Felháborodott közleményt tett közzé szerdán a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége a Facebookon, azt követően, hogy nem kapták meg az egészségügyi szakdolgozók az ígért béremelést, erről pedig a dolgozók többsége csak a sajtóból értesült.

Elhalasztotta a kormány az emelést

Amint azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta kormány év végén halasztotta el az emelést fél évvel, az orvosok fizetése viszont januártól újra emelkedett, így tovább nőtt a szakadék a fizetések között. A kétlépcsős béremelés ütemét júliusra halasztották, ám, hogy pontosan mennyivel fognak nőni akkor a bérek, azt még nem lehet tudni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

41 és fél milliárdot különítettek el

A kormány annyit közölt, a szakdolgozók béremelésének első ütemére 41 és fél milliárd forintot különített el. A Független Egészségügyi Szakszervezet ebből próbál számolni.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Tíz százalék alatti emelés?

„Ahogy kiszámoltuk, olyan 83 ezer körüli szakdolgozó van, akit ez érinthetne. Ha figyelembe vesszük, hogy ebben benne van a szociális hozzájárulás is, meg az is, hogy az alapbérekre vetítik több pótlékot, mint a műszakpótlék, vagy rendkívüli munkapótlék, tehát ez 10 százalék alatti átlagos éves szintű béremelésre adna lehetőséget” – osztotta meg a számolás eredménylét az RTL Híradóval Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

Növekvő szakadék

Ezt nagyon kevésnek tartják, ráadásul a magas infláció miatt reálbércsökkenést is elszenvednek. Az orvosok és a szakdolgozók fizetése között pedig egyre nagyobb a szakadék.

Sokat mondó számok

„Az orvosi béreket január 1-től 11 százalékkal emelik, ez olyan 90 és 200 ezer forint közötti egy főre jutó összeget jelent. Ebből következően egy szakdolgozó fizetése sok esetben 40 éves gyakorlattal a 20 százalékát sem fogja elérni a bére egy orvos bérének” – mondta Soós Adrianna.

Megalázó mellőzöttség

A Szövetség mindezen információk napvilágra kerülését követően tette közzé a közleményét, melyben azt írják: „A döntéshozók által célul kitűzött 37%-os orvos-szakdolgozói bérarány távolabbra került, mint valaha: 21%-ra csökkent. A megalázó mellőzöttség érzését tovább fokozza, hogy a szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel való konzultáció, az egyeztetések, az érdemi információ szolgáltatása rendre elmaradt” – írják a közleményben, valamint kitérnek arra is, hogy a jelenlegi inflációs környezet miatt a mentősök a mindennapi megélhetésük biztosítása érdekében két-három műszakban is kell dolgozzanak.

Rengeteg túlóra

Mint írják rengeteg a túlóra, ami kvázi az életük szerves részévé vált, így nem marad idejük élni. A szövetség úgy véli a dolgozóknak tisztességes bérre, megbecsülésre és emberi bánásmódra volna szükségük.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

Kiemelt kép: Illusztráció