Csütörtök hajnalban a paksi atomerőmű 3-as blokkjának teljesítménye a felére csökkent.

Ez történt

Január 19-én 3:26-kor generátor védelmi működés történt az MVM Paksi Atomerőmű 3. blokkján. Minderről az Országos Atomenergia Hivatal honlapja számolt be. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez a helyzet

A 3. blokk 253 megawatt, míg a másik három blokk 500 megawatt feletti teljesítményen üzemel jelenleg. Mindez azt jelenti, hogy a meghibásodásnak súlyos következményei vannak. A blokk teljesítménye ugyanis a felére zuhant vissza.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Keresik a megoldást

Az atomerőmű honlapja szerint a szakemberek vizsgálják, mi okozhatta a hibát. Egyelőre tehát a problémát kiváltó okra nem derült fény. A hiba elhárítása folyamatban van.

Ezek is érdekelhetnek!

Mire lehet számítani?

Ha megtörténik a javítás, akkor a blokkot vissza fogják terhelni a névleges teljesítményre. Az atomerőmű honlapján leszögezik, hogy a blokk biztonságával kapcsolatban nem állnak fenn kérdések. Nincs a tevékenységnek környezetre gyakorolt hatása, áll a közleményben.

Mi a helyzet az atomerőmű többi blokkjával?

Az atomerőmű négy blokkal rendelkezik. Csak a 3. blokkal adódott probléma, a többi zavartalanul működik. Remélhetőleg hamarosan sikerül a szekembereknek elhárítani a hibát.

Ezt érdemes tudni a paksi atomerőműről

Négy darab, egyenként bruttó 500 megawatt teljesítményű reaktorblokkból áll az atomerőmű. A 2021-es adatok szerint abban az évben nagyjából 16 ezer gigawaattórányi áramot termelt az erőmű. Ez a hazai villamosenergia-termelés felét jelenti, míg a hazai bruttó villamosenergia-igény 34%-át tudta kielégíteni.

Kétségek a Paks II. megépítése kapcsán

Az Európai Unió úgy adott engedélyt a Paks II. megépítésére, ha Magyarország a Paks I.-et kivonja az áramtermelésből 2037-re. A kormány azonban a régi reaktorok üzemidejét is szeretné meghosszabbítani. Minderre Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője mutatott rá.

2014-ben történt a megállapodás

A magyar és az orosz kormány megállapodást kötött 2014 elején. Abban egyeztek meg a felek, hogy az orosz állami Roszatom új atomerőműveket épít Paksra. Ez orosz állami hitelből tudna megvalósulni.

Engedély kellett hozzá

A beruházás megvalósításához kellett az Európai Bizottság engedélye is. Hosszasan vizsgálták, hogy tiltott állami támogatásnak számított-e a beruházás finanszírozása. Végül a kormány megkapta az engedélyt arra hivatkozva, hogy a Paks I. négy blokkjának üzemideje 2032 és 2038 között le fog járni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Paksi Atomerőmű – Forrás: Wikipédia