Csütörtökön Érden ülésezett a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, ahol az agglomerációs nagyvárosok polgármesterei jöttek össze. Óriási sajtóérdeklődés kísérte az eseményt. Ott volt Karácsony Gergely főpolgármester és Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt is. A sajtóeseményen kiderült, hogy a BudaPestkörnyéke.hu hírportál híréből kampánytéma és országos politikai ügy lett. Az agglomeráció benépesedése és az azzal járó problémák úgy tűnik fontosak lettek, kérdés meddig tart a politikusok érdeklődése.

Megindult a családok kiköltözése

„Történelmi eseménynek lehetünk a tanúi, mert szerintem Érden még soha nem volt egyszerre ennyi kamera, tévéstáb és újságíró, mint most” – kezdte bevezetőjét Csőzik László, Érd polgármestere az érdi Polgárok Házában tartott sajtótájékoztatón, majd így folytatta: „Itt Budapest környékén az elmúlt időszakban, 2016 után megindult Budapestről a fiatal családok kiköltözése az agglomerációba. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Plusz 7 ezer ember Érden

Három év alatt 7 ezren költöztek Érdre. 68 ezerről, 75 ezer főre duzzadt a város, ezzel Magyarország tizedik legnagyobb vidéki városa lett” – mondta a polgármester. „Kimondani is szörnyű, hogy milyen nagy méreteket ölt a kiköltözés és a kivándorlás aránya” – tette hozzá Csőzik László.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Csőzik László, Érd polgármestere

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Kezelhetetlen helyzet

Érd első embere azt is elmondta, hogy kezelhetetlen a helyzet. „Az emberek áramlanak, özönlenek a társasházak építői az egyetlen szereplők, akik profitálnak ebből. A joghézagokat kihasználva a mellékutcákban is egyre több társasház épül és átalakítják Érd kertvárosias karakterét teljesen más irányba. Elhatároztuk, hogy ezzel szembe megyünk. Ez történt az elmúlt időszakban Szentendrén, Zsámbékon és most elhatároztuk, hogy Érden is új építési szabályokat alkotunk” – tette hozzá Érd polgármestere.

Fontos lett az agglomeráció

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke elmondta, hogy nemrég megalakult a szövetség agglomerációs tagozata, ennek kapcsán most sok fontos kérdésről tárgyaltak az agglomerációs nagyvárosok vezetői, a főpolgármester és az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Gémesi György és Márki-Zay Péter

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Szigorúbb építési szabályok

Elsőként a BudaPestkörnyéke.hu hírportál írt arról, hogy Zsámbék főépítésze az építési szabályok szigorítását javasolta. Az önkormányzat elé került javaslatban az szerepel, hogy tiltsák meg a 2 ezer négyzetméternél kisebb telkeken a társasházak kialakításának a lehetőségét. Most ugyanis már egy 701 négyzetméteres telken is kialakítható több lakás.

Nem akarnak megfelelni

Zsámbék fideszes polgármestere nemrég egyértelműen kijelentette: a lakosság növekedésével olyan intézményi igények alakulnak ki, amelyeket nem tudnak és nem is akarnak kielégíteni. Az óvoda megtelt, pályázniuk kell új intézményre, ennek költsége a települést terheli, a befektetők ugyanakkor egyre nagyobb haszonnal értékesíthetik a kis telkekre felhúzott ingatlanokat.”

Fenntarthatatlan Budapest környékének burjánzása

Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója is nemrég azt mondta erről a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak, hogy a zöldmezős lakásépítések során a lakóhelynek a valós költségét nem az fizeti meg, aki csak a házat építi. Előbb-utóbb oda út, oktatási intézmények, közművek kellenek, amit közösen fizetünk. Egész egyszerűen fenntarthatatlan, mind anyagi, mind környezeti értelemben, ahogy a budapesti várostérség burjánzik – nyilatkozta portálunknak Vitézy Dávid. Témába vág: „Budapest és az agglomeráció közlekedésszervezését érdemes lenne egységes alapra helyezni” – állítja Vitézy Dávid, aki azt is elmondta, hogyan rontottuk el az agglomerációt és miként lehetne élhető Budapestet és környékét csinálni

Közös problémák

Visszatérve csütörtöki érdi összejövetelre: Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, aki egyébként a Magyar Önkormányzati Szövetség (MÖSZ) alelnöke is elmondta: „Történelmi léptékben is jelentős folyamat indult el azzal, hogy a MÖSZ keretein belül a Fővárosi Önkormányzat és az agglomerációs települések vezetői elkezdtek együtt gondolkodni, hiszen számos közös problémájuk van és ezekre külön-külön nem fognak választ találni”.

Nem érdekelte az elődöket

Karácsony Gergely hozzátette: „Nagyjából 30 éve nem sikerült a politikának megoldani azt, hogy a főváros és az agglomeráció közösen gondolkodjon. Az elődeinknek ez nem volt érdeke – mondta a főpolgármester. Hozzátette: nem gondolom, hogy Budapest az agglomerációval szembeállítható, a helyes út Budapest és vidék és az agglomeráció együttműködése – tette hozzá a főpolgármester Érden.

Karácsony Gergely az agglomerációs találkozón

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Kompenzáljon a kormány

Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltje az érdi sajtótájékoztatón elmondta: a fideszes vezetésű megyei jogú városokkal együtt azt kérik a jelenlegi kormánytól, hogy az iparűzési adó elvonását száz százalékosan kompenzálják, a minimálbéremelés fedezetét adják oda az önkormányzatoknak és a közétkeztetés emelkedő költségeit is kompenzálja a kormány, hiszen ők hozták ezt az intézkedést.

Visszaadja az önkormányzatok jogköreit

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt azt ígérte, a következő kormány nemcsak kompenzálni fogja a városoktól elvett bevételeket, hanem visszaadja az önkormányzatok autonómiáját, jogköreit és intézményeit, amit a Fidesz elvett az elmúlt 12 évben.

Nem kell kisebb Budapest

Karácsony Gergely főpolgármester, Matolcsy György jegybakelnöknek arról a javaslatáról is szót ejtett, ami arról szólt, hogy Budapest legyen sokkal kisebb, válasszák le a fővárosról a külső kerületeket és a főváros lakossága ne legyen több 600 ezernél. Ezzel kapcsolatban a főpolgármester elmondta: „Nem Budapestet kell kisebbé tenni, hanem Magyarországot kell naggyá tenni.” Ide kapcsolódik: Feldarabolná Budapestet Matolcsy György, a külső kerületeket leválasztaná a belvárosról, szerinte 600 ezer embernél nem kell több lakó a fővárosba

Meghatározó régió Budapest és környéke

„Budapest és környéke az ország szíve, közel 3 millió ember otthona, a magyar gazdaság motorja, Magyarország meghatározó régiója” – mondta Karácsony Gergely. A körülötte álló településvezetőkre és miniszterelnök-jelöltre nézve hozzátette: nekünk az a dolgunk, hogy az új kormány partnerségével újra gondoljuk azokat a kérdéseket, amelyeket az elmúlt 30 évben a szőnyeg alá söpörtek és nem oldottak meg.

Gyarapítani akarja Budapestet

Ebben a főváros partner akar lenni, egyenlő, az egyenlők között – mondta Karácsony Gergely. A főpolgármester hozzátette: „Az agglomerációban közel 80 település van ezeknek mind saját történelmük, identitásuk van ezt meg kell őrizni. A főváros partneréget szeretne a településekkel és azzal az új kormánnyal, amelyik nem csonkolni, hanem gyarapítani akarja Budapestet.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Magyar Önkormányzatok Országos Szövetségének sajtótájékoztatója Érden a Polgárok Házában – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu