Itt a hosszú hétvége, csodálatos napfényes idő vár ránk. Összegyűjtöttük azt a szerintünk legjobb 10 programlehetőséget, kirándulástippet, amely így a koronavírus idején sem jelent az átlagosnál nagyobb veszélyt. Budapest környékén meseszép helyek vannak, ne hagy ki ezeket, akár mind a tízet végigjárhatod most hétvégén!

1. Szobi kisvasút

Az ország talán legcukibb kisvasútjainak egyike, teljes neve: Szob-Nagybörzsöny (Transzbörzsöny) Kisvasút. Egészen november elsejéig utazhatunk vele. Ha a gyerekekkel egy fél napod van, akkor Szobról Nagyirtáspusztáig és vissza utazzatok. Ha több időtök van, akkor menjetek tovább Nagybörzsönyig. Már az első szakasz is tele van káprázatos helyekkel. Szakadékok peremén, fantasztikus hegyoldalakon és patakvölgyek peremén egyensúlyoz az 1920-as években épült, de nemrég felújított vonalon zakatoló szerelvény. A gyerekek imádni fogják, itt éred el a menetrendeket és az árakat.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

2. Monori Pincefalu és a Strázsahegyi kilátó

Hangulatos présházak, csodálatos szőlőültetvények, pazar kilátás. A monoriak nem alaptalanul büszkék a pincefalujukra és annak a tetején álló Strázsahegyi kilátóra. A környéken a bortermelést bemutató tanösvények és kellemes túraútvonalak vannak. Egy vasárnap délutánt mindenképpen megér a környék. A Strázsahegyi kilátót érdemes megcélozni és akkor sok-sok szépség mellett halad el az utunk. A fémből készült szerkezetet 2002-ben adták át a 190 méter magas és csodálatos róla a kilátás. Több fotót és infót itt találsz!

3. Kopárok Budaörsön

Ki ne látta volna már a Kopárokat Budaörsön? Ja, hogy nem tudod, hogy melyik az a sok hegy közül? Az M1-M7 bevezetőről, vagy a Tesco parkolójából biztosan felismered a jellegzetes formáját a Budaörs fölé magasodó sziklás ikercsúcsnak. A Városházától gyalog érdemes indulni, innét a Nagy-Kopár csúcsa egy kellemes órás laza túra, már 4 éves gyerkőcöknek is nagy élmény egy ilyen hegytetőre felmászni.

4. Szigetcsúcs Kisoroszinál

Kellemes homokos föveny, sekély víz, igazi családoknak való kirándulóhely és még közel is van a fővároshoz. A Szentendrei-sziget legészakibb pontja a Szigetcsúcs, amely majdnem Visegrádnál található. Ha még nem voltál ott érdemes megnézned. Fürdeni biztos nem fogsz, de egy jó szalonnasütéshez, bográcsozáshoz kiváló a helyszín még így október végén is.

5. Sasfészek-tó Pátynál

sasfeszek-to

A Sasfészek-tó egy igazi kincsesdoboz az M1-es autópálya Sasfészek pihenőjénél, Pátynál. Kellemes tanösvény vezet majdnem körbe a tavacska körül. Okos információs táblák segítik a gyerekeket és az apukákat eligazodni a számos növény és állatfaj között. Jól megközelíthető és a gyerekek tényleg szeretik.

6. Töki pincesor

Tulipános ablak és pinceromantika a fák alatt. A töki pincesor és a Parlament díszeinek közös történetére a helyiek biztosan koccintottak már egy jó pohár Zöld veltelínivel. Budapest környékének sok látványos pincesora, pincefalva van. Ezek közül a töki pincehegy ilyenkor kora ősszel különösen szép arcát mutatja a látogatóknak. A program nem több fél óránál, de a közelben van Zsámbéki romtemplom vagy az Üvegtigris, így biztosan jó kis délutánotok lesz.

7. Sóskúti-kálváriadomb

Ha Biatorbágy felől érkeztek hegynek látszik, ha az M7-es felől dombnak. Legendás egy hely ez. Állítólag Árpád fejedelem itt szervezte a dunántúki hadjáratát. Azt is mondják, hogy a hegy oldalából kivájt kőfejtőből származik a Lánchíd két oroszlánszobrának kőzete. Akárhogy is van érdemes felmászni a kereszthez, mert egészen Százhalombattáig ellátni, másik irányba pedig a Budai hegyek lankái nyújtanak csodaszép látványt, lent a völgyben pedig ott van a kedves kis falu, Sóskút.

8. Szigetszentmiklósi úszóláp

Tekergő siklók és hirtelen eléd rebbenő vízimadarak. Békák brekegnek és az egész környék lüktetve zümmög. Európában is ritkaság a Szigetszentmiklós Úszóláp tanösvény. Vizet csak az ösvény két oldalán látunk. Az egyik felén a Ráckevei (Soroksári)-Duna, a másik oldalán pedig egy mocsaras rész van. Természetesen csónakkal is lehet ide érkezni, de a legkényelmesebb autóval, hiszen az ösvény bejáratánál parkoló várja az érkezőket.

9. Egri vár másolata Pilisborosjenőn

Kiváló családi program elsétálni a Pilisborosjenő határában az Egri csillagok című film forgatásához épített egri vár másolatához. A túra különösen azoknak érdekes, akik látták az 1967-ben forgatott filmet és ismerik a cselekményt. Amikor elindulsz Pilisborosjenőről a 20 perces túraútvonalon, már alig várod, hogy megpillantsd a falakat. Közben kisrácokkal a nyakukban, kezükben jönnek veled szembe az apukák, akik a várról, a magyar történelemről és a hősökről mesélnek a gyermekeiknek. Szerintünk ne hagyd ki ezt a látványosságot az agglomerációban! Itt van alább a felújított film promója is, jól látszik, hogy mindent a Pilisben forgattak.

+1 Bence-hegyi kilátó Velencén

A plusz egy, vagyis a tizedik programjavaslatunk a fővárostól 25 perces autózásra van a Velencei-tónál. A 210 méteres magaslaton már 1965 novemberében emeltek kilátót. Erre a célra egy elavult olajfúró-tornyot helyeztek át a zalai olajmezőkről. Karbantartás hiányában azonban az acéltorony szerkezete elöregedett, 1988-ra életveszélyessé vált, ezért robbantással lebontották. A felújított kilátót 2018-ban adták át, elképesztően szép panorámát kínál a Velencei-tóra, szép időben pedig ellátni a Budai hegyek és Pilis irányába.

Fotók: BudaPestkörnyéke.hu