Nagy vita lett Biatorbágyon abból, hogy a Budapest-Balaton bringaút a település keskeny főutcáján, a kapuk előtt haladna el. A polgármester szerint ez jó a településnek, a helyi civilek szerint viszont nem. Most népszavazáson dönthetnek a kérdésről.

Veszélyesnek tartják a bicikliutat

Ahogy azt korábban megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, a biatorbágyi civileknek az a fő problémája a bringaúttal, hogy a település keskeny főutcáján vezetne végig, közvetlenül a kapubejáratok előtt, ezért azt veszélyesnek forgalomtechnikailag pedig átgondolatlannak tartják, ráadásul szerintük nem volt a bringaútról lakossági egyeztetés sem.

Vitatkozik a polgármester

A biatorbágyi polgármester Tarjáni István azt mondta „hamis állítás”, hogy nem volt széles körű egyeztetés a nyomvonal kiviteli terveiről, és az sem igaz, hogy a nyomvonal forgalomtechnikai és közlekedésbiztonsági szempontból átgondolatlan vagy életveszélyes lenne.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Lehet népszavazás

Most a Budapest Környéki Törvényszék megváltoztatta a biatorbágyi helyi választási bizottság korábbi elutasító döntését, és a napokban hitelesítette a Budapest-Balaton bringaút nyomvonaláról szóló népszavazási kérdést. Ezzel megnyílt az út arra, hogy Biatorbágyon még az idén referendumot tartsanak a kerékpárút ügyében – írja a 24.hu.

Mindkét félnek igaza lehet

Révész Máriusz kerékpározásért felelős kormánybiztos azt mondta, csak az utóbbi napokban szembesült azzal, hogy Biatorbágyon milyen konfliktust okoz a kerékpárút. Szerinte azért lesz nehéz a kérdésben igazságot tenni, mert mindkét fél érveiben vannak megfontolásra érdemes elemek.

Jó ötlet a városon átvezetni

A polgármester szerint azért jó ötlet a városon belül vezetni a bicikliutat, mert a kerékpáros gerincvonal a belső bringás forgalom számára is hasznos lesz, és növelni fogja a kerékpározók számát.

Kevés a hely

Az ellenzők szerint a város főutcáján átvezetett nyomvonal balesetveszélyes. A legfőbb problémának azt tartják, hogy a kerékpárút kiépítésére néhol olyan kevés a hely, hogy nem lehet a szabványnak megfelelő szélességű utat építeni, így viszont lesznek olyan részek, ahol két, egymással szemben haladó biciklis nem férhet el biztonságosan. További balesetveszélyt jelent a rengeteg keresztezett kapukiálló, nehezen belátható kereszteződés és az iskolák, óvodák előtti, gyalogosok, autósok által egyaránt használt szakasz is.

Más is problémás Biatorbágyon

A készülő műfüves focipálya környékén is tiltakoznak a lakók. Az önkormányzat a megkérdezésük nélkül kezdte meg az építkezést, erről a fideszes polgármester egyszemélyben döntött, felhasználva a koronavírus miatt a polgármestereknek adott rendkívüli jogrendet. A helyi ellenzék támadja a döntést, azonnal leállítanák az építkezést.

Erősek a civilek Budapest környékén

A budai agglomerációban meglepően erősek a civilek. Nemrég számoltunk be arról, hogy Pilismaróton, a Dunakanyarban a helyi civilek megtorpedózták egy kavicsbánya kialakítását, Pilisvörösvárnál pedig egy kőbánya újranyitását akadályozták meg. Augusztus végén a szentendrei Postás Strand megmaradásáért tüntetnek civilek.

Ezeket is Biatorbágyról írtuk, kattints a címekre!

Kiemelt kép illusztráció, építkezés Biatorbágy főutcáján – Fotó: BPK