“Jó iskolához, jó tanárok kellenek. Tisztességesen megfizetett, szabad tanárokra van szüksége a gyermekeinknek” – mondta ez egyik felszólaló a tüntetésen. Szombat 15 órától már sok ezren voltak a Kossuth téren, hogy demonstráljanak a pedagógusok helyzetének javításáért. A rendőrség leállította a forgalmat a 2-es villamos vonalán. Az élő videót a cikkünk alján éred el.

Az értelmiség védőbástyája

„Én csak egy tanár vagyok a tévéből. Ti vagytok a magyar értelmiség utolsó védőbástyája!” – mondta Nagy Ervin az RTL népszerű sorozatának, a Tanár című sorozatnak a főszereplője a tüntetésen. A népszerű színész szenvedélyes beszédében emlékeztetett arra, hogy a tehetségeket a jó tanárok ismerik fel. “Karikó Katika mellett is volt egy jó pedagógus” – mondta, majd felsorolta az egykori tanárait, akinek ő is sokat köszönhet. A színésznek többször elcsuklott a hangja a beszéd közben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tüntetés a Kossuth téren – Forrás a cikkünk alján elérhető élő videó

Korszerűtlen tankönyvekből, korszerűtlen tudás

Serman Fruzsina, az ADOM diákmozgalom elnöke felszólalásáabn elmondta: A tanárfogyást kellene megállítani, nem Brüsszelt. Azt kérte, hogy állítsák vissza a tanárokat megbecsülő szabad oktatási rendszert. Mint mondta: Legyen vége a poroszos oktatásnak, ahol korszerűtlen tankönyvekből, korszerűtlen tudást kell tanítani a gyerekeknek.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Bátor budaörsi tanárok

“A Budaörsi Illyés Gimnázium az egyik legbátrabb intézmény, ahol 2010 óta sok borsot törtek a Fidesz oktatási rendszere ellen” – hangzott el a tüntetésen. Legutóbb a budaörsi tanárok folyamodtak elsőként a polgári engedetlenség eszközéhez. Most videóüzenetet küldtek a tüntetésre. Ebben elhangzott, hogy olyan emberek mondják meg, hogy mit és hogyan csináljanak a diákok, akik soha sem tanítottak. Az is elhangzott, hogy a kormány arra kényszeríti az iskolákat, hogy olcsó, vacak tankönyvekből tanítsanak. Ide kapcsolódik: Sztrájkolnak a budaörsi Illyés gimnázium tanárai, vállalják a retorziót, még azt is, ha kirúgják őket Ezt a cikkünket se hagyd ki: Hogyan lesz egy iskola Magyarország egyik legjobbja – elmondja Wittinghoff Tamás, Budaörs fpolgármestere.

Ezeréves kötelező olvasmányokat kell tanítani

Egy idősebb budaörsi magyar tanár azt mondta, azért tüntet, hogy a mostani kollégáinak ne kelljen ugyanazokat a kötelező olvasmányokat tanítania, amit neki kellett a pályája elején. Azt a kérdést is feltették a budaörsi tanárok a szülőknek, hogy kik fogják tanítani a gyerekeket, ha mi nem leszünk? Témába vág: Érzékenyítő programok miatt támadták a budaörsi gimnáziumot, most az egyik diákjuk 50 ezer felvételiző közül jutott be az amerikai Yale egyetemre, 30 milliós ösztöndíjat kap Dörnyei Bendegúz

Nem kellenek a gondolkodó emberek

“A tanárok bérét tudatosan tartja alacsonyan az Orbán-rendszer, hogy az oktatási rendszer egyre lejjebb csússzon, és az iskolákból ne gondolkodó emberek jöjjenek ki, mert azokkal csak probléma lenne. Amikor pedig ez ellen sztrájkolni akarnak a pedagógusok, akkor a kormány megtiltja a sztrájkot is” – hangzott el a tüntetésen.

Nyomorúságos helyzet

A PDSZ-es Nagy Erzsébet arról beszélt, hogy az oktatási rendszer már régen összeomlott, csak a pedagógusok hivatástudata tartja össze. A szakszervezeti vezető nyomorúságos bérhelyzetről beszélt, pótlékokkal odadobott morzsával ez nem pótolható. Megnövekedett, felesleges adminisztráció, megalázó minősítési rendszer, és kifizetetlen órák jellemzik az oktatást, melyben a hivatástudat tartja fenn a működés látszatát.

Leállították a forgalmat

A tüntetés 15 órakor kezdődött, ekkor már néhány ezren voltak a Kossuth téren. A rendőrség leállította a forgalmat a 2-es villamos vonalán. A demonstrációt a Ne dolgozz ingyen, az aHang, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a VDSZ Szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Tanítanék mozgalom szervezte.

15 ezer tanár demonstrált a héten

Ezen a héten több demonstráció is volt a témában. Szerdán reggel 8 órától országos, határozatlan idejű sztrájkot kezdett a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A csatlakozó tanárok nem tartották meg az óráik nagy részét, de az iskolákban volt felügyelet. Az elégséges szolgáltatásokról szóló rendelet szerint a középiskolákban a végzősöknek az érettségi tárgyakból megtartották az összes órát. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint szerdán a pedagógusoknak a 13 százaléka sztrájkolt, ami összesen kb. 15 ezer tanárt jelent.

Tüntetés három budapesti helyszínen

A tanárok mellett a diákok is kifejezték a szolidaritásukat. Március 16-án, 9:30-tól gyülekeztek három helyszínen Budapesten: a Fővám téren, a Hősök terén és a Széll Kálmán téren. Innen a Kossuth térre vonultak, ahol transzparenseket készítenek közösen a tüntetéshez, majd déltől beszédek is elhangzottak. A „Diáktüntetés a tanárainkért” nevű eseményt az ADOM diákmozgalom és az aHang támogatta.

Üljünk ki a tanárainkért

Szerdán „Miért félnénk, miért élnénk, ha nem egy álomért?” – énekelte több ezer diák pénteken a Parlement előtt a Pál utcai fiúk című musical ismert dalát, majd azt skandálják: „Fizessétek ki a tanárainkat”.

Osztályterem a Parlement előtt

Pénteken szimbolikus osztálytermet rendeztek be középiskolások a Kossuth téren. Az „Üljünk ki a tanárainkért” nevű eseményt azért hirdette meg két gimnazista tanuló, hogy így álljanak ki a sztrájkoló tanárok mellett, és hogy az oktatási rendszer a tanárok és diákok számára is méltányos legyen.

Elégséges szolgáltatások

Az újabb konfliktust az robbantotta ki, hogy február 11-én a kormány a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva elfogadott egy rendeletet, ami előírta a tanárok sztrájkja idején az elégséges szolgáltatásokat. Ebben a rendeletben olyan feltételek szerepeltek a jogszerű sztrájk megtartásához, mint hogy gyermekfelügyeletet kell tartani minden osztályban a sztrájkkal érintett iskolákban, mégpedig úgy, hogy nem lehet összevonni csoportokat.

Elégedetlenség

A tanároknak az volt a problémájuk ezzel a rendelettel, hogy ha ezt betartják, az majdnem olyan, mintha tovább dolgoznának, azaz a munkabeszüntetés hatása alig lenne érzékelhető. Erre válaszul február 14-én polgári engedetlenség indult az iskolákban. Ennek keretein belül a pedagógusok egyenként döntöttek a munkabeszüntetés mellett pár órára vagy egy-egy napra.

Mégis lehet sztrájkolni

A bíróságra ismét indítványt nyújtott be a konfliktus mindkét résztvevője. A szakszervezetek azért, hogy eltöröljék az előírt elégséges szolgáltatásokat sztrájk idejére, a kormány azért, hogy veszélyhelyzet idején egyáltalán ne lehessen sztrájkolni a pedagógusoknak. A Fővárosi Törvényszék február végén mindkét fél kérelmét elutasította. A jogerős bírósági döntés azt kimondja, hogy sztrájkolni lehet, de előírja, hogy a korábban meghatározott elégséges szolgáltatásokat be kell tartani. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt az élő videó az eseményről

Kiemelt kép: részlet az élő videóból