Húsvét vasárnap sárga védőfelszerelésbe öltözött katonák jelentek meg a Pesti úti idősotthonnál és megkezdték a fertőtlenítést, ami várhatóan napokig tart majd.

Ahogy azt korábban megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon koronavírus-fertőzés gócpont lett a napokban a Pesti úti idősek otthona. Az intézményben eddig összesen 198 igazolt koronavírus-fertőzöttet találtak, nyolcan meghaltak. A teljes fertőtlenítését Müller Cecília országos tisztifőorvos rendelte el.

Fertőtlenítő katonák a Pesti úton – Fotó: MTI/Mónus Márton

Korom Ferenc, a Honvéd Vezérkar főnöke elmondta, különböző mentesítő anyagokat fognak használni. Ahol hidegburkolatok vannak, csempe, járólap, ott klóralapút, a lakóterekben azért, hogy óvják az egészségét a bentlakó időseknek, illetve a bútorzatot, az egyéni értékeket, ott alkoholalapút fognak használni, néhol pedig úgynevezett hidegpárával, hideg gőzzel fognak biológiai mentesítőanyagot használni.

Az intézmény idős lakóit korábban régi BKV buszokkal és 16 mentőautóval költöztették át a város másik felére, a Budakeszi melletti Korányi kórházba.

Mentők várnak az idősek átköltöztetésére a Pesti úton – Fotó:MTI/Szigetváry Zsolt

A Korányiban alig 24 órájuk volt a hatóságoknak felkészülni az idősek fogadására. A katasztrófavédelem munkatársai rendezték át a kórházat.

Készültség a Korányinál, várják a Pestri útról érkező betegeket – Fotó: Facebook

Közben politikai adok-kapok bontakozott ki a Pesti úti időotthonan történt tömeges koronavírus-fertőzés miatt.

A kormánypárt nekiment a főpolgármesternek, mondván, hogy az fővárosi fenntartású az intézmény, ezért ő város vezetője a felelős a megbetegedésekért. Ezt követően a főpolgármester nyilvánosságra hozott egy levelet.

Fertőtlenítő katonák a Pesti úton – Fotó: MTI/Mónus Márton

A fideszes kormánymegbízott, aki korábban a 8. kerület polgármestere volt, azt írta több intézménynek, hogy teszteléssel ne nehezítsék a járvány idején az idős betegek szállítását egyik intézményből a másikba.

Miután tehát kiderült, hogy több száz veszélyeztetett korú idős ember fertőződött meg, az is kiderült, hogy úgy küldözgették az időseket a kórházak és az otthonok között, hogy senki sem tesztelte őket, így a vírus könnyen bekerülhetett az intézménybe.

Fertőtlenítő katonák a Pesti úton – Fotó: Magyar Honvédség

Karácsony Gergely főpolgármester úgy fogalmazott, hálával és megbecsüléssel tartoznak a dolgozóiknak. “Nem fogom hagyni, hogy mindazok, akik a járvány elleni védekezés helyett politikai leszámolásba kezdtek, lebecsüljék a dolgozóink erőfeszítéseit és áldozatvállalását” – írta a közösségi oldalán.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője ízléstelennek nevezte, hogy a főpolgármester “menekül az egyenes kiállás és a felelősség elől”. Ha egy intézménynek az önkormányzat a fenntartója, akkor az ott történtekért az önkormányzat a felelős. Ebben az esetben a fővárosi – írta a közösségi oldalán.

Szombat óta tudjuk, hogy más fővárosi idősek otthonába is bekerült a vírus, sőt még Dunakeszin egy magánintézményben is van már fertőzött.

Fertőtlenítő katonák a Pesti úton – Fotó: Magyar Honvédség

A vírust a nem megfelelő védőfelszerelést viselő, a higiénés szabályokat nem maradéktalanul betartó alkalmazottak is bevihették az otthonokba, de az sincs kizárva, hogy egy látogató vitte be a kórokozót, vagy egy kórházban kapta el valaki, akit átvittek az idősotthonba. Egy biztos: nehéz lesz kideríteni, hogyan robbant be a járvány az időseknél.

MTI/BPK – Kiemelt kép: Fertőtlenítéshez készülődő katonák vonulnak be a Pesti úti idősotthonba – Fotó: MTI/Mónus Márton