Kovács Zoltán szerint politikai hangulatkeltés zajlik, „megint kipécézték a tűzijátékot”, amelyet tavaly is megpróbáltak ellehetetleníteni. A nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár szerint mivel már tavasszal megkötötték a szerződéseket, lebonyolították a beszerzéseket, ezért ebben a pillanatban drágább lenne nem megtartani a tűzijátékot, mint megtartani.

Óriási a felháborodás

Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon beszámoltunk róla, a költségek a tavalyi évhez képest a tűzijáték és a programsorozat esetében sem változtak. Az államtitkár arra az online petícióra utalhatott, melyen a kitűzött 200 ezer aláírásból 185 642 gyűlt már össze, és a vidéki városok is sorra jelentik be, hogy elmarad a tűzijáték. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Inkább az oktatást fejlesztenék

Az aláírók célja, hohgy a tűzijáték „már rég elköltött” árát fordítsák inkább a gazdasági válság okozta károk enyhítésére, adják a szociális szférának, vagy fejlesszék belőle az oktatást, az egészségügyet.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Kétmillió emberre számítanak

Az augusztus 20-i rendezvényekről tartott sajtótájékoztatón Kovács Zoltán elmondta, hogy a nemzeti ünnep és a kapcsolódó rendezvények már fesztiválként értelmezhetők. Tavaly „a koronavírus-járvány hulláma utáni felszabadultság tükröződött az államalapítás ünnepe köré szervezett rendezvények látogatottságán”, több mint kétmillióan keresték fel a programsorozat helyszíneit és több mint félmillióan érkeztek a tűzijátékra.

Nemzeti összetartozás

Az államtitkár előrevetítette, hogy „a nemzeti összetartozás tudata, az egymásra való figyelés és a gondoskodás is tükröződni fog a programokban”, és arra kért mindenkit, hogy „méltóságteljesen ünnepelje” augusztus 20-át.

Olcsó lesz a sör

Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon írtunk róla, az ünneplés érdekében a sör, a bor és a pálinka a tavalyi, már akkor is nyomottnak számító áron lesz kapható az ünnepségsorozaton, például egy korsó sör csupán 350 forintba kerül majd, a teljes árlista ide kattintva olvasható.

Fontos a biztonság

Kovács Zoltán tájékoztatása szerint hétfő reggel ülésezett a rendezvény biztonságos és zavartalan lebonyolításáért felelős operatív törzs, amely elfogadta a rendezvény biztonsági tervét.

12 ezer ember dolgozik a programokon

Húsznál több helyszínen több száz program várja az előzetes becslés alapján mintegy 2 millió látogatót. A Szent István-nap rendezvényeinek előkészületein és a négy napon át folyó programok megvalósításán több mint 12 ezer ember dolgozik.

Kétszer annyi vendég

A rendezvénysorozat jelentős hozzáadott értéket képvisel a fővárosi turizmusban, tavaly a napi vendégéjszakák száma duplája volt az átlagos budapesti hétvégéknek.

Európa legnagyobb tűzijátéka

A tűzijátékról Tóth Ferenc, a NUVU Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a megszokott időben, 21 órakor kezdődik a körülbelül félórás műsor. A Margit híd és a Petőfi híd között 4,5 kilométeren hét fő kilövési pontról – 80 méteres bárkákról – mintegy 250 méter magasra lövik fel a nagyobb elemeket, tűzvirágokat, az eget pedig az ezek között elhelyezett 65 másik vízi eszközről kisebb, 50 méteres magasságig emelkedő effektekkel díszítik. Bevonják az Erzsébet és a Szabadság hidakat is, ahonnan a történelmi műsorhoz igazodó szimbólumokat lőnek majd fel, a tűzijátékot hagyományosan görögtűz zárja.

150-en dolgoznak a tűzijátékon

Az összesen 40 ezer pirotechnikai eszközt 230 kilövési pontról lövik fel, a tűzijátékon 50 pirotechnikus és további közel száz ember dolgozik. A tűzijátékot szabotázsvédett számítógépről vezénylik, és bármikor leállíthatók a tűzijátékok, akár egyesével is. A tűzijáték költsége nettó 1,3 milliárd forint lesz. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

MTI, Kiemelt kép: Tűzijáték – Forrás: BPK