Merkely Béla szerint a napi esetszámok erősödni fognak az elkövetkezendő hetekben. Úgy gondolja, hogy a fertőzésszámok a napi 8000 fölé is nőhetnek, de figyelmeztetett, a valós szám többszöröse lehet a regisztrált, hivatalos adatoknak.

Ekkor csenghet le a harmadik hullám

A Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának igazgatója a Mandinernek adott interjújában elmondta, hogy szerinte, ha az oltási ütemet tudjuk tartani, akkor a harmadik hullám akár már május közepére le is csenghet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Így számolt

Merkely Béla szerint a korlátozások miatt az új fertőzöttek számának növekedése már két héten belül megállhat. Addig is lehet, hogy általánosak lesznek a napi több ezres ferztőzésszámok. EZ IS ÉRDEKELHET: “A fehér köpenyt le lehet venni, az emberekért érzett felelősséget azonban soha” – önkéntes orvosnak áll Újbuda polgármestere

Messze még az immunitás

Merkely arról is beszélt, hogy lehetséges, már több millió ember átesett a koronavírusos fertőzésen, de még így is milliók beoltására lenne szükség. Szerinte még így is 3-4 millió ember beoltására lenne szükség, hogy a megfelelő lakossági immunitás kialakuljon.

Változik az oltási terv

A kardiológus azt is elmondta, hogy egyetért azzal, hogy változtatnak az oltási renden, és a rendelkezésre álló vakcinákkal inkább beoltják azokat, akik még nem kapták meg az oltásukat. „Az első oltás a lényeges, annak van nagyobb jelentősége” – mondta Merkely.

Nem javasolja a vakcinák kombinálását

Merkely Béla azt mondja, nem javasolt kombinálni az oltásokat, azonban szerinte nincs akadálya a variálásnak. Szerinte baj nem lehet belőle, hiszen nem a bevitel, hanem az immunitás kialakulásának módja számít. FONTOS: Minden szülő megnyugodhat: Lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban, iskolákban

Több a súlyosabb beteg

A járvány harmadik hulláma mind közül az egyik legdurvább, és ez nemcsak a számokon, hanem a kórházi leterheltségen is látszik. Beszélt arról is a rektor, hogy a Semmelweis Egyetemen kezelt betegek száma a héten már mintegy 10 százalékkal meghaladta a novemberi csúcsot. Ennél még súlyosabb, hogy az intézmény intenzív osztályainak 60-65 százalékát teszik ki a koronavírusos betegek. EZT SE HAGYD KI: Megkapta a lemondó sms-t, mégis elment az oltópontra: Astra Zeneca-oltással jött ki egy budapesti páciens

Oda kell figyelni

Merkely egyetért azzal, hogy az új vírusvariánsok sokkal fertőzőbbek és gyorsabban is terjednek, mint más vírustípusok. Úgy gondolja, hogy emiatt a következő hetekben sokkal jobban oda kell figyelni majd a korlátozó intézkedésekre és a szabályok betartására.

Még nem találkoztak súlyos beteg gyerekkel

Mint mondja, nagyon súlyos koronavírusos megbetegedéssel még nem találkoztak gyerekek esetében, sőt még lélegeztetőgépre sem kellett kötniük senkit a fiatalok közül.

Nem okoz meddőséget az oltás

Az interneten sajnos rengeteg tévhit vagy álhír terjed a koronavírussal és a vakcinákkal kapcsolatban, több helyen is olvasható, hogy az oltások meddőséget okozhatnak. Merkely Béla tisztázta a kérdést, és azt mondta, hogy kizárt, hogy a vakcina ilyesmit okozna, sőt minden olyan anyát, aki a közeljövőben gyermeket szeretne, arra biztat, hogy oltassa be magát. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Kiemelt kép: Merkely Béla – Forrás: MTI/Kovács Tamás