Hamarosan csökkenhet a búza ára, ami jótékony hatással lehet a vásárlók számára a kenyér árát illetően.

Egekben a kenyér ára

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 900 forintba került átlagosan egy kiló kenyér decemberben. Ez éppen a kétszerese az egy évvel korábbi adatnak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Változásra lehet számítani

A gabonaszövetség tagozati elnöke szerint fordulat fog bekövetkezni. Körülbelül öt százalékkal csökkenhet a búza ára. Ezzel együtt a liszt is olcsóbb lehet, mondta Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója az RTL Híradó számára.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A fogyasztók örülhetnek, a termelők nem

A liszt és a kenyér árának csökkenésének természetesen örülni fognak a fogyasztók. Ugyanakkor az árcsökkenés a feldolgozókat valamint a termelőket rosszul érinti. A gazdaságok tíz százaléka fizetési nehézségekkel küzd annak okán, hogy esik a búza ára.

Ezek is érdekelhetnek!

Ezért vannak nehéz helyzetben a feldolgozók és a termelők

A munkabérek nőnek, csakúgy, de a csomagolás költsége is emelkedik. Ennek ellenére a liszt árát csökkenteni kényszerülnek, mert a pékek ezt követelik. A búza ára azóta csökken, hogy megindult a búza szállítása a háború sújtotta Ukrajna területéről.

A magyar termés árára is hatással van az ukrán gabona

Az olcsó ukrán gabona lenyomja a magyar gabona árát is. Körülbelül a harmadával csökken az értéke ennek a tényezőnek a hatására. A magyar búza tonnánkénti ára így 90-95 ezer forint.

Ennyiért nem lehet búzát termelni idehaza

Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Szövetségének főtitkára az RTL Híradó számára azt mondta, ennyiért lehetetlen Magyarországon búzát termelni. Nagy István Agrárminiszter a Kossuth Rádiónak azt mondta: “nagyon komoly levelet és kezdeményezést is tettünk az Európai Tanács felé, hogy hozzon intézkedéseket az európai belpiac stabilizálása érdekében.”

Tetőzhet az élelmiszerek drágulása

Raskó György agrárközgazdász azt mondta az RTL Híradóban, hogy április-május környékén biztosan meg fog állni az élelmiszerek árának növekedése. Ha a kormány kivezeti az ársapkát, akor még az ársapkás termékek ára egyszer megugorhat.

Olcsóbbak lehetnek a tejtermékek

Ugyancsak Raskó György mondta azt, hogy a tejtermékek ára mérséklődhet. A lakosság a sajtok árának drágulására úgy lépett, hogy egyszerűen sokan nem vették meg ilyen összegért. Egy egyszerű trappista sajt esetén is tapasztalható volt ez a jelenség.

Kiugróan magas az élelmiszerek árának drágulása Magyarországon

Decemberben közel háromszor akkora volt az élelmiszerek árának drágulása idehaza, mint amekkora átlagosan volt az EU-ban. Ez az Eurostat statisztikából derül ki. Egy év leforgása alatt átlagosan 50%-kal drágult az élelmiszerek ára Magyarországon. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balázs Attila