A parlament elfogadta A munka törvénykönyve módosítását. Uniós irányelveket kellett törvénybe iktatni.

Megváltozott a helyzet

A világjárvány óta sokan hibrid munkavégzésben dolgoznak. Munkájuk egy részét otthonról, távmunkában végzik, másik részét pedig bent a fizikai munkahelyükön. Egyre többen vannak olyanok is, akik teljesen szabadon választhatják meg a munkaidejüket és a munkavégzés helyszínét. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sok munkáltató változtatott az eddigi szemléletén

Annak érdekében, hogy optimalizálva legyenek a bérköltségek, a munkaterhek és a túlóraköltségek, sok munkáltató dönt úgy, hogy munkaidőkeretben foglalkoztatja a dolgozókat. A változásokat Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal munkajogászai foglalták össze az Index számára.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ez az egyik fő változás

A munkáltatók a januártól belépő dolgózóik számára kötelesek lesznek majd szélesebb körű tájékoztatást adni a munkakörök kapcsán. Meg kell majd nevezni, hogy milyen napokra lehet beosztani a munkaidőt, melyek a lehetséges kezdési és befejező időpontok. Ki kell térnie majd a munkáltatóknak arra is, hogy milyen tartamú túlóra lehetséges.

Módosulnak a határidők

Eddig a munkáltatóknak 15 munkanapon kellett megadni a munkáltatói tájékoztatást, az új belépőknek ezt 7 napon belül kell biztosítani. A régebbi munkavállalók felé akkor lesz a munkáltatónak ilyen kötelezettsége, ha azt a korábban felvett dolgozó 2023 március végéig igényli. Nekik viszont elegendő 30 napon belül teljesíteni az ilyen jellegű kérésüket.

Ezek is érdekelhetnek!

Munkaszerződés módosítása

A munkavállalók 2023 januárjától kérhetik, hogy módosításra kerüljön a munkaszerződésük. A cégen belül lévő nyitott pozíciókra a munkahelyen belül bárki jelentkezhet, aki már legalább fél éve ott dolgozik. Azok, akik 8 évnél fiatalabb gyermeket nevelnek és legalább fél éve alkalmazottak egy cégnél, kérhetik, hogy más munkarendben vagy akár távmunkában dolgozhassanak, adott esetben részmunkaidőben. Az ilyen kérelmek kapcsán a munkáltatónak 15 napon belül döntést kell hoznia.

Lesznek újonnan bevezetett szabadságítípusok

Egy uniós irányelvnek megfelelően új szabadságformákat is bevezetnek. Az apaszabadság ennek következtében tíz napra növekszik. Összesen 44 munkanap lesz a gyermek 3 éves koráig járó szülői szabadság, ezt mindkét szülő igénybe tudja venni.

Gondozói munkaidő-kedvezmény

A módosítás másik nagy újdonsága a gondozói munkaidő-kedvezmény. Ha valaki beteg hozzátartozóját vagy vele együtt élő társát gondozza, extra szabadnapokat kaphat. Ez egy évben legfeljebb 5 munkanapot érinthet.

Felmondással kapcsolatos változások

A munkáltató az extra szabadságok ideje alatt nem mondhat fel a dolgozójának. Fontos még megjegyezni, hogy a munkáltatónak olyan esetekben is indokolnia kell, hogy miért szünteti meg egy alkalmazottja munkaviszonyát, amelyek esetében eddig nem kellett a törvény szerint.

Változnak a próbaidővel kapcsolatos szabályok is

Arányosítani kell majd a munkáltatónak a próbaidő hosszát. Ha egy dolgozó a szerződése szerint 6 hónapra kap meg egy állást, akkor a próbaidő ezzel arányosan legfeljebb másfél hónapig tarthat. Akkor lehet 3 hónapos a próbaidő, ha legalább egy évre vesznek fel valakit. Az azonnali hatályú felmondást viszont a próbaidő utolsó napjáig postára lehet adni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Bugány János