Az iváncsai akkumulátorgyár hétfőn kezdi meg a termelést, annak ellenére, hogy hiányzik az odavezető ipari vágány, illetve zajvédő fal sem épült körülötte.

Indul az üzem

November 6-án, azaz hétfőn megkezdi működését az akkumulátorgyár Iváncsán, bár a teljes kapacitásra előreláthatólag csak 2024 közepén terveznek átállni. Ráadásul még el sem kezdték építeni az odavezető ipari vágányt, sőt még a közúti kapcsolatok bővítése sem kezdődött meg, mindössze az üzem áll, de ez édes kevés ahhoz, hogy biztonságosan tudjon működni egy ilyen gyár. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nincs zajvédelem sem

 A nagyobb probléma az, hogy a fentebb említett iparvágány és az M6-os autópályához tartozó bővítéséhez tartozó beruházás jelenleg még közbeszerzés-státuszban van. A hivatalos előírások szerint az üzem és a település között kötelező lenne valamiféle védőerőt létesíteni, hogy a lakosságot ne érje kár, de most még csak egy néhány méteres töltés jelenti a zajvédelmet a lakosság számára, akik már az üzem épülésének kezdete óta panaszkodnak, hogy egyre jobban nő a zajterhelés a környéken – írja a Szabad Európa.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Csak a baj van vele

Ahogy arról a BudaPestkörnyéke.hu is beszámolt, a Budapesttől délre, alig 35 kilométerre épülő gyárban júliusban több tucatnyian lettek rosszul, miután ismeretlen anyag került a levegőbe.

Védőruha nélkül

Az érintettek állítólag védőruha nélkül dolgoztak a gyárban, és olyan nehézfémekkel érintkeztek, mint a kobalt vagy a nikkel. A gyár vezetői szigorú hírzárlatot rendeltek el az eset után, de úgy tudni, hogy orvosi kivizsgálásra küldték az érintett személyeket.

Gondatlan veszélyeztetés

Az eset kapcsán a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság megerősítette, valóban jártak ők is a helyszínen. Közölték, hogy „az ügyben a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt folytat eljárást”.

Nem kaptak fizetést

Az eset másnapján már arról szóltak a hírek, hogy többszáz munkás lezárta az építkezéshez vezető utat, mert nem kapták meg a fizetésüket. Nem hivatalos információink szerint azonban – amelyet az illetékesek sem megerősíteni, sem cáfolni nem akartak – az anyavállalat, az SK kifizette az alvállalkozójának, és az is az övének a megrendelt szakipari munkákat, ám az „al-alvállalkozó” ezt már nem tette meg a munkatársainak.

Zaj, zúgás

Később pedig a zaj miatt panaszkodnak a helyiek, szavukat a település polgármestere „erősítette” fel. Az iváncsai önkormányzat Facebook-oldalán egy hosszabb posztban írta le a jelenlegi állást.

Zajmérőt telepítettek

Molnár Tibor felidézte, hogy tavasszal már telepítettek egy komplett zajmérő állomást a gyárhoz legközelebb eső részre. Ezzel – állítása szerint – „bizonyítani tudják”, ha a gyár megsérti a rá vonatkozó zajkibocsátási értékeket.

Hiteles bizonyíték

„A mérési adatok pedig hitelesen bizonyítják, hogy a gyár igenis a hatóságok és a jogszabályok által előírt szintnél jóval magasabb zajkibocsátást okoz” – szögezte le. Molnár Tibor közölte, hogy hiába jelezték a problémát a gyár felé, majd bejelentést is tettek a Vármegyei Környezetvédelmi Hatóságnál, ennek ellenére „semmilyen érdemleges változás nem történt”.

Kötelességük betartani

„Itt élünk, itt is akarunk élni, nekik pedig kötelességük betartani a szabályokat, és úgy működni, ahogy azt előírják számukra. A hatóságoknak pedig az a kötelességük, hogy ezeket betartassák velük” – hangsúlyozta a polgármester. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: iváncsai akkumulátorgyár