Egyre forróbb a helyzet Érden is. Három év alatt 7 ezer új lakója lett a városnak. Csőzik László polgármester szerint szinte kezelhetetlen a helyzet, lépni kell. Érden is szigorítani fogják az építési szabályokat, sokan nem fognak ennek örülni.

Véges lehetőségek

Csőzik László, Érd polgármestere szerint Érd továbbra egy befogadó város szeretne lenni. Mint fogalmazott: Jó látni, hogy ilyen sokan szeretnének itt élni, de a település befogadóképessége, különös tekintettel az infrastrukturális, intézményfejlesztési nehézségeire, véges. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

3 év alatt 7 ezer új lakó

Érd első embere a Magyar Önkormányzatok Szövetségének érdi összejövetelén így fogalmazott az újságírók előtt: „Itt Budapest környékén az elmúlt időszakban, 2016 után megindult Budapestről a fiatal családok kiköltözése az agglomerációba. Három év alatt 7 ezren költöztek Érdre, 68 ezerről, 75 ezer főre duzzadt a város, ezzel Magyarország tizedik legnagyobb vidéki városa lett” – mondta a polgármester.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

CSOK és lakásáfa

2016-ban vezette be a kormány a Családi Otthonteremtési Támogatás programot, ismertebb nevén a CSOK-ot. A kedvezményes hitelek és az 5%-os lakásáfa hatására Érdre is rengeteg kisgyermekes házaspár érkezett, hiszen egymás után épülnek a házak, társasházak. Az önkormányzatnak viszont gondoskodnia kell a bölcsődékről, óvodákról, iskolákról és még számos önkormányzati szolgáltatásról.

Közpénzből megoldjuk

Néhány nappal ezelőtt Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója a jelenséggel kapcsolatban a következőket mondta a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak: Közgazdász vagyok, sok mindent ezen a szemüvegen keresztül nézek. Sokszor az történik, hogy az agglomerációs városfejlesztésnek a valós költségeit nem fizeti ki senki. Politikai probléma keletkezik belőle, és aztán valahogy megpróbálunk utánaszaladni iskolaépítéssel, bölcsődeépítéssel, orvosi rendelő építésével, közművesítéssel, közlekedésfejlesztéssel, tehát közpénzből megoldjuk a kialakult problémát. Ezt ne hagyd ki: „Budapest és az agglomeráció közlekedésszervezését érdemes lenne egységes alapra helyezni” – állítja Vitézy Dávid, aki azt is elmondta, hogyan rontottuk el az agglomerációt és miként lehetne élhető Budapestet és környékét csinálni

Kimondani is szörnyű

Az érdi polgármester szerint kimondani is szörnyű, hogy milyen nagy méreteket ölt a kiköltözés és a kivándorlás aránya. Csőzik László így fogalmazott: „Az emberek áramlanak, özönlenek a társasházak építői az egyetlen szereplők, akik profitálnak ebből. A joghézagokat kihasználva a mellékutcákban is egyre több társasház épül és átalakítják Érd kertvárosias karakterét teljesen más irányba.”

Szigorítani fognak Érden is

A polgármester nem titkolta, ez nem tetszik sem neki, sem az önkormányzatnak ezért elhatározták, hogy Szentendréhez, Zsámbékhoz hasonlóan Érden is szigorítani fognak az építési szabályokon.

Mellékutcában tilos lesz társasházat építeni

A BudaPestkörnyéke.hu hírportál kérdésére válaszolva Csőzik László elmondta: A Helyi Építési Szabályzatot úgy akarják módosítani, hogy a társasházak építését csak a főutcákon engedélyezik, a mellékutcákban nem.

Bontási határozat

Csőzik Lászlónak egyébként bőven van gondja a szabálytalanul épített társasházakkal. Nemrég írtuk meg itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy egy társasházra bontási határozatot adott ki a kormányhivatal, mert engedély nélkül egy családi házas telken egy hétlakásos társasház. Ide kapcsolódik: „Nem akarom, hogy a lakók vigyék el mások helyett a balhét” – Bontani kell egy engedély nélkül épített 7 lakásos társasházat, megszólalt Érd polgármestere, Csőzik László szerint agglomerációs problémáról van szó

Tulajdon helyett résztulajdon

A lakók állítják nem tudtak arról, hogy az építtető szabálytalanul húzta fel a lakásokat. Akkor tudták meg, hogy baj van, amikor az egyik lakó hitelt akart felvenni, de nem kapott, mert a földhivatali papírok alapján nem tulajdonosa a lakásának, hanem csak résztulajdona van a társasházban.

Utcára tette volna a családokat a kormányhivatal

Amikor ez kiderült, a kormányhivatal lépett és bontási határozatot adott ki. Az építést a kormányhivatal nem ellenőrizte, azonban a határozatot kiállító aktakukac egy kézmozdulattal az utcára tett volna hét családot, olyanokat, akik minden pénzüket a lakásukba tették.

Átverte őket az ügyvéd?

A lakók Csőzik László polgármesterhez fordultak, hogy járjon közbe az érdekükbe a kormányhivatalnál és akadályozza meg a bontást. A lakók állítják az építtető ügyvédje átverte őket, mert nem magyarázta el nekik mi a különbség a résztulajdon és a tulajdon között.

Az ügyvédi kamara sem hangos

Az építők láthatóan visszaélnek az emberek felületességével, egyes ügyvédek pedig asszisztálnak ehhez. Meglepő, hogy a Magyar Ügyvédi Kamara Etikai Bizottsága szerint minden rendben van az ilyen ügyvédi magatartással.

Élelmes vállalkozók

A szabálytalanul épített társasházak mindenhol problémát jelentenek az agglomerációban. Legutóbb Zsámbék főépítésze kezdeményezte a helyi építési szabályok módosítását, mert az élelmes vállalkozók ott is elkezdtek társasházakat építeni a családi házas telkekre.

Szaladnak az események után

Vitézy Dávid azt is elmondta portáélunknak, mivel semmilyen korlát nincs, a legolcsóbb dolog zöld területen építkezni, nem kifizetve az új lakás létrehozásának valós költségét. Hiszen, ha valaki épít egy családi vagy társasházat az agglomerációban, általában nem neki kell arról gondoskodnia, hogy az alapvető infrastruktúra, az utak, a közművek, játszótér, óvódák, iskolák, esetleg a kötöttpályás közlekedés odakerüljön. A közszféra, az állam és az önkormányzatok pedig szaladnak az események után. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Csőzik László, Érd polgármestere – Forrás: Facebook/Csőzik László