Pénteken látott napvilágot az az elképesztő állítás, hogy Pfizer-BioNTech alelnöke, Karikó Katalin annak idején ügynök volt. A világhírű tudós eddig nem szólalt meg az ügy kapcsán, ám most végre megtörte a csendet és elmondta, mi is az igazság.

Hazafias alapon szervezték be

Karikó Katalin még 1978-ban kedte meg a pályafutását Magyarországon, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában, majd még az év október 31-én „titkos megbízott minősítéssel, hazafias alapon” beszervezték a Belügyminisztérium III./II.-es osztályára, ami kémelhárítással foglalkozott, írja a Blikk. A lap továbbá azt is írja, hogy ennek a szervezetnek dolgozott, a korábbi miniszterelnök, Medgyessy Péter is. Karikó Katalint pedig a későbbi országos rendőr-főkapitány, Salgó László szervezte be. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

2017-ben írtak erről először

Ezen információk egyébként legelőször Bálint László történész, korábbi kémelhárító, még 2017-ben kiadott, „A hálózati nyilvántartás szereplői” című kötetében szerepeltek először, azonban Karikó Katalin nevét akkor még nem sokan ismerték.

Dokumentumokkal bizonyítható

A lap részletesen kifejti, hogy a történész az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában fellelhető dokumentumok alapján dolgozott, ezen iratok másolatának egyes részleteit pedig a Blikk is megismerhette. EZ IS ÉRDEKELHETI: Orbán Viktornál járt Karikó Katalin, a Pfizer-vakcina magyar fejlesztője, miről beszélgettek?

“Lengyel Zsolt”

Ezek alapján Karikó Katalin, Lengyel Zsolt fedőnéven adott le jelentéseket, majd 1985-től pihentették, vagyis befejezte a tevékenységét. A kutatót ebben az évben elbocsátották a szegedi intézetből, ekkor költözött a családjával az USA-ba.

A történész nem nyilatkozott

Bálint László, történészt a Blikk megkereste az ügyben, ám ő azt mondta, hogy az említett témában most még nem kíván nyilatkozni. “Amit a múltból előrángatott könyveimben írtam, azt minden tekintetben fenntartom, de az értelmezésnél ne csak a közzétett részleteket vegyék figyelembe” – mondta a lapnak. NE HAGYD KI! “Hiába mondta valaki, hogy hülye vagyok, én tudtam, hogy amit csinálok, az fontos” – Karikó Katalinnak Zorán dalai adtak erőt a folytatáshoz, és most találkozott a két híresség

Ezért lehetett jelentős a beszervezése

Egy másik – neve elhallgatását kérő – történészt azonban szóra bírt a a lap, aki elmondta, hogy bár nem tudott Karikó Katalin beszervezéséről, de úgy véli, hogy azért szervezhették be, mert a szegedi kutatóintézet stratégiai jelentőséggel bírt, illetve kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkezett, ráadásul a nyugati és szovjet vendégkutatók és delegációk is gyakran megfordultak ott. A megyei kémelhárítás így potenciál külföldi hírszerző tevékenységet feltételezett itt, melynek elhárítására beszervezésekkel tettek lépéseket, írja a Blikk.

Mit jelent, hogy hazafias alapon?

A történész arról is beszélt, hogy Karikó Katalin hazafias alapon szervezték be, ami nem jelent semmit sem, csupán annyit, hogy nem anyagi ellenszolgáltatásért cserébe vállalta a feladatot.

Megszólalt Karikó Katalin

A péntek óta keringő hírekkel kapcsolatban Karikó Katalin eddig nem szólalt meg, ám most kiadott egy nyilatkozatot. EZT IS OLVASD EL! „Kedves Katalin, köszönjük, hogy meglátogattál minket, bármikor szívesen látunk! ” – Merkely Bélánál járt a Pfizer vakcina kifejlesztője, Karikó Katalin

Édesapjára hivatkozva fenyegették meg

“Tény, hogy 1978-ban, amikor tudományos segédmunkatársként kezdtem dolgozni, felkerestek, megtaláltak, kényszerválasztás elé állítottak. Édesapámnak az 1956-os forradalomban történt részvételére, „bűnös” múltjára hivatkozva, engem a szakmai munkám ellehetetlenítésével fenyegettek meg.Azt tudtam, hogy édesapámat 1957-ben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, munkahelyéről elbocsátották, 4 évig munkát nem kapott. Tudtam, hogyan működik az a rendszer, féltem, ezért aláírtam a beszervezésre vonatkozó dokumentumot.” – mondta Karikó Katalin a  Telexnek, majd így folytatta:

Semmilyen írásos jelentést nem adott

“Az ezt követő években semmilyen írásos jelentést nem adtam, senkinek nem ártottam. Tudományos tevékenységem, kutatásaim folytatása érdekében távozni kényszerültem. Az elmúlt 36 év alatti kutatómunkámat, tevékenységemet az emberek gyógyítása érdekében folytattam. Többé soha, senki nem tudott megtörni, céljaimtól eltávolítani. Ezzel a nyilatkozattal lezártnak tekintem ezt az ügyet” – zárta gondolatait a világhírű kutató.

Édesapját kirúgták

A Telex ezen túlmenően azt is írja, hogy a biológus édesapja, Karikó János a Forradalmi tanács tagja volt 1956-ban, Kisújszálláson. A forradalomban vállalt szerepe miatt azonban 1957-ben kirúgták és négy éven át nem is kapott semmiféle állást. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Karikó Katalin – Forrás: YouTube