A Duna élővilágának megújítása érdekében 500 kilogrammnyi őshonos kecsegét telepítettek a folyóba.
A teljes körű budapesti szennyvíztisztításnak köszönhetően egyre tisztább a Duna vize, ezáltal a folyó élővilága is megújult.
Ezt a folyamatot segíti a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. és a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetségének közös szerdai haltelepítési akciója, amelyben 500 kilogramm kecsegét telepítettek a Dunába az FCSM Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepénél – közölték az akció szervezői szerdán.
A közös haltelepítést a Magyar Halak Napja (március 20.) és a Víz Világnapja (március 22.) alkalmából időzítették szerdára.
Kapcsolódó cikk: Elsüllyedt egy hajó a Dunában, olaj került a vízbe
A közlemény szerint a FŐHESZ hosszú távú fajmegőrzési programjában a kecsegeállomány pótlását és növelését tűzte ki célul. Ennek megfelelően a szövetség az elmúlt három évben közel 5000 kilogrammnyi egyéves (30-40 centiméter nagyságú) kecsegét telepített a Dunába, az idén pedig még további 1500-2000 kilogrammot telepítenek ebből a halfajból a folyóba.
A kecsege az őshonos tokfélék családjába tartozik, amelyek nagy része – a kecsege kivételével – a XIX. századi folyószabályozások, vízlépcsők, ipari és kommunális szennyezések miatt eltűnt a Dunából.
A kaviár előállítása
Caviar Danubius márkanéven 2012-ben jelentkezett új termékével a piacon a Győri “ELŐRE” Halászati Termelőszövetkezet. Több éves előkészítés után az Ercsi székhelyű Neptun Bt. közreműködésével megszületett a magyar termelésű fekete kaviár.
A Caviar Danubius márkanévvel termelt és forgalmazott, magyar, fekete kaviár első osztályú, tartósítószer mentes, valódi csemege. Az alapanyagot szibériai tok, vágótok, és kecsege adja – írja a kaviardanubius.hu
Az ikrákat a halak felmetszésével nyerik ki, majd átöblítik leszárítják és sózzák. A só hozzáadása a tartósítás mellett a kaviár állagának kialakításában is szerepet játszik. Túlsózás eredményeképp a szemek keménnyé válhatnak, kevés só hatására pedig lágy, krémszerű állagot kapnak. A hal felnyitásától a dobozolásig nem telhet el 15 percnél több idő. A feldolgozás ideje alatt, sőt egészen a fogyasztás pillanatáig, a kaviárnak -2 és -4 °C közötti hőmérsékletet kell biztosítani. A kecsege kaviár kilójáért majdnem 300 ezer forintot kérnek.
MTI, Képek MTI Fotó