Kedden délben 500 ezer adag kínai vakcina érkezik Magyarországra Pekingből. A magyar kormány különgépe ma hajnalban indult el Ferihegyről. Közben úgy tűnik 18 ezer Pfizer-vakcina elszámolásával valami nem stimmel – állítja egy szemfüles újságíró.

500 ezer adag kínai vakcina érkezik

Elindult Pekingbe az a magyar repülőgép, amely 500 ezer adag kínai vakcinát hoz Magyarországra. Menczer Tamás államtitkár ezzel kapcsolatban azt mondta egy Facebook-videóban, hogy ez 225 ezer ember beoltásához lesz elegendő. A gép indulásáról készült videót a cikkünk alján lehet megnézni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

30 millióan megkapták

Ezt az oltást a világon már több, mint 30 millió ember megkapott, köztük sokan Szerbiában is. Menzer Tamás állítása szerint a vakcina gyártóhelyét és dokumentációját a magyar szakemberek megvizsgálták.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Kezdődhet a tömeges oltás

A repülőgép várhatóan kedd dél körül érkezik vissza Budapestre az oltásokkal, ezt követően a népegészségügyi szakemberek mintát vesznek az oltóanyagból, azt megvizsgálják, és ha mindent rendben találnak, kezdődhet az oltás – fogalmazott az államtitkár.

Az ország 3%-a van beoltva

A hétfői friss adatok szerint eddig 336 ezren kapták meg az oltást, ez a magyar lakosság 3%-a. A holnap érkező 225 ezer ember beoltására elegendő oltás a lakosság 2,5%-ának elegendő. Nagy kérdés persze, hogy kik kapják majd meg a kínai vakcinát és hányan lesznek, akik inkább nem kérik.

Orbán Viktor a kínai vakcinát kéri

Orbán Viktor január végén jelentette be, hogy ő kifejezetten a kínai vakcinával fogja magát beoltatni. A miniszterelnök azért bízik ebben az oltóanyagban, mert szerinte a kínaiak ismerik legjobban a koronavírust. Így fogalmazott: „Ezt a vírust a kínaiak ismerik a legrégebb óta, és emiatt ezt a vakcinát választom – mondta a miniszterelnök a rádióban.

Keveset tudni a kínai vakcináról

Nem oltatná be magát a kínai vakcinával Zacher Gábor – mondta a toxikológus az ATV Civil a pályán című műsorában. Szerinte nagyon keveset lehet tudni a kínai vakcináról. Míg a Pfizer vakcina leirata 20 ezer oldal, a kínai oltóanyagé néhány száz – érvelt a szakember.

Mindenki ködösít

Ha a döntéshozók nem ködösítenének, és részletes információkat közölnének, beoltaná magát. A toxikológus szerint a magyar hatóságok azért ködösítenek, mert ködösítenek a kínaiak is. Beszélt arról is, hogy szerinte Kínában nem negyvenezren haltak meg koronavírusban, miközben Indiában a hasonló méretű Indiában a halálozási arány ennek a sokszorosa.

14 nagykövet kereste fel Pekinget

A keleti vakcinák felől is egyre többen érdeklődnek, Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a kínaiakkal folytatott tárgyalások másokat is megindítottak, és már 14 európai uniós ország nagykövete hívta fel a pekingi magyar nagykövetet, amiatt, hogy megtudják, kinél lehet érdeklődni a Sinopharm cégnél.

A szegedi kutató szerint súlyos mellékhatásai lehetnek

Súlyos mellékhatásai is lehetnek a kínai vakcinával történő beoltásnak, illetve azt sem bizonyították, hogy milyen mértékben hatásos az oltóanyag – hívta fel a figyelmet Duda Ernő szegedi immunológus.

Lopakodó vírus

A kínai oltóanyagban levő vírus nem tud szaporodni az emberi szervezetben, viszont bekapcsolja az immunredszer riasztórendszerét. A szegedi professzor szerint a koronavírus nagyon hasonlít a Zika-vírusra abban a tekintetben, hogy „lopakodó” vírus. Mint fogalmazott: olyan molekuláris mintázatokat hordoz, amilyenek az emberben is előfordulnak, ezért potenciálisan autoimmun folyamatokat indíthat el. 

Önmagát támadhatja a szervezet

Előfordulhat, hogy a szervezet önmagát kezdi el támadni. Nem véletlen, hogy a nyugati cégek nem a hagyományos technológiát alkalmazzák, és csak azt az antigént akarják bevinni az oltással, ami feltétlenül szükséges a vírus elleni harchoz – állítja a szegedi professzor. IDE KAPCSOLÓDIK: „A hátamon feláll a szőr attól, hogy inaktivált egész koronavírussal oltsunk” – mondja a szegedi professzor, közben a pécsi kutatók beoltatnák magukat a kínai vakcinával

A pécsi immunológusok beadatnák maguknak az egyik kínai vakcinát

A pécsi virológusok nemrég arról írtak a közösségi oldalukon, hogy több kínai vakcina létezik, az alacsony hatékonyságú vakcina a Sinovac, mellett más termékek is léteznek, mint például a BBIBP-CorV, melyet a Sinopharm nevű cég fejlesztett, úgy tűnik ez megtetszett a pécsieknek, mert beadatnák maguknak. IDE KAPCSOLÓDIK: Müller Ceclia védelmébe vette a kínai vakcinát és elárulta hányan kapták meg az orosz oltást Magyarországon

Nem stimmel valami a Pfizer-vakcina számaival?

Az Átlátszó arról ír, hogy a nyilvánosan kommunikált vakcinaszállítmányokban szereplő adagok mennyisége nem azonos azzal, amely a kormányzati oldalon szerepel. Az oknyomozó portál szerint 18 ezer Pfizer-vakcinával több érkezett az országba, nem tudni mi történt ezekkel.

Zavaros komunikáció

A portál arra hívja fel a figyelmet, hogy a zavaros kommunikáció miatt nem egyértelmű, hogy ezek a vakcinák megérkeztek-e Magyarországra vagy sem, ha pedig igen, akkor az a kérdés, miért számolnak rosszul azok, akik a tájékoztatást adják a vakcinaszállítmányokról. A részletes cikket ide kattintva lehet elérni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit pedig ide kattintva éred el.

Itt a videó a kínai vakcináért induló repülőgépről

Kiemelt kép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd