levegőt

Ezeket a védett növényeket ne szedjétek le, hiszen itt szépek, ráadásul mások is látni szeretnék ezeket. Inkább élvezzétek a tájat, a jó levegőt itt Budapest környékének ezen a páratlan helyszínén. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fedezz még fel szépségeket Budapesten és környékén!

Kiemelt kép: Kilátás a Nagy-Szénás tanösvény kilátópontjáról – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu