Budapest környékére, az agglomerációba költözni jó dolog, ha okosan csinálod. A település és a ház kiválasztásánál érdemes néhány szempontra figyelni. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük a kiköltözők számára talán legfontosabb 10 dolgot, amire figyeljenek, mielőtt aláírnák az adásvételi szerződést. Az ugyanis nem csak egy új házat, hanem egy új életet is jelent majd.

Autó

Ha elköltözöl az agglomerációba de a munkahelyed továbbra is Budapesten lesz, nagyon gondold át mivel fogsz munkába járni. Ha autóval, készülj hosszabb menetidőre és az autóhoz kapcsolódó költségeid megugrására. Ha a lakóhelyed például 15 km távolságra lesz a munkahelyedtől, de közben egy kis kitérővel még a gyereket is el kell vinned bölcsödébe, óvodába vagy suliba, akkor máris naponta akár 50 kilométert is autózhatsz, vagyis évente 12 ezer kilométert fogsz menni, havonta pedig átlagosan kétszer tankolod tele az autód. A sokat mozgó autónak a szerviz intervallumai is gyorsabban követik egymást.

Kapcsolódó cikk: Egyre zsúfoltabbak az agglomeráció útjai, januárban rengeteg új autót adtak el

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Tömegközlekedés

Ha a tömegközlekedést választod, jól nézd meg, milyen közlekedési eszközzel, mennyi idő alatt érsz el a munkahelyedre. Ha a kiválasztott álomtelepülésről csak busszal tudsz bejárni a városba teszteld le az egyik reggel mire számíthatsz. Biztosan felférsz a buszra? Biztosan le tudsz ülni? Mennyi ideig tart az utazás? Ezeket jobb előre látni, mint kiköltözés után szembesülni a Volánbuszok színvonalával.

Kapcsolódó cikk: Egy fontos ember ült fel Gyömrőn a buszra, illatosítót kértek tőle

Csatornázás vagy pöcegödör

Ha a közlekedést kitaláltad és megbarátkozol azzal, hogy többet utazol, cserében viszont jó levegőn és szép kertes házban élhetsz, akkor jól nézd meg, hogy megfelelően közművesítve van-e a leendő házad telke. A legjobb, ha nem egy félkész, vagy csak tervrajzon létező házat veszel, így jobban látod a portékát. A ház kiválasztásánál érdemes figyelembe venni, hogy csatornázott-e, vagy jól néz ki ugyan és a panoráma is festői a teraszról, azonban a vécé és a tusoló vize egy emésztőbe folyik, amit rendszeresen szippantani kell.

Az aszfaltozott utca

Egy aszfaltozott utca nem csak urbánus külsőt ad egy településnek, de higénikus is. Nyáron nem poros, télen nem jársz nyakig sárban. Egy eső után vagy télen hogyan közlekedsz egy hepe-hupás, murvás, földes utcában? Az autód mindig koszos, a cipőd pedig mindig sáros lesz. Ne dőlj be annak az ígéretnek, hogy jövőre fogják aszfaltozni. Keress olyan utcát, amelyet már megcsináltak.

Kapcsolódó cikk: Érd a fiatalok városa, nagyszerű lehetőségekkel – exkluzív interjú T. Mészáros András polgármesterrel

Járda

A járda intézménye nem tűnik túl fontosnak, pedig nagyon is az lesz, különösen ha nem autóval közlekedsz majd. Nézd meg, hogy a kiválasztott házadtól miként jutsz el a buszmegállóba, HÉV vagy vasútállomásra. Ha forgalmas úttest szélén kell bandukolnod, nagyon gondold át, hogy ezt akarod-e. Télen délután négytől már sötét van, látni fognak a fekete nagykabátodban? A hókotró az út szélére hordja a havat, hol fogsz gyalogolni?

Bolt

Ne gondold, hogy csak az Auchanban fogsz vásárolni hetente egyszer. Sokszor előfordul, hogy el kell ugrani valamiért a boltba. Autóval tudsz csak menni, vagy egy sétával is eléred?

Orvos

Van a településen orvosi rendelő? Ha nincs, nagyon gondold át a kiválasztott ház csábítását. Orvos, patika mindig legyen a közeledben. Szakorvosi ellátásért a szomszéd településre kell menni, vagy helyben is megcsinálnak szükség esetén egy szemvizsgálatot? Amikor egészséges vagy nem tűnik ez fontos szempontnak, de amikor évente kétszer elkapod az influenzát és járni is alig tudsz, akkor nem mindegy, hogy buszoznod kell az orvoshoz és a patikába vagy sem.

Bölcsőde

Sokan családalapításkor döntenek a kiköltözés mellett. A legideálisabb ház kiválasztása sokáig tart, érdemes néhány évet előre pillantani az életben. Ha megszületik a gyerek és dolgozni szeretnétek, vagy kell, akkor hová tudod vinni? A legtöbb agglomerációs településen nincs vagy nagyon szűkös az állami bölcsődei férőhelyek száma, marad tehát a magánbölcsi. Kérdés, hogy az adott településen ez megoldható, vagy át kell vinni egy szomszédos településre. A magánbölcsődékről korábban már írtunk. Ha a havi üzemanyagköltséget is hozzászámolod, akkor havonta 100 ezer forint körüli plusz összegre számíts, ez évi 1,2 millió forint.

Kapcsolódó cikk: Bölcsődébe vinnéd a gyermeked? Kapaszkodj, sokba fog kerülni az agglomerációban!

Óvoda, Iskola

Megy tovább a gyerek. Van óvoda a közeledben? Normálisak az óvónők, vagy rémálom az egész és ismét csak egy másik településre kell hordani a srácokat jelentős plusz költségért. Az általános iskoláról mit mondanak? Lesz lehetősége tovább menni a gyereknek, vagy csak akkor, ha magántanárhoz hordod, mert a helyi pedagógusokra nem nagyon lehet számítani semmiben. Ez mind tájékozódást igényel.

Közösség

Minden településnek megvan a maga kultúrája, hasonlóan a vállalati kultúrákhoz. A településre költözők többsége óhatatlanul is találkozik ezekkel a sajátosságokkal. Vannak olyan agglomerációs települések, ahol pezsgő kulturális élet van, nyitottak az emberek az újonan érkezőkre, és több olyan településsel is lehet találkozni, ahol szinte leköpik az új lakókat a régiek, mert gyüttmentnek és minden bajuk forrásának tekintik őket. Ha nem találsz az adott településen egy olyan cukrászdát, ami vasárnap délután tele van, akkor nem biztos, hogy jó települést választottál.

Kapcsolódó cikk: Gyüttmentek és tősgyökeresek csatája, állandó vita az agglomerációban

Helyi Facebook csoport

Ha kiválasztottál néhány szóba jöhető települést iratkozz fel a helyi Facebook csoportba. Ha nem nyitott a csoport, akkor írj az adminnak, kérj egy hónapos átmeneti tagságot, hogy tájékozódhass, ismerkedhess. A legtöbb admin nyitott erre, ahol viszont egy begyöpösödött pökhendivel találkozol, érdemes elgondolkodnod a település közösségi életén.

A költözés, a családi ház, a kert nagyon jó dolog. Évente sok tízezren döntenek úgy, hogy Budapestről az agglomerációba költöznek. A közlekedési helyzet nem túl fényes, de ha nem csak aludni jársz haza az új otthonodba, hanem szeretnéd megismerni a környéket, az embereket, akkor biztosan megszereted az agglomerációt, Budapest környékét.

BPK-információ, kiemelt kép: Budapestkörnyéke.hu