Az ingyenesen kiváltható favipiravir gyógyszer minden patikában ott van, azonban Pusztai Erzsébet, infektológus szerint nagy gond, hogy napokat kell várni a tesztre és csak azután írják fel.

Minél hamarabb el kellene kezdeni a kezelést

“Minél hamarabb kezdjük el kezelni a fertőzést, annál valószínűbb, hogy sikerül kivédeni a súlyosbodást.” – mondja Dr.Pusztai Erzsébet infektológus, a V21 csoport tagja. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az alapkezelés fontossága

Az infektotógus elsősorban arra hívja fel a figyelmet, hogy akinek pozitív a tesztje, az minél hamarabb kezdje el az alapkezelést, ugyanis nem lehet tudni, hogy 2-3 nap múlva beindul-e egy súlyosabb folyamat van nem. “Nem érdemes arra várni, hogy talán nem leszek súlyosabb beteg, azonnal kezelni kell.”

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

A D-vitamin

Pusztai Erzsébet megelőzésre mindenképpen a D-vitamint ajánlja, mint mondja akár 4000 nemzetközi egységet is be lehet venni egy nap. “Egyértelműen kimutatták, hogy a legsúlyosabb Covid esetek nagy része súlyosan D-vitamin hiányos. Spanyolországban volt olyan vizsgálat, amivel ki tudták mutatni, hogy óriási adag D-vitaminnal javítani tudtak a betegek állapotán.” Ezen túlmenőn hasznos lehet a C-vitamin, szelén cink és egyéb a szervezet védekezését támogató anyagok bevitele. EZ IS ÉRDEKELHET: Mostantól a háziorvosok döntik el, ki és mikor kapja meg a koronavírus elleni vakcinát

Aspirin Protect

Tovább javasolja az Aspirin Protect szedését is, ami megakadályozza a vérlemezkék összecsapódását, ez pedig csökkenti a pici erekben a trombózis kialakulásának kockázatát. “Ezeket fertőződés esetén a legkorábbi időszaktól kezdve érdemes szedni, és a tünetek megszűnése után még legalább tíz napig folytatni a későbbi trombózis és embólia elkerülése érdekében.” – mondja.

Egyéb szerek

Ezenkívül van még néhány olyan szer, ami hasznos lehet a vírus elleni védekezés szempontjából, ilyen például a Famotidin (Quamatel) és a Melatonin, amit este kell bevenni, írja a szeretlekmagyarorszag.hu. “Nem az alaphatásuk miatt, hanem mert van egy bizonyos támadáspontjuk, ahol akadályozzák a vírusnak valamelyik következményét. Köhögés ellen az ambroxolt javasolják.” – mondja az infektológus.

Ha lett volna gyógyszer…

Pusztai Erzsébet arról is beszélt, hogy jó lett volna, ha a járvány kezdetén lett volna egy olyan gyógyszer, ami gátolja a szervezetben a vírus szaporodását, véleménye szerint akkor sokkal gyorsabban meg lehetett volna fékezni a járványt. FRISS! Mutatjuk, így lesznek nyitva az üzletek a húsvéti hétvégén

A favipiravir

Mint mondja rengeteg próbálkozás volt, eredetileg az ebola ellen kifejlesztet remdesivirről lehetett talán elsőként hallani. “Mára kiderült, hogy nem hat. A WHO már kijelentette, hogy ne használják, mert egyrészt drága, másrészt sok a mellékhatása, és nincs igazán előnye. A favipiravirnak a későbbi fázisban, már súlyosabb állapotban való alkalmazásáról ugyanilyen tanulmányok vannak, tehát nem lehet kimutatni előnyös hatást. Ahol azonban még remélhetünk javulást, az a nagyon korai fázisban való alkalmazás, tehát rögtön a tünetek megjelenése után.”

Ingyenesen elérhető

A favipiravirt egyébként Japánban engedélyezték vírusfertőzések kezelésére még 2014-ben, jelenleg pedig Magyarországon ez az a gyógyszer, ami elérhető, ugyanis már a háziorvosok is felírhatják a covidos betegek számára. A gyógyszer minden patikában ingyenes elérhető és recept ellenében kiváltható. Azoknak, akiknek pozitív lett a tesztje és még csak enyhe tüneteket tapaszalt, azoknak segített a legtöbbet. A betegség korai szakaszában ugyanis képes megakadályozni a vírus elhatalmasodását. A gyógyszer azonban terhesség alatt, gyermekvállalás előtt viszont még férfiaknak sem ajánlott. NE HAGYD KI! „Én is megkaptam az első oltást és bementem dolgozni” – mondta a pedagógusok oltásával kapcsolatban Orbán Viktor

Már a tünetek megjelenésekor szedni kellene a gyógyszert

“Pozitív tesztnél lehet már szedni és kell szedni. Az az egyik baj Magyarországon, hogy sokszor a tünetek megjelenése után még napokat várnak a tesztre. Ezek alatt a napok alatt már szedni kéne a gyógyszert.” – mondja Pusztai Erzsébet, aki arról is beszélt, hogy jelenleg nem létezik olyan gyógyszer, ami mindenkinek jó lenen a covid ellen, éppen ezért nagyon fontos az immunerősítés, a maszkviselés és a távolságtartás betartása.

Posz-covid panaszok

Ami biztos, hogy egyre többet tudunk a vírusról, az is bizonyos, hogy sokkal súlyosabb problémákat okoz, mint bármely eddig ismert vírus. Kiütéseket, vese- máj, agy- és szívkárosodást is okozhat. Rengeteg kísérlet folyik a betegség utóhatását, a poszt-Covid panaszokat illetően is.

Hosszú hónapokig maradhatnak panaszok

“Még enyhe formában lezajlott Covid fertőzés után is 30%-ban maradnak hosszú távon, gyakran hónapokon át panaszok. Az pedig nagyon sok. Még nem ismerjük az alapját ezeknek a panaszoknak. Megfigyelték, hogy bizonyos fajta károsodás bárhol kialakulhat a szervezetben. Nem tudják még, hogy ezeknek az utóhatásoknak mekkora része tűnik el, és létezik-e olyan, amelyik maradandó lesz.” – mondja az infektológus. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Semmelweis Egyetem, Kovács Attila