Egységesítik az ügyeleti ellátást. A tünetek alapján fognak dönteni arról, hogy szükség van-e azonnali ellátásra.

Ezt a számot kell hívni

A 1830-as központi telefonszámot kell hívni azoknak, akik háziorvosuk rendelési idején túl orvosi ellátást igényelnének. Ez lesz a központi ügyeleti ellátás telefonszáma. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

El kell mondani a tüneteket

A telefonban a betegnek ismertetnie kell a tüneteit. Ezt követően a vármegyei mentésirányítás fog döntést hozni, hogy szükséges-e azonnali ellátásban részesíteni a panaszost vagy sem.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ezek a lehetséges opciók

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára a Kossuth rádió egyik műsorában ismertette a lehetőségeket. A tünetek alapján elképzelhető, hogy a betegnek felkínálják hogy várja meg a másnapi háziorvosi ellátást. Amennyiben ellátásra szorul, akkor vagy be kell fáradnia a központi háziorvosi ügyeletre, vagy pedig rögvest mentőt küldenek hozzá.

Ezért alakították át az ellátást

Az eddigi rendszerben a betegek számára nem volt könnyű az eligazodás. A szolgáltatás színvonalával kapcsolatban is voltak eltérések, ezért a változtatás mellett döntöttek. Az ellátás egységesítését követően központi telefonszámon keresztül történik minden.

Már kipróbálták, hogy működik-e az új szisztéma

Eddig Hajdú-Bihar vármegyében tették próbára a rendszert. A tapasztalatok alapján délután négytől este tízig olyanok telefonálnak, akiknek háziorvosi ellátásra van szükségük. Este tíz után jellemzően csak olyan problémák miatt veszik fel a telefont az emberek, ami sürgős beavatkozást igényel.

Ez történik az új rendszerben

Ha valaki ezek után tárcsázni fogja a 1830-as telefonszámot, akkor az irányítószámának megfelelően fogják az illetékes vármegye mentésirányításhoz kapcsolni. A mentős meg fogja kérdezni, mik a beteg tünetei. Amennyiben elegendő, akkor tanácsokkal látja el, ha viszont szükség van orvosi segítségre, akkor elmondja, hova mehet ügyeletre, vagy akár mentőt is küldhet érte, ha a panaszos nem tudja vállalni az utat.

Ezek is érdekelhetnek!

Ez most a terv

Míg eddig csak Hajdú-Bihar vármegyével tesztelték a rendszert, most bekapcsolják Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyét is. Márciustól már Győr-Moson-Sopron vármegye is sorra kerül, és a hálózat lépésről lépésre fog növekedni.

Ez vár a fővárosban és a környékén lakókra

Pest vármegye 2023 decemberében csatlakozhat. Budapesetet is be fogják kapcsolni az új rendszerbe, a tervek szerint 2024 elején fog erre sor kerülni. A többi vármegye kapcsán még nem lehet tudni konkrétumot.

Több pénzt kapnak az ügyeletes orvosok

Takács Péter elmondta, közel kétszer annyi óradíjat fizethetnek így az orvosoknak és az asszisztenseknek, mint amit eddig kaptak, amikor ügyeletben dolgoztak. A szakdolgozók béremeléséről is szót ejtett. Elárulta, hogy 2024 márciusáig két lépcsőben 50%-os béremelésben fognak részesülni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív