Ma tartotta a közgyűlését a Mol, az eseményt Hernádi Zsolt, a vállalat elnöke nyitotta meg. A Mol-vezér többek között beszélt az Oroszország elleni energetikai szankciók kivitelezhetőségéről és lehetséges hatásairól, arról, hogy a Mol mennyire gyorsan tudna átállni nem orosz olaj felhasználására, de elmondta a véleményét a kormányzati árszabályozásról is. Szerinte nem lehet túl sokáig fenntartani a benzinár-stopot, mert elfogynak az erőforrások.

Megszüntetné a benzinár-stopot

Hernádi Zsolt, a Mol vezetője a cég közgyűlésén elmondta, hogy nem lehet sokáig fenntartani a jelenlegi helyzetet. Azt is kijelentette, hogy 2022-ben a magas energiaárak biztosan fenn fognak maradni. Mint fogalmazott: Középtávon ki kell vezetni az átmeneti intézkedéseket, vissza kell térni a piaci normákhoz. Ha ez nem történik, akkor áruhiány léphet fel, esetleg társadalmi feszültségek keletkezhetnek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem megy tönkre a Mol

A Mol vezérének kijelentése azért is meglepő, mert március 9-én az ATV-ben azt mondta, hogy a 710 Ft-os valódi üzemanyagár és a benzinkutakon fizetendő 480 Ft-os ár közti különbség a Mol vesztesége. Mint fogalmazott: „Ez egy kellemetlen dolog, amelyet túl kell élni, ettől nem megy tönkre a vállalt.”

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Csak orosz kőolajat tudunk feldolgozni

Hernádi Zsolt akkor elmondta: Magyarország azét van rászorulva az orosz kőolajra, mert a hazai kőolajfinomítók nagyrészt csak orosz-típusú olajat tudnak feldolgozni. A gázzal kapcsolatban pedig azt mondta, hogy teljesen ki vagyunk szolgáltatva az orosz gáznak, jelenleg máshonnan nem pótolható az orosz földgáz. Az Adriai-tengeren lévő, a hajókon érkező cseppfolyós földgázt a csövekbe fejtő CNG-terminál sem tudná teljesen ellátni az országot.

Nagy baj lenne, ha nem jönne orosz olaj és gáz

Ezt most a Mol mai közgyűlésén is lényegében megerősítette. Elmondta: Közép-Európa ma nincs abban a helyzetben, hogy egyik napról a másikra leváljon az orosz kőolajról. „Ha holnaptól nem érkezne orosz kőolaj a Barátság­-vezetéken, akkor 2-4 év között tudjuk biztosítani a régi ellátási szintet, s ez 500-700 millió dollárba kerülne” – fejtette ki a vezérigazgató.

Nem sok minden történt a nagy profitból

A magyar cégben már nyolc évvel ezelőtt, az első orosz-ukrán válság, a Krími-válság után elkezdtek azon gondolkodni, hogyan tudnák ellátni orosz olaj nélkül a finomítókat, például az Adria-vezetéken keresztül. El is indult a munka, de 170 millió dollár beinvesztálása után is csak addig jutottak, hogy mindössze 30 százalékkal tudták megnövelni a nem orosz kőolaj bekeverési arányát – írja az Mfor.hu.

Nem készültünk fel?

„Ha holnaptól nem érkezne orosz kőolaj a Barátság­-vezetéken, akkor 2-4 év között tudjuk biztosítani a régi ellátási szintet, s ez 500-700 millió dollárba kerülne” – vetítette előre Hernádi Zsolt. A napokban jelentette be egyébként a Mol lengyel versenytársa, hogy várhatóan az év végéig teljesen levállnak az orosz kőolajról és földgázról. Úgy tűnik, Magyarországon az elmúlt 8 évben nem túl sok történt, pedig a Mol-vezér kijelentése alapján lett volna idő és pénz felkészülni az olaj, – és gázcsapok esetleges elzárására.

Benzinárstop

A Mol elnök-vezérigazgatója kitért a tavaly november 15-étől élő, most szerdán pedig július 1-jéig meghosszabbított üzemanyagár-stopra is, mely keretében a lakosságnak a benzinért és a gázolajért sem kell többet fizetnie 480 forintnál, holott enélkül a benzin literje ma 591, a gázolajé 674 forintba kerülne. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kivezetné a benzinár-stopot

Hernádi Zsolt annak a véleményének adott hangot, hogy sokáig nem lehet fenntartani a benzinár-stopot, mert elfogynak az erőforrások, amit például a zöldesítésre kellene fordítani. A magas energiaárak 2022-ben biztos velünk maradnak, de erre nem lehet megoldás a hatósági árak szabályozása. Ide kapcsolódik: Spóroljanak az emberek, érezzék a terheket – mondja az OTP milliárdos vezére, Csányi Sándor, aki szerint nem jó a rezsicsökkentés, közben az oroszok már elzárták a bolgár és a lengyel gázcsapot

Kiemelt kép: Hernádi Zsolt, a Mol elnöke – Forrás: ATV