Ég a napmelegtől a kert, kókad a paradicsom, tikkadt szöcskenyájak legelésznek – szomjas a kert a kánikulában. Közben, ahogy azt itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon az elsők között megíruk, vízkorlátozást vezettek be egyes agglomerációs településeken. Most akkor mi lesz a kerttel? Hogyan lehet mégis locsolni a korlátozás idején? és egyáltalán mire készüljünk a jövőben? Kertrovatunk vezetője, Halmos Mónika megfontolandó javaslatokkal áll elő az alábbi írásában.

Tilalom

Locsolási tilalom esetén az ivóvízzel kertet öntözni, medencét feltölteni, autót mosni tilos, kerülni kell a nem létfontosságú ivóvíz-felhasználást. És itt álljunk is meg: mert az ivóvíz drága kincs – gondoljunk azokra az országokra, ahol a csapból nem is folyik iható víz. Nekünk megadatott, hogy jó minőségű ivóvizünk van – amit ivásra kellene használni. EZT IS OLVASD EL: Vízrazzia Pécelen, őrök járják a várost és ellenőrzik a vízhasználatot, pénzbírságra számíthat, aki locsol, megszólalt a polgármester

Tikkadt fűcsomók a kertben

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Takarékoskodni az ivóvízzel

Az ivóvíz azonban öntözésre nem való, és aki felelősen kertészkedik, az tudja ezt jól. És azt is, hogy a növényeknek a legjobb a langyos esővíz, amit a kánikulában közvetlenül a növények tövéhez érdemes kijuttatni. IDE KAPCSOLÓDIK: Tilos az autómosás és a locsolás – Gödöllőn is vízkorlátozást rendelt el a polgármester

Esővizet gyűjteni

Most kell mindenkinek átgondolni a kertet és a kertészkedésünket: mi a jó nekünk, a növényeinknek, és a bolygónak? Ha eddig nem tettük, akkor álljunk neki, és teremtsük meg az esővíz-gyűjtés feltételeit: tartályok, ciszterna. Aki építkezés előtt áll, mindenképpen gondoljon erre! TÉMÁBA VÁG: Egymás után rendelik el a vízkorlátozást az agglomeráció településein, mi történik itt?

Szárazságtűrő növények és talajtakarás

Ültessünk olyan növényeket, amelyek jól bírják a szárazságot. Gondoskodjunk a talaj árnyékolásáról, takarjuk le mulccsal, hogy minél kisebb mértékben száradjon ki, lassabban párologjon el a nedvesség: mulcsként használjuk a levágott füvet.

Gyep vagy pázsit?

Engedjük el az angol gyep gondolatát. Zöld felületnek ültessünk olyan talajtakaró növényeket, amelyek jól bírják a nyarat, nem kell öntözni, ezért nem is kell sűrűn nyírni, mégis szép zöld felületet adnak, mint a lóhere, a kerekrepkény.

Okosan öntözni

Az öntözésnek is megvan a maga titka, erről itt írtunk bővebben. Kannával, gravitációs csepegtetős öntözéssel tartályból – mindenképpen megfontolást és ma már gondos tervezést igényel.

Felelősséggel

A jövőnkért érzett felelősséggel érdemes átgondolni minden olyan cselekedetet és beruházást, amely plusz vizet, energiát igényel: az öntözőrendszert, a medencét, a jakuzzit. Ültessünk több árnyat adó fát, dús lombú cserjéket, és jusson eszünkbe minden korty víznél: minden cseppje kincs! A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Zöld gondolatok

Újabb zöld gondolatokat a Rózsakunyhó oldalán találnak, ahol lehet jelentkezni online tanfolyamokra és kertlátogatós programokra is. Hamarosan újabb nyári kerti tanácsokkal jelentkezem, addig is további ötletekkel vár a www.rozsakunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók. Természetes és szépséges ajándékokért pedig keressék fel a Rózsakunyhó online boltját!

Kiemelt kép: Halmos Monika www.rozsakunyho.hu