Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában közönség nélkül megtartott gálaesten.

Tudomány

Magyar építészet és építőművészet kategóriában Kovács Csaba, építész, belsőépítész; magyar képzőművészet kategóriában Szőcs Miklós TUI szobrászművész; magyar oktatás és köznevelés kategóriában a Bolyai János Matematikai Társulat; magyar tudomány kategóriában Kondorosi Éva, molekuláris biológus vehette át az elismerést.

Újságírók

A magyar sajtó kategóriában Rónai Egon újságíró, televíziós-rádiós műsorvezető, riportert díjazták. Az ugyancsak 15 millió forinttal járó Közönségdíjat Borbás Mária televíziós szerkesztő kapta.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

A legendás 1971-es csapat

A magyar sport kategóriában Jónyer István, Klampár Tibor és Gergely Gábor világbajnok asztaliteniszezők kapták a díjat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Irodalom

Magyar irodalom kategóriában Kovács István költő, műfordító, történész, polonista; magyar népművészet és közművelődés kategóriában Héra Éva közművelődési szakember; magyar zeneművészet kategóriában Takács-Nagy Gábor hegedűművész, karmester.

Színésznő

A magyar színház- és filmművészet kategóriában Básti Juli színművész kapta az egyenként 15 millió forinttal járó díjat.

MTI/Szigetváry Zsolt

Közönségdíj

“Igazán megható pillanat volt számomra, amikor kiderült, hogy én lettem a Prima Primissima közönségdíjának nyertese. Köszönöm mindenkinek, aki szavazott rám, aki támogatott és aki kedves szavakkal biztatott! Hálás vagyok, Nélkületek nem sikerülhetett volna!” – írta Facebook oldalán Borbás Marcsi, miután átvette a díjat.

Tavaly a pandémia miatt másra fordították az összeget

Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében felidézte, hogy a pandémia miatt tavaly nem tarthatták meg a hagyományos díjátadót, helyette tíz olyan, az egészségügyben tevékenykedő civil szervezetet díjaztak 20-20 millió forinttal, amelyek tevékenységében a járvány jelentős károkat okozott.

Megoldás kellene a járványra

“A rendkívüli helyzetek általában rendkívüli embereket hoznak felszínre, ezért napjainkban különösen felértékelődött a tudósok szerepe” – mondta Csányi Sándor, hozzátéve: azt kívánja, hogy minél előbb találjanak megoldást a mostani világjárványra, ami rombolja a gazdaságot, a társadalmat és fájdalmas tragédiákat okoz a családoknak.

Kizárólag a teljesítmény számít

Csányi Sándor beszélt arról is, hogy a díj nagy társadalmi elismertsége annak köszönhető, hogy választásaikat mindig kizárólag a jelöltek által nyújtott teljesítményre alapozták.

Már a Prima is nagy szó

Kiemelte, hogy nemcsak a Prima Primissima, hanem a Prima-díj is jelentős elismerés, hiszen minden kategóriában rendkívül sok, összesen 704 érvényes jelölés érkezett a korábbi díjazottak és a több mint 100 szakmai szervezet részéről.

Elszántság és tehetség

“A legjobb háromba bejutni egy-egy kategóriában csak úgy lehetséges, ha valaki idejét, energiáját nem kímélve végzi hivatását. Elsők között lenni tudományban, kultúrában, sportban, művészetekben csak annak adatik meg, akinek az elszántsága tehetséggel párosul” – hangsúlyozta Csányi Sándor, majd gratulált a díjazottaknak.

Címlapfotó: MTI/Szigetváry Zsolt