A Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György 0%-os jegybanki hitelt adna minden újépítésű házra, lakásra. Ezt közvetlenül az embereknek és nem a bankoknak adná. Szerinte hibás lépés volt visszaemelni a lakásáfát mert az így inflációt termel. Sokkal több új otthonra lenne szükség a magyar piacon, hogy csökkenjenek az árak, a jegybank elnökének új ötletétől kiakadtak a bankárok.

Nyerhetnénk évi 30-40 ezer új otthont, erős támogatást a demográfiai fordulathoz, évi 1 százalékos többlet GDP-növekedést, 40-50 ezer új teljes munkahelyet, jelentős többlet költségvetési bevételt, zöld és energiatakarékos új lakásállományt, új kertvárosokat, új tereket nagycsaládosoknak és családi együttéléseknek, új „otthonom a váram” védelmi vonalakat a járvány helyzetekre és még lehet sorolni a várható előnyöket – írja a Növekedés.hu oldalon megjelent cikkében a jegybank elnöke.

Ezt olvastad? Fontos hír, kattints a címre! Vitézy Dávid: Nem fenntartható egy olyan lakópark, ahol egy család 2 autó nélkül nem tud élni

Matolcsy György szerint egyéni értékrendű ország vagyunk, a személyes gyarapodás a lehető legjobb saját otthon elérését célozza elsőként, ezért keresleti oldalról eleve erős az érdekeltség az otthonteremtésre.

A jegybank elnöke szerint kínálati fordulatra van szükség, mert az erős kereslet nem találkozik hasonlóan erős kínálattal a lakáspiacon, sem a mennyiség, sem a térszerkezet tekintetében. Az ÁFA korábbi kedvezményes mértékének visszaemelése – ami hibás lépés volt – tovább gyengíti a kínálati oldalt. Összességében a mai rendszerben a lakáspolitika inflációt termel és nem új otthont teremt – fogalmaz Matolcsy György.

A bankvezér felvázolja a tervét, melyet Új Otthon Programnak nevezett el. Ennek lényege, hogy kizárólag zöld otthonok építését támogatná 0%-os hitellel, amit az otthont építők és vásárlók vehetnének fel. A családok mellett az ingatlanfejlesztőknek is forrást kínálna a konstrukció, felső határokkal.

Tíz éves futamidejű lehetne ez, így még nem terhelné hosszú távon a jegybanki mérleget. Az elbírálási folyamat során igénybe vehető a pénzügyi rendszer szereplőinek előminősítése, amiért a jegybank díjat fizethet.

A pénzügyi szolgáltatók előminősítése 5 napnál, a jegybank döntése 5 óránál a pénzutalás pedig 5 másodpercnél nem tarthat tovább.

Mindezzel szerinte 30-40 ezer új otthont, erős támogatást a demográfiai fordulathoz, évi 1 százalékos többlet GDP-növekedést, 40-50 ezer új teljes munkahelyet lehetne teremteni.

Ide vág: „Az összes pénzünk benne van” – Több mint 100 család bukhatja el lakását és minden pénzét egy lakóparkban

Kiakadtak a kereskedelmi bankárok

A kereskedelmi bankok nem fogadták repeső örömmel a jegybank elnökének ötletét. Rögtön megjelent előttük a kép, hogy kivennék őket a rendszerből, egyszintű bankrendszert hoznának ezzel létre az ingatlanhitel piacon, ráadásul a most hitelt nyújtó bankoknak semmi sem maradna, csak a hitelminősítés, a bizniszből kimaradnának.

A Portfolió.hu beszámolója szerint a kereskedelmi bankszakma fúrja a jegybank elnökének ötletét, egymás mellé sorakoztatják az érveiket, hogy miért jó a jelenlegi rendszer.

Félő, hogy a bankok mellőzése nem piaci, és a legkevésbé sem hatékonysági szempontokat vinne be a hitelezésbe, a közvetlen jegybanki szerepvállalás pedig olyan tevékenységek helyét venné át, amelyek ma jól működnek – nyilatkozta a portálnak egy piaci szereplő.

Mennyibe kerülne egy ilyen hitel?

Ha az új lakások piacán megjelennének a mostaninál 10 millió forintonként mintegy 20 ezer forinttal alacsonyabb havi törlesztőrészletű lakáshitelek a Portfolió számítása szerint átlagosan kb. 103 ezer helyett 83 ezer forintot jelentene a kamatmentesség 4,5% helyett, 10 éves futamidőnél.

Ide kapcsolódik: Lakóparkos kiköltözők, gyüttmentek! Sokan megkapják a helyiek lenézését az agglomerációban, Vácon azt mondták: elég volt ebből

Kiemelt kép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke – Fotó: BPKmontázs