Ég a napmelegtől a kert, kókad a paradicsom, tikkadt szöcskenyájak legelésznek – szomjas a kert a kánikulában. Közben, ahogy azt itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon az elsők között megíruk, vízkorlátozást vezettek be egyes agglomerációs településeken. Most akkor mi lesz a kerttel? Hogyan lehet mégis locsolni a korlátozás idején? és egyáltalán mire készüljünk a jövőben? Kertrovatunk vezetője, Halmos Mónika megfontolandó javaslatokkal áll elő az alábbi írásában.

Tilalom

Locsolási tilalom esetén az ivóvízzel kertet öntözni, medencét feltölteni, autót mosni tilos, kerülni kell a nem létfontosságú ivóvíz-felhasználást. És itt álljunk is meg: mert az ivóvíz drága kincs – gondoljunk azokra az országokra, ahol a csapból nem is folyik iható víz. Nekünk megadatott, hogy jó minőségű ivóvizünk van – amit ivásra kellene használni. EZT IS OLVASD EL: Vízrazzia Pécelen, őrök járják a várost és ellenőrzik a vízhasználatot, pénzbírságra számíthat, aki locsol, megszólalt a polgármester

Tikkadt fűcsomók a kertben

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Takarékoskodni az ivóvízzel

Az ivóvíz azonban öntözésre nem való, és aki felelősen kertészkedik, az tudja ezt jól. És azt is, hogy a növényeknek a legjobb a langyos esővíz, amit a kánikulában közvetlenül a növények tövéhez érdemes kijuttatni. IDE KAPCSOLÓDIK: Tilos az autómosás és a locsolás – Gödöllőn is vízkorlátozást rendelt el a polgármester

Esővizet gyűjteni

Most kell mindenkinek átgondolni a kertet és a kertészkedésünket: mi a jó nekünk, a növényeinknek, és a bolygónak? Ha eddig nem tettük, akkor álljunk neki, és teremtsük meg az esővíz-gyűjtés feltételeit: tartályok, ciszterna. Aki építkezés előtt áll, mindenképpen gondoljon erre! TÉMÁBA VÁG: Egymás után rendelik el a vízkorlátozást az agglomeráció településein, mi történik itt?

Szárazságtűrő növények és talajtakarás

Ültessünk olyan növényeket, amelyek jól bírják a szárazságot. Gondoskodjunk a talaj árnyékolásáról, takarjuk le mulccsal, hogy minél kisebb mértékben száradjon ki, lassabban párologjon el a nedvesség: mulcsként használjuk a levágott füvet.

Gyep vagy pázsit?

Engedjük el az angol gyep gondolatát. Zöld felületnek ültessünk olyan talajtakaró növényeket, amelyek jól bírják a nyarat, nem kell öntözni, ezért nem is kell sűrűn nyírni, mégis szép zöld felületet adnak, mint a lóhere, a kerekrepkény.

Okosan öntözni

Az öntözésnek is megvan a maga titka, erről itt írtunk bővebben. Kannával, gravitációs csepegtetős öntözéssel tartályból – mindenképpen megfontolást és ma már gondos tervezést igényel.

Felelősséggel

A jövőnkért érzett felelősséggel érdemes átgondolni minden olyan cselekedetet és beruházást, amely plusz vizet, energiát igényel: az öntözőrendszert, a medencét, a jakuzzit. Ültessünk több árnyat adó fát, dús lombú cserjéket, és jusson eszünkbe minden korty víznél: minden cseppje kincs! A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Zöld gondolatok

Újabb zöld gondolatokat a Rózsakunyhó oldalán találnak, ahol lehet jelentkezni online tanfolyamokra és kertlátogatós programokra is. Hamarosan újabb nyári kerti tanácsokkal jelentkezem, addig is további ötletekkel vár a www.rozsakunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók. Természetes és szépséges ajándékokért pedig keressék fel a Rózsakunyhó online boltját!

Kiemelt kép: Halmos Monika www.rozsakunyho.hu